Cumartesi, 23 Kasım, 2024
SEZEN SAVAŞAN
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) Yatırımcı Kulübü mezunlarından Tarvenn & Domino Ventures Managing Direktörü Yağız Karadeniz, yatırımcıların; girişimcilere daha bilinçli bir şekilde fayda sağlayarak yatırım yapmaları ve bu konuda eğitim almaları gerektiğini söyledi. Karadeniz, erken aşama girişimlere yatırım yaparken dikkate aldıkları hususları ve beklentilerini İstanbul Ticaret’e anlattı.
GİRİŞİM BAŞINA 18 DOLAR
Türkiye genelinde girişimcilik ekosistemini değerlendiren Karadeniz, “Yatırımcıların geleneksel sermayeyi teknoloji tarafına çekmesi gerekiyor” dedi. Türkiye’de startup yatırımcılığının çok fazla geliştiğini vurgulayan Yağız Karadeniz, 2010-2012 yıllarından bu yana daha fazla fon kurulduğunun, daha fazla girişim ve kuluçka merkezi olduğunun altını çizdi. Dünya genelinde girişim başına düşen yatırım tutarında Türkiye’nin biraz geride olduğunu söyleyen Karadeniz, “Türkiye’de girişim başına düşen yatırım tutarı 18 dolar civarında. İsrail’e baktığımızda bu rakam 1.100 dolar, Avrupa’da ise daha yüksek. Çok iyi gelişme gösteriyoruz fakat diğer ülkelere kıyasla biraz gerideyiz. Bu konuda yatırımcılara çok büyük görevler düşüyor” diye konuştu.
YATIRIMCILAR EĞİTİLMELİ
“Yatırımcılar, daha bilinçli bir şekilde girişimciye fayda sağlayarak yatırım yapmalı ve bu konuda eğitim almalı” diyen Karadeniz, şöyle devam etti: “Bir teknoloji girişimine yatırım yapmak, bir fabrika almak değildir. Biz her yatırımcıyla buluştuğumuzda bu ayrımı çok iyi anlatıyoruz. Tek amacımız fonlara para toplamak değil. Yatırımcılar da bu konuda eğitilmeli. Sözleşmelerin içeriği, girişimciyi hisse yüzdesi konusunda zorlamaması ve onlarla nasıl bir ilişki kurması gerektiği gibi konularda bilgi sahibi olmaları gerekiyor.”
HEDEF İHRACAT OLMALI
Yatırımcıların; girişimcilerden çıkardıkları ürünü dış pazarlara satmasını beklediklerini söyleyen Karadeniz, “Girişimcilerden kesinlikle bir ürün çıkarmasını ve bunu globale satmasını istiyoruz. Bu motivasyonu ve başarıyı elde etmek için girişimcilerin ekipleriyle daha koordine çalışması, birbirleriyle iletişim kurması ve başarı hikayelerini dinlemesi gerekiyor. Bir yazılım şirketi kurup 10 şirkete danışmanlık vermek girişimcilik değil. Girişimcilik, bir ürünü Türkiye’den globale ihraç etmektir; sadece Türkiye’ye odaklanmak değil. Tarvenn olarak, global pazarlarda iş yapmak isteyen girişimcilere odaklanmak istiyoruz” dedi.
RAKİP ANALİZİ VE PAZAR
Yatırımda dikkat edilen en önemli hususların, girişimin rakip analizi ve girilecek pazar olduğunu dile getiren Yağız Karadeniz, bu dönemde gözlerin, hızlı bir şekilde çıktı alınabilen B2C App’lerin üzerinde olduğunun da altını çizdi. Karadeniz, girişimcilere ve yatırımcılara şu tavsiyelerde bulundu: “Girişimciler, sektörden kişiler ve diğer girişimcilerle iletişim kurmalı ve geribildirim almalı. Rakipleri çok iyi analiz etmeli, teknolojik ve problem çözen bir ürünün peşinden gitmeli. Yatırımcılar ise sözleşme konusunda girişimcileri yormamalı, onlara destek olmalı ve globaldeki fonlarla iletişimde kalmalı.”
YATIRIMDA SEKTÖR AYIRMIYORUZ
Yağız Karadeniz, her sektörden iyi fırsatlar yakalamak istediklerini, bu yüzden sektör ayrımı yapmadan yatırım yaptıklarını söyledi. Oyun sektörünün yükselmesiyle birlikte bu sektördeki girişimcilere yatırım yapmak amacıyla Weplay adında bir fon kurduklarını ve geçtiğimiz yıl 10 girişime yatırım yaptıklarını belirten Karadeniz, “Biz Tarvenn olarak girişimcilere nasıl destek olabileceğimizle ilgileniyoruz; yalnızca para veren bir yapı değiliz. Aynı zamanda girişimcilerle bu oyunu oynayan, belki bir butonun yerine ve rengine bile beraber karar veren, çok fazla yönetime karışmadan o ürünün hangi pazara açılması gerektiğine yardımcı olan ve doğru kontakları onlarla buluşturan bir ekibiz” dedi.
PORTFÖYÜMÜZDE BTM GİRİŞİMLERİ DE VAR
Dört yıl önce, erken ve tohum aşamalarındaki girişimlere yatırım yapmak için kuluçka merkezleriyle görüşürken BTM ile yollarının kesiştiğini anlatan Yağız Karadeniz, şunları söyledi: “BTM, o dönemde en aktif kuluçka merkezlerinden biriydi ve çok iyi iletişim kurduk. Şu an portföyümüzde 60 civarında şirket var ve bunların 6-7’si BTM bünyesinden. Bu girişimler bize geldiğinde ürünleri hazırdı, yatırım yapmaya tamamen hazır haldeydiler ve bu bizi oldukça memnun etti. Genel olarak BTM’nin yatırımcılarla ilişkisini çok beğeniyoruz. Bu yüzden sürekli birlikte hareket ediyoruz.”
İYİ BİR ÜRÜNDEN ZİYADE İYİ BİR EKİBİNİZ OLMALI
Girişimin en önemli parçasının ekip olduğunu vurgulayan Yağız Karadeniz, “Dünyanın en iyi ürününe sahip olsanız bile iyi bir ekibiniz olmadıkça bu ürün sizi başarıya götüremez. İyi bir ekip, süreçleri iyi yürüttükçe Türkiye’den ve yurt dışından kolaylıkla yatırımcı çekebiliyor. Bu sebeple pazarda çok fazla rakibin olması gibi durumlar bizim yatırım yapmamıza engel olmuyor” dedi.
21 Mart 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi