Çarşamba, 04 Aralık, 2024
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk Standardları Enstitüsü’nün (TSE), teknolojideki gelişmeyle birlikte standartların öneminin de artmakta olduğunu söyledi.
TSE’nin 59’uncu Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katılan Bakan Varank, enstitünün, bakanlıkça yürütülen özel sektör yatırımları, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin teşviki gibi çalışmaların sacayaklarından birini oluşturduğunu belirtti.
NÜKLEER SANTRAL
Konuşmasında, Türkiye’nin yüksek teknolojili ürün ihtiyaçlarının teknolojik ilerleme ve kabiliyetlerini artırmak için önemli fırsatlar sunduğunu dile getiren Varank, şöyle devam etti: “Bu ihtiyaçların karşılanmasında teknolojiyi kendimizin geliştirmesi yönünde hareket etmemiz lazım. Bunun örneğini ülkemizin ilk nükleer santralinin yapımında yaşıyoruz.
TSE, Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşasında kullanılacak yerli ürünlerin belgelendirmesinde malzeme onay kuruluşu olarak yetkilendirildi. Ayrıca inşaat planına ilişkin gözetim ve muayene işlemlerini de TSE olarak biz yürütüyoruz. TSE’nin ve ilgili kurumlarımızın konuya dahil olmasıyla nükleer teknoloji kademeli ve planlı olarak ülkemize transfer ediliyor. Yerli katkı oranı peyderpey artırılıyor.”
BEYAZ HACKER
TSE’nin bilişim teknolojileri ve siber güvenlik alanındaki test ve belgelendirme faaliyetlerini hatırlatan Varank, 2014’ten beri 788 kişiye ‘Beyaz Şapkalı Hacker-Sızma Testi Uzmanı Belgesi’ verdiklerini açıkladı.
TSE DENETİMLERİ
Bakanlığın, bazı denetim unsurlarını TSE’ye devrettiğini belirten Bakan Varank, konu hakkında şunları söyledi: “Bu konuda yaptığımız işbirliğinden oldukça memnunuz. Bu denetimleri TSE’nin profesyonelliği ile yaptığımızda daha güzel neticeler aldık. Bu gibi denetim faaliyetlerini önümüzdeki süreçte daha fazla TSE’ye aktarmak için çalışmalarımızı devam ettireceğiz.”
Bakanlık olarak, TSE’nin teknik ve idari altyapısının iyileştirilmesi, muadili kuruluşlarla rekabet gücünün artırılması için her türlü desteği vereceklerini vurgulayan Varank, enstitünün son teknolojiyle donatılacak temelli kampüsünün yapım çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Varank, bu kampüsle birlikte TSE’nin, bölgenin en etkin kuruluşlarından biri haline geleceğini ifade etti.
HELAL AKREDİTASYON İÇİN İDDİALIYIZ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin standart belirleme süreçlerine katılımını çok önemsediklerini söyledi. Varank, “Sanayicimizin yer aldığı komiteler kurarak, teknoloji standartları ağırlıklı olmak üzere uluslararası standardizasyon süreçlerine daha aktif katılım sağlayacağız” diye konuştu.
Bakan Varank, TSE’nin Helal Akreditasyon Kurumu tarafından İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) standartlarına göre ilk akredite edilen uygunluk değerlendirme kuruluşu olduğunu hatırlattı. Varank, şöyle konuştu: “Böylece Helal Akreditasyon Kurumu’nun muadilleriyle yapacağı karşılıklı tanıma anlaşmalarıyla firmaların farklı kuruluşlardan belge alma zaruriyeti ortadan kalkacak. Bu sayede de İslam ülkeleri arasında ticaret kolaylaşacak. Bu adımla helal akreditasyonda dağınıklığı giderme ve standartları belirleme konusunda dünyada lider ülkelerden biri olmak istiyoruz.”
AVM’LERE MÜNHASIR BELGELENDİRME
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Adem Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına yaptıkları ‘COVID-19 Güvenli Turizm Belgesi’ çalışmalarında aşama kaydettiklerini söyledi. Başkan Şahin, “Sektörden gelen talep üzerine alışveriş merkezlerine (AVM) münhasır belgelendirme modeli geliştiriyoruz. Ayrıca okullar ve eğitim kurumlarına yönelik olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile hazırladığımız kılavuz tamamlandı. İmzalanacak protokol sonrasında, okullara yönelik belgelendirme faaliyetlerimiz de başlayacak” diye konuştu.
GÜVENLİ ÜRETİM BELGESİ VERİMLİLİĞİ ARTIRDI
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüs salgını döneminde de TSE ile piyasalara doğrudan dokunan ve üretimde sürekliliği teşvik eden kritik adımlar attıklarını söyledi.
Piyasanın ihtiyaç duyduğu alanlarda geliştirilen hızlı alternatiflere işaret eden Varank, yıkanabilir bez maske standardı ile imalat sanayinde çalışanların sağlığı ve üretimde devamlılığı sağlamak için alınması gereken önlemlere ilişkin kılavuzun hazırlandığını kaydetti. Varank, “Bu kılavuzu yurt dışına yayıp pazarlayabilmemiz lazım. Orada da standart ve belgelendirme faaliyetlerinde bulunarak, bu işi yurt dışına yaymalıyız” dedi.
450 FİRMA
Kılavuzu hizmet sektörü için geliştirdiklerini ve tedbirleri uygulayan firmalara, ‘COVID-19 Güvenli Üretim ve Güvenli Hizmet Kalite Belgesi’ vermeye başladıklarını belirten Varank, şöyle konuştu: “Şimdiye kadar 411 firma Güvenli Üretim Belgesi alırken, hizmetler sektöründe de 39 firma Güvenli Hizmet Belgelerini teslim aldı. Belgeyi alan firmalardan çok yapıcı geri dönüşler ve teşekkür mesajları alıyoruz. Bize söyledikleri ilk şey, bu belge sayesinde personelinde büyük bir güven duygusu oluştuğu. Çalışanlar işe daha rahat gelmeye, daha verimli çalışmaya başlamış.”
TEDARİK VE DİJİTALLEŞME
Yeni dönemde tedarik zinciri dönüşümünde atılması gereken adımlara dikkat çeken Dinçer, şunları söyledi: “Tedarik zincirinin çeşitlenmesi ve bölgeselleşmesinin yanı sıra dijital ve analitik verilere bağlı bir ortamda takip edilerek direncinin artırılması gerekiyor. Yeni dönemde, katma değerli üretimlerin Türkiye’nin de içinde yer aldığı alternatif bölgelere kaydırılabilmesi için hem küresel hem de bölgesel teşviklere ihtiyaç var. Üretimde verimlilik, hız ve esnekliği artırabilmek için dijitalleşme, yapay zekâ, otomasyon ve akıllı teknolojilerin yaygınlaştırılması, teknolojiyi kullanabilen insan kaynağının yetiştirilmesi de üzerinde yoğunlaşmamız gereken başlıca konular arasında yer alıyor.”
28 Temmuz 2020 Salı
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba