Dünya Melek Yatırım Forumu (WBAF) Başkanı Baybars Altuntaş, startup’ların ve girişimcilerin pandemi sonrası dünya ekonomisine ilişkin beklentilerini içeren ‘Küresel Girişimcilik Ekosisteminin Mevcut Durumu’ araştırmasının sonuçlarının açıklandığı online sunum toplantısında konuştu. Covid-19’dan sonra geleneksel paranın, akıllı bir para olma yolunda değişeceğini belirten Altuntaş, “Geleneksel iş sahipleri, sektörlerdeki girişimcilik ve startup ekonomisinin erken fırsatlarını keşfetmeye çalışıyor. Startup’lar için muazzam bir fırsat var. Startup ekonomisinin likiditesi artıyor. Yeni para startup’lara, girişimcilere ve yenilikçilere geliyor” dedi.

AKILLI PARA KAVRAMI

Avrupa’da, 2019 yılında 320 bin melek yatırımcı tarafından 9.8 milyar Euro yatırım yapıldığına dikkat çeken Altuntaş, “Bu rakamlar gelecek senelerde daha da artacak. Çünkü geleneksel para, akıllı para olma yolunda ilerliyor. Akıllı para, know-how, rehberlik, iş ağı ve finans anlamına geliyor. Bugünün girişimcileri küresel rekabet ile karşı karşıya” diye konuştu.

STARTUP TABANLI TEKNOLOJİ

Geçen sene Avrupa’da yatırım yapılan 9.8 milyar Euro’nun yüzde 25’inin bilgi iletişim teknolojisine, girişimci ve startup tabanlı mobil teknolojiye gittiğini dile getiren Altuntaş, “Bütün ülkeler ve ekonomiler dijital değişimi, bilgi teknolojisinin gelişimini destekliyor ve dijital alanda daha fazla yenilik yapmaları için davet ediyor. Covid-19’un kazananları tabii ki akıllı şehirler, online eğitim, sağlık ve teknoloji ile ilişkili iş alanları olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Öğrencilere bilgisayar sağlamanın da çok önemli olduğunu vurgulayan Altuntaş, “Son 3 ayda bütün devletler eğitimi online olarak sağlama yoluna gitti. Ancak, bütün öğrencilerin bir laptopunun ya da bilgisayarının olduğundan emin miyiz? ABD’de bile 3 ile 18 yaşındaki öğrencilerin yüzde 17’sinin bir bilgisayarı ya da laptopu bulunmuyor. 11 milyon öğrenci online eğitim için gerekli teçhizata sahip değil” dedi.

07 Temmuz 2020 Salı

Etiketler : Sektörel