Dünyada etkin olarak kullanılan startup vize sistemlerinin ülkemizde de bir yöntem olarak uygulanabilmesi amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan “Startup Vize Sistemi & Dünya Uygulamaları Türkiye için Model Önerisi” Raporu yayınlandı.
“Startup Vize ve Dünya Uygulamaları” çalışması başka ülkelerdeki girişimci iş insanı ve girişimci ruha sahip uluslararası yeteneklerin Türkiye’ye olan ilgisini artırmak, bürokrasiyi hızlandırmak ve Türkiye’deki uluslararası startup sayısını artırmak hedefiyle tasarlandı.
Yurt dışından girişim, girişimci ve ekosistem aktörlerinin Türkiye’ye gelmesini cazip kılacak destek ve düzenlemeleri de içeren çalışma, 11. Kalkınma Planında ve 2021 yılı Cumhurbaşkanlığı Programında yer alan “Uluslararası İstanbul Girişimcilik Programı” ile uyumlu bir şekilde geliştirildi.
Dünyadaki startup vize modeli uygulayan ülkelerin vize modellerinin incelenmesinin ardından Türkiye’nin mevcut durumu da göz önünde bulundurularak bir model önerisi ortaya konuldu.
Raporda, startup vize modelini hayata geçirmek üzere, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iş birliği yapması önerildi. İstanbul Kalkınma Ajansı ve Invest in Istanbul Ofisi’nin ise seçilecek modelin hayata geçirilmesinde, “uygulayıcı” olarak yetkilendirilen girişimcilik merkezleri ve diğer ekosistem aktörleriyle iş birliği halinde yerel koordinasyondan sorumlu olabileceği değerlendirildi.
Startup vize, özellikle genç girişimcilerin yabancı bir ülkede inovasyon ve teknoloji ağırlıklı sektörlerde iş kurmalarına izin veren yasal düzenlemelerle birlikte 2000’li yılların ortalarından itibaren çeşitli ülkeler tarafından uygulanmaya başlandı. Dünya çapında küresel girişimcileri çekmek için başlatılan startup vize uygulaması günümüzde ise girişimcilikte öne çıkan ülkelerin çoğunda etkin bir şekilde kullanılmakta.
Startup Vize Sistemi & Dünya Uygulamaları Türkiye için Model Önerisi Raporuna aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.
https://bit.ly/3SJYp0Z