Savunma Sanayii Başkanlığı'nın kendi ihtiyacı için 6 adet KAAN siparişi verdiğini belirten Görgün, Türk Hava Kuvvetleri için de seri üretim sürecine geçileceğini açıkladı. Ayrıca Endonezya ile de resmi bir sözleşme imzalandığını duyurarak KAAN projesinin ihracat boyutunu resmen başlattı. Görgün, “6 adet biz sipariş verdik. Hava Kuvvetleri’nin siparişlerini de üreteceğiz. Endonezya ile de sözleşme imzaladık” dedi.
TOPLAM 48 KAAN İÇİN İMZALAR ATILDI
Teslimatların zamanında yapılabilmesi için üretim kapasitesinin artırıldığını vurgulayan Görgün, toplamda 48 adet KAAN savaş uçağı için imzaların atıldığını açıkladı. Görgün ayrıca, bu sayıya 12 uçağın daha eklenebileceğini ifade etti. Görgün, “Zamanında teslim için 48 KAAN’ın imzasını attık. 12 uçaklık ilave bir planlama da gündemde” dedi.
ENDONEZYA'YA YERLİ MOTORLU KAAN İHRAÇ EDİLECEK
Görgün, KAAN'ın ilerleyen yıllarda yerli motor ile donatılacağını belirtti. 36 bin librelik yerli motor geliştirme çalışmalarının sürdüğünü açıklayan Görgün, 2030’lu yıllarda bu motorun KAAN’a entegre edilerek kullanılacağını ve Endonezya’ya ihraç edilecek uçaklarda yerli motorun tercih edileceğini belirtti. Görgün, “Üzerinde çalıştığımız yerli motorla, KAAN’ı 2030’larda kendi motorumuzla uçuracağız. Endonezya’ya ihraç edilecek uçaklar da yerli motorlu olacak” dedi.
KAAN’A ULUSLARARASI İLGİ ARTIYOR
Haluk Görgün, KAAN’a Endonezya dışında başka ülkelerin de ilgi gösterdiğini kaydetti. Görgün, yüksek teknolojiye sahip bu platformun yurt dışındaki askeri otoritelerin dikkatini çektiğini belirterek, projenin Türkiye'nin ihracat ve savunma sanayii gücünü daha da pekiştirdiğini söyledi.
TÜRKİYE ZİRVEYE OYNUYOR
Haluk Görgün’ün açıklamalarında öne çıkan diğer başlıklar:
Türkiye’nin savunma sanayiinde yerlilik oranı %80’i aştı.
Savunma sektöründe faaliyet gösteren firma sayısı 3.500’ü geçti.
Türkiye 2025’in ilk 5 ayında 3,1 milyar dolarlık savunma ihracatı gerçekleştirdi.
5 milyar doların üzerinde yeni sözleşme imzalandı, yıl sonu hedefi: ihracatta ilk 10’a girmek.
ASELSAN dünya sıralamasında 42. sıraya yükseldi.
STM, Portekiz’e lojistik gemi; Baykar, dünya drone pazarının %65’ini domine ediyor.
Sarsılmaz gibi özel firmalar, tabanca ve av tüfeği gibi ürünlerle uluslararası pazarda güçlü konuma ulaştı.