tatil-sepeti

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), iki yılı aşkın bir süre yenilikçi iş fikrine sahip girişimcilere destek oluyor. Türkiye’de adını yeni duyuyor olsak da girişimcilik ekosistemine yeni yeni kavramlar kazandırıyor. Startup, unicorn gibi kavramlar ilk akla gelenler... Peki bunların geleneksel girişimcilikten farkı veya farkları neler?

Geleneksel Türk ekonomisine yeni bir soluk getiren ‘startup’ mantığını ve startup ile çok karıştırılan geleneksel girişimciliğin farklarını 5 maddede inceledik.

1 - PROBLEME BAKIŞ AÇILARI

Geleneksel girişimler çözüm üretilmiş bir problem üzerinden ilerlerler. Bir kuaför açmak bunun en güzel örneklerinden biri. Bu tür girişimler, halihazırda çözüm üretilmiş formülü günümüze göre yeniden yapılandırarak ilerlerler. Yeni nesil girişimciler ise çözüm bulunamamış ya da çözüm aranmamış problemlere çözüm bulmaya odaklıdırlar. Bunun yanı sıra halihazırda çözümü bulunan bir sorunu da daha hızlı veya efektif olarak çözmekte yeni nesil girişimlere örnek. Bu problemleri çözerken genellikle teknolojiyi kullanırlar. Sürekli Ar-Ge çalışmaları yaparlar. Geleneksel girişimler birbirini taklit ederken, yeni nesil girişimler sürekli olarak insanların farklı sorunlarını çözmeyi hedefler.

2 - RİSK ANALİZİ

Her girişim her zaman bir risk taşır. Fakat geleneksel girişimler çözüm üretilmiş problemler üzerinden ilerlediği için kurdukları iş modeli genellikle tutar ve yeni nesil girişimlere göre daha az risk taşır. Yeni nesil girişimlerin karşılaştıkları en büyük sorun, çözmeye çalıştıkları problem üzerine yapılmış örneğin olmaması ya da denenen projelerin çokta başarılı olmamasıdır. Bu durum, girişimin kuruluş ve ilerleyiş sürecinde çeşitli hatalar yapmasına sebep olabilir.

3 - KÂR AMACI GÜTME

Geleneksel girişimler kâr amacı gütmek üzerine kurulmuşlardır. Yeni nesil girişimlerden özellikle sosyal girişimcilik alanı kâr amacı gütmez. Genellikle farkındalık yaratmayı amaçlayan bu girişimler, ürün satışı, çeşitli etkinlikler ve bağışlarla elde ettikleri kârı kendileri için değil farkındalık yaratacakları konuya harcarlar. Genelde bu alanda kurulmuş ayrı girişimler olsa da son zamanlarda kâr amacı güden birçok büyük girişim, sosyal girişim projeleri yapıp bunlara destek veriyor. Aynı zamanda kar amacıyla kurulan yeni nesil girişimlerde iyi bir iş modeliyle zaman içerisinde elde edilebilecek kâr baz alınarak değerleme yapılıyor. Geleneksel girişimlerin aksine yeni nesil girişimler ilk başlarda zarar da etse getirileri katlanarak artabilir.

4 - PAZAR DEĞİŞİMİ

Geleneksel girişimler kendilerini ne kadar günümüze uyarlamaya çalışsalar da iş modellerinden dolayı çok bir farklılık ortaya koyamazlar. Yeni nesil girişimler ise yenilikçi fikirlere açıktırlar. Çağın gerektirdiği hız ve değişime ayak uydurabilirler. Farklı iş modelleri ile karşımıza çıkan yeni girişimler, şu an hayatımızda olmayan bir şeyi birkaç yıl sonra vazgeçilmez kılabilir ve pazardaki değişimi yönlendirebilirler. Değişimin kendisi olan yeni nesil girişimler aldıkları geç aşama yatırımları sayesinde yeni pazarlara kolay adapte olan ürünleriyle müşteri kitlesini geometrik olarak artırır.

5 - HİTAP ETTİĞİ ALAN

Geleneksel girişimler genelde yerel ve bölgesel girişimciliği benimsiyor. Yerel girişimcilikte iç piyasa hedeflenirken, bölgesel girişimcilikte belirli bir bölgedeki problemlere hitap eder. Bulundukları bölgenin tüketim alışkanlıkları ve kültür yapısı, iş modelleri için önemlidir. Bu iki etkenin sundukları ürün üzerinde önemli etkisi vardır. Yeni nesil girişimler ise ülke ve dünya çapına hitap ederler. Bu tür girişimlerin ürün ve hizmet yelpazesi oldukça geniştir. İş modelleri, ülkenin ve dünyanın ortak bir sorununa çözüm bulmaya odaklıdır.

27 Eylül 2019 Cuma

Etiketler : Gündem