tatil-sepeti
tatil-sepeti

Standartları Türk sanayicisi yazacak

Giriş: 25.09.2017 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ADEM ORHUN

Standardizasyon faaliyetlerinin yanı sıra iş dünyasının ihtiyaç duyduğu test, muayene, belgelendirme hizmetlerini de veren Türk Standardları Enstitüsü (TSE) sayesinde, Türkiye sadece standartlara uyum sağlayan ülke değil, standartları belirleyen ülke konumuna geliyor.

Uluslararası ve bölgesel standardizasyon kuruluşlarının karar mekanizmalarındaki etkinliğini artıran TSE; Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı (ISO), Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC), Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) ve Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi’nin (CENELEC) üyesi ve Türkiye’deki tek temsilcisi olarak çalışıyor. 2015-2017 dönemi için, ISO’nun 20 üyeli karar organı olan ISO Konseyi’nde yer alan TSE, uluslararası ve bölgesel kuruluşlarda etkinliğini artırmak için yeni çalışmalar yürütüyor.

SEKRETERYA ATAĞI

Avrupa Standardizasyon Komitesi ve Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi Ortak Genel Kurul Toplantısı’nda TSE’nin girişimleri meyvelerini vermeye başladı. CEN ve CENELEC’teki teknik komite sekreterya sisteminin değişimi yönünde ilk adım atıldı. Genel Kurul’da sadece belli ülkelerin değil; CEN ve CENELEC’e üye diğer ülkelerin de teknik komite sekreterya yönetiminde bulunabilmesiyle ilgili olarak çalışma grubu oluşturuldu.

TÜRKİYE’NİN ÇIKARLARI

Enstitü, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile işbirliği içinde ‘Ulusal Standardizasyon Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırladı. Resmi Gazete’de yayımlanan ve 2017-2020 yıllarını kapsayan plan, Türkiye’nin standardizasyon alanında ilk temel strateji dokümanı niteliği taşıyor.

Gelişmeler hakkında görüştüğümüz TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, İstanbul Ticaret Gazetesi’ne, enstitünün çalışma alanlarını ve uluslararası başarılarını anlattı. Başkan Korkmaz, “TSE’nin de yer alacağı çalışma gruplarında teknik komite sekreteryalığı yapısının ülkemiz ve ekonomik çıkarlarımız lehine değiştirilmesi sağlanacak. Standardizasyon çalışmalarının yürütüldüğü teknik komite sekreteryalığındaki yönetim sisteminin değişmesi durumunda sanayicilerimizin teknik komitelerin çalışmalarına katılımı yanında, bu komitelerin yönetiminde görev alabilmelerinin önü açılmış olacak” dedi.

SANAYİCİNİN YANINDA

TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz ile enstitü ve çalışmaları hakkında konuştuk.

Enstitünün, yurtdışı uygunluk değerlendirme faaliyetlerinde etkinliğini artırdığını görüyoruz. Bu konu neden önemli ve önümüzdeki döneme ilişkin plan ve projeleriniz nedir?

2014 yılında 100 milyon TL sermaye ile kurduğumuz Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Anonim Şirketi (ICAS), TSE’nin küresel pazarda etkinliğini artırması için önemli bir anahtar görevi görüyor. ICAS bugün, 26 yıldır TSE’nin başkanlığını yürüttüğü Bölgelerarası Standardizasyon Birliği üyesi ülkelerle yeni işbirliklerine girmemiz için fırsat oluşturuyor. Avrasya Ekonomik Birliği üyesi ülkeler, gümrüklerde ve kendi aralarında transit geçişlerinde EAC Belgesi arıyor. ICAS, bu ülkelere Türkiye’den yapılacak ihracatta EAC Belgesi vermek üzere girişimlerde bulundu. ICAS önümüzdeki dönemde de BASB üyesi ülkelerden Ukrayna’da bir ofis açmak, Azerbaycan’da AZEREST ile ortak şirket kurmak üzere çalışmalar yapıyor.

Diğer ülkelerin benzer kuruluşlarıyla ilişkileriniz ne düzeyde?

ICAS, Hong Kong, Güney Kore ve Moldova’da yeni işbirlikleri için girişimlerde bulunuyor. Diğer yandan enstitümüz geçtiğimiz yıllarda pek çok ülkenin muadil kuruluşları ile imzaladığı protokollerin meyvelerini de almaya başladı. TSE, Sudan Standartlar ve Metroloji Teşkilatı (SSMO) adına uygunluk değerlendirme belgesi
vermek üzere tek yetkili kuruluş durumunda. Sudan’a gıda ürünleri, kimyasal ürünler, yapı malzemeleri, otomotiv aksesuarları, tekstil ürünleri, oyuncaklar, hayvan yemleri, elektrik ve elektronik ürünler kapsamında yükleme öncesi gözetim faaliyeti gerçekleştiriyoruz.

Ayrıca Mısır’ın yetkili makamlarıyla yaptığımız görüşmeler sonucunda, firmalarımızın bizden aldıkları belgelerin bu ülke tarafından tanınmasını sağladık.

SASO UYGUNLUK BELGESİ

Diğer yandan Suudi Arabistan’a ihraç edilen ürünlerin ülkeye girişi sırasında aranan SASO Uygunluk Belgesini, yürütmekte olduğumuz yükleme öncesi gözetim faaliyetleri kapsamında ihracatçı firmalarımıza sağlıyoruz. Suudi Arabistan’ın ithalat kontrolünde getirdiği yeni sisteme de kısa sürede uyum sağladık ve bu ülkeye ihracat yapmak isteyen firmalarımıza onaylanmış tek kuruluş olarak SASO belgesi vermeye başladık.

Bu arada önemli bir gelişme de Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ile yürütülen müzakereler sonucu sağlandı. Enstitümüz; Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen’in oluşturduğu Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkelerine ihraç edilecek alçak gerilim ve oyuncak ürünlerinde zorunlu olan G İşaretinde de ülkemizdeki ilk ve tek onaylanmış kuruluş olarak atandı.

Öte yandan enstitümüzün Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğü İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’nde (SMIIC) helal akreditasyon sisteminin oluşturulmasına yönelik girişimlerimiz devam ediyor.

Enstitünün, muayene-gözetim ve deney-kalibrasyon çalışmaları ne seviyede

Son dönemde başta enerji sistemleri ve enerji verimliği, yenilenebilir enerji, biyogenetik, gıda ve kimya gibi alanlarda pek çok laboratuvar yatırımı gerçekleştirildi. Bugün, 9 il ve 11 yerleşkede 100’ü aşkın ihtisas laboratuvarımızda, bin 757 metottan ulusal ve uluslararası akredite olarak hizmet sunuyoruz. Hâlihazırda yılda 4000’e yakın eğitim sertifikası, 40 bini aşkın deney raporu ve 30 bini aşkın kalibrasyon sertifikası ile ülkemiz ve bölge coğrafyasının en büyük laboratuvar hizmet ağına sahip durumdayız.

İthalatta uygunluk değerlendirmesi çalışmalarınız neler?

Enstitümüz, 1985’ten bu yana; ithalatta uygunluk değerlendirmesi kapsamında Ekonomi Bakanlığı ve diğer yetkili kuruluşların verdiği görevler çerçevesinde hizmet sunuyor.

2006’da Ekonomi Bakanlığı tarafından uluslararası gözetim şirketi olarak yetkilendirilen enstitümüz, bu hizmetler kapsamında uluslararası piyasada tanımlı 97 fasıldan 90 tanesinde uluslararası gözetim şirketi olarak gözetim yapma yetkisine sahip. Enstitümüz ayrıca TS EN ISO/IEC 17020 kapsamında TÜRKAK tarafından A Tipi Muayene Kuruluşu olarak toplam 17 muayene alanında ve 56 muayene türü/metodunda akredite edilmiş durumda.

ENERJİDE KÜRESEL BAŞARI

TSE’nin uluslararası yetkinliğini artıran gelişmeler neler?

Enstitümüzün gözetim-muayene alanında üstlendiği sorumluluklar bu alanda sahip olduğu uluslararası yetkinliğinin en temel işaretleri. TSE; uluslararası alanda faaliyet gösteren birçok uygunluk değerlendirme kuruluşunu idari ve teknik yeterlilik açısından geride bırakacak başarılara imza attı. Enstitü, Türkiye’yi enerji köprüsü ve merkezi yapacak olan TANAP projesi kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti’nde üretilen 400 km’lik doğalgaz borusunun 3. taraf muayene-gözetim hizmetini gerçekleştirdi.

Diğer yandan BOTAŞ ile imzaladığımız işbirliği protokolü kapsamında BOTAŞ’ın doğalgaz boru hatları projelerinde saha montaj gözetimi hizmeti vermeye başlandı. Bu protokol kapsamında TSE, BOTAŞ tarafından Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yürütülen boru hattı yapım işi projelerinde; güzergâh açma, boru dizgi, kaynak, NDT, hidrostatik test ve benzeri konularla ilgili gözetim ve denetim hizmeti sağlıyor.

İSLAM ÜLKELERİ VE ORTA ASYA

Kuruluşlarına katkı sağladığı İslam ülkeleri arasında ticaretin önündeki engellerin kaldırılması amacıyla çalışmalar yürüten İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’nün (SMIIC) ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin katılımıyla oluşan Bölgelerarası Standardizasyon Birliği Teşkilatı’nın (BASB) dönem başkanlıklarını TSE yürütüyor.

TASLAKLARI AYNA KOMİTE HAZIRLIYOR

Türk Standardları Enstitüsü (TSE); ISO ve IEC ile CEN ve CENELEC gibi standardizasyon kuruluşlarının Teknik Komite, Alt Komite ve çalışma gruplarına Ayna Komiteler aracılığı ile katılıyor. Sanayiciler ve akademisyenler de Ayna Komite çalışmalarında yer alabiliyor; standartları, henüz taslak aşamasındayken ülke menfaatleri doğrultusunda şekillendirme imkânı bulabiliyor.

Yapı ve ulaşımda kritik yetkiler TSE ’de