tatil-sepeti

BTM Yatırımcı Kulübü mezunlarından Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan, geleneksel yatırımcılarda, startup yatırımcılığına karşı bir önyargı olduğunu söyledi. BTM gibi merkezlerde potansiyeli olan girişimcilerin bünyeye dahil olabildiğini vurgulayan Küçükpehlivan, “Eğitimler ve mentorluklarla da bir fidan oluşuyor. Bu nedenle startup yatırımcılığı bir risk değil, gerçek bir yatırım olarak algılanmalı” dedi.

SEZEN SAVAŞAN

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) son yıllarda uygulamaya koyduğu Yatırımcı Kulübü Programı’na ilgi her geçen gün artıyor. Programla yatırımcıların bakış açıları da oldukça değişiyor. Geleneksel yatırımcıları startup yatırımcılığına teşvik etmek amacıyla çalışmalarını yoğunlaştıran Yatırımcı Kulübü Programı mezunlarından Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan, “Startup yatırımcısı olmak isteyen herkes bu programa katılmalı” önerisinde bulundu. Küçükpehlivan ile programın kazanımlarınıve startup yatırımcısı olmak isteyenlere tavsiyelerini konuştuk.

YARGILARIM DEĞİŞTİ

İşi gereği sürekli seyahat eden Küçükpehlivan, startup ekosisteminin kalbi olan birçok ülkeye gittiğini ve startup yatırımcılığı hakkında ön bilgiye sahip olduğunu dile getirdi. Ekosistemin içine girmeden bazı şeylerin net görülemeyeceğini ifade eden Küçükpehlivan, “BTM Yatırımcı Kulübü’ne girdikten sonra startuplarla ilgili bazı yargılarımı değiştirdim. Şöyle ki; bu tür altyapılarda startupların öncelikle bir değerlendirmeden geçirilip güçlendirme programına alınmasından dolayı buradaki startuplara daha fazla güven duyulabileceğini ve daha fazla desteklenmesi gerektiğini düşünür hale geldim” diye konuştu.

BAŞLANGIÇ NOKTASI

“BTM Yatırımcı Kulübü’nü tüm yatırımcı adaylarına kesinlikle öneriyorum” diyen Küçükpehlivan, kendisindeki değişimin de Yatırımcı Kulübü’ne dahil olmasıyla başladığını anlattı. Küçükpehlivan, şöyle konuştu: “Yatırımcı Kulübü’nde, ‘herkes paralarla geliyor ve ‘bu startupa şu kadar yatırdık, şimdi hangi startupa yatıracağız’ gibi bir durum söz konusu değil. Süreç aslında şöyle işliyor: Öncelikle bir oryantasyon programına dahil oluyorsunuz. Size bu konuda eğitimler veriliyor ve siz bu ekosistemin bir parçası olarak nerede olduğunuzu görmeye başlıyorsunuz. BTM, bunun için iyi bir başlangıç noktası ve hiçbir karşılık beklemiyor. Yani sadece eğitimlere düzenli olarak katılmanız gerekiyor ama parmağınızın ucuyla değil, beyninizle içeride olmanız lazım. BTM, yatırımcı adayları için de girişimci adayları için de doğru bir başlangıç noktası.”

GİRİŞİMCİLİĞİN YAŞI YOK

Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin, aslında potansiyelinin çok altında olduğunu ifade eden Küçükpehlivan, bu durumun girişimciliğin gençlere özgü olduğu düşüncesinden kaynaklandığının altını çizdi. Küçükpehlivan, “Girişimcilik, genellikle gençlerin yaptığı ve onların yapması gereken bir şey olarak görülüyor. Fakat girişimcilik aslında bir kültürdür ve her yaşta yapılabilir. İlk olarak bu algının değişmesi gerekiyor” dedi.

Küçükpehlivan, “Radarları açık olan herkes, etrafında gördüğü herhangi bir soruna çözüm üretebilir. Bir iş fikri ortaya koyarsınız ve bunu yatırımcı platformuna taşıyarak yatırım riskini de yatırımcılara aktarırsınız. Bu sayede çok daha büyük bir potansiyele ulaşabilirsiniz” diye konuştu.

GİRİŞİMCİ DAHA KIYMETLİ

Girişimcilerin fikrini hayata geçirememe korkusunun yersiz olduğuna dikkat çeken Alim Küçükpehlivan, bu durumun artık bir sorun olmaktan çıktığını, kuluçka merkezleri sayesinde neredeyse her fikrin hayata geçirilebildiğini söyledi. BTM’nin de bu konuda girişimciler için çok ideal bir yer olduğunu belirten Küçükpehlivan, “Girişimcilerin yatırımcılara fikrini kaptırmak gibi korkuları oluyor. Bu, yersiz bir korku. Yatırımcı, aslında onların sigortası ve başarı için de garantörü. Bizim için girişimci, yatırımcıdan daha kıymetli. Çünkü dünyada para ve yatırımcı çok, ancak girişimci az” dedi. Etrafındaki sorunları görüp, bu sorunlarla ilgili fikir üretebilen ve buna bir çözüm oluşturduğunda bunu startup kültüründe yatırımcıyla buluşturabilen kişilerin ‘girişimci adayı’ olarak adlandırılabileceğini söyleyen Küçükpehlivan, iyi bir girişimciyi ise ‘etrafını iyi gözlemleyen ve bu sorunlara çözüm üretebilmek için etraftan iyi bir girdi toplayan kişi’ olarak tanımladı.

YATIRIMCININ BAKIŞI DEĞİŞMELİ

Geleneksel yatırımcılarda, startup yatırımcılığına karşı bir önyargı olduğuna dikkat çeken Alim Küçükpehlivan, “Özellikle BTM gibi inkübasyon ve destek merkezlerinde zaten daha tohumu çatlatamayacak olan girişimciler bulunmuyor. Yani potansiyeli olan girişimciler bünyeye dahil ediliyor. Bunlara su, gübre diyebileceğimiz eğitimler ve mentorluklar veriliyor ve bir fidan oluşuyor. Bu noktada aslında risk artık çok azaldığı için yalnız sizin destekleriniz ve yatırımınızla ağaç haline gelebilecek fidanlardan bahsediyoruz. Dolayısıyla yatırımcının bunu bir risk gibi değil de gerçek bir yatırım olarak algılamasında büyük fayda var. Bu nedenle yatırımcılar bakış açılarını değiştirmeli” dedi.

BAŞARISIZLIK BAŞARININ SİGORTASI

Yatırım yapmayı tercih ettiği girişimleri kendi sektöründen seçtiğini belirten Küçükpehlivan, yatırım yaptığı girişimlerin başarısız olması durumunda nasıl bir yol izleyeceğini şöyle anlattı: “Son zamanlarda okuduğum kitaplardan birinde şöyle bir cümle gördüm: Başarısızlık, aslında başarı için sigortadır. Yani başarısız oldukça, büyük bir başarı için bir adım daha atmış olursunuz. Dolayısıyla startuplardaki başarısızlık ihtimali ve risk aslında bu tür inkübasyon ortamlarında epey azalmış oluyor. Fakat yine de bir başarısızlık ihtimali var. Bu gibi durumlarda biz bunu bir öğrenme süreci olarak algılayıp, buradan edindiklerimizle geleceğe bakarız.”

YAZILIM BİR KEZ ÜRETİLİR BİN KEZ SATILIR

Aynı zamanda Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Yönetim Kurulu Başkan Vekili olan Alim Küçükpehlivan, “Bu ekosistemin daha yukarı çıkması ve başarı oranlarının daha da artması için neler yapılabilir diye herkesin kendine sorması lazım. Ben bir yazılımcı ve bir sektör temsilcisi olarak şunu eklemek istiyorum: Yazılımda bir ürünü bir kez üretir, bin kez satabilirsiniz ve kimse size herhangi bir yaptırım uygulamaz. Ama inşaat gibi bir işi bir kez yapar ve sadece bir kez satabilirsiniz. O daire bir daha da değer üretmez. Aynı daireyi iki ayrı kişiye satarsanız bunun sonuçları pek hoş olmaz. Yazılım dünyası, gerçek değer üretilen ve sınırlar tanımadan çok hızlı bir şekilde dünyanın her yerinde satabildiğiniz teknolojilerdir. Dolayısıyla tüm iş insanlarımıza, tüm girişimcilerimize doğru rotanın yazılımdan geçtiğini söylemek isterim.”

18 Ekim 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem