Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: CEYHUN KUBURLU
Dünyanın en çok izlenen spor organizasyonlarının başında gelen futbol, globelleşmeden aslan payını kapan spor dalı oldu. Futbol otoriteleri bunu yaparken de en çok sosyal medyayı kullanıyor. Sosyal medya deyince ise akla ilk Twitter geliyor. Futbol kulüpleri bunu bir pazarlama mecrası olarak görüyor. Milyonlarca takipçisi olan kulüpler, buradan ürünlerini de satıyor.
Bugün dünyada en çok takip edilen takımlar İspanyol La Liga’da mücadele ediyor. Real Madrid 18.3 milyon takipçisiyle bu alanda lider. Madrid’i ligdeki en yakın takipçisi Barcelona izliyor. Barcelona’nın Twitter’daki takipçi sayısı ise 16.9 milyonu buluyor.
NELER YAPIYORLAR?
Peki takımlar sosyal medyayı nasıl kullanıyor? ‘Sosyal medya’ ifadesi kullanılınca akla ilk gelen Twitter, futbol dünyası tarafından da yoğun bir şekilde kullanılıyor. Öyle ki, tüm dünyada en fazla tweet yoğunluğunun olduğu günler önemli uluslararası futbol müsabakalarına denk geliyor. Takımlar Twitter’ı farklı tarzlarda kullanıyor. Kimisi maç anında canlı skor paylaşıyor, kimisi multimedya içerikleriyle taraftarına hitap ediyor, kimisi soğuk bir haber spikeri gibi klasik bilgileri paylaşıyor.
KITALARARASI PAYLAŞIM
Futbolun beşiği İngiltere’de Premier Lig ekipleri Twitter’a büyük önem veriyor. Maç öncesi gelişmeler, maç sırasında anlık bilgilendirmeler, altyapı haberleri, ürünler, efsaneler, önemli günler paylaşılarak taraftarlara daha geniş bir bilgi yelpazesi sunuluyor. Dünyaca ünlü yıldızların bu alandaki paylaşımlarıyla takipçi sayılarını da artırıyorlar. Sosyal medyaya özel kampanyalar düzenleyip ürünleri daha ucuza almaları sağlanıyor. Manchester United, Arsenal ve Liverpool gibi dünya çapında tanınan kulüpler farklı kıtalardaki taraftarlarına yönelik paylaşımları da ihmal etmiyor.
ALTYAPI BİLGİLERİ
Alman takımları, daha çok eğlenceli mesajlara yer veriyor. Bundesliga’da takımlar altyapıya da önem veriyor. Sosyal medya hesaplarında altyapı ile ilgili tüm bilgileri yayınlıyorlar. İspanyol kulüpleri, yoğun takipçi kitlesine sahip konumda. Büyük kulüpler ayrı hesaplarla farklı dildeki takipçilerine hitap ediyor. Maç sırasında paylaşımlara odaklanan kulüpler, kulüpten bilgilere ve oyuncu paylaşımlarına da yer veriyor.
Taraftar tweetlerine olan ilginin Bundesliga takımlarına göre daha az olduğu La Liga ekiplerinde daha ciddi bir profil göze çarpıyor.
ANADOLU TAKIMLARI
Son dönemde takımların sosyal medyadan önemli işlere de imza attıkları gözlemleniyor. Büyük kulüplerin yanı sıra Anadolu takımları yıldız oyuncu transferleriyle sosyal medyada fark yaratmanın peşinde. Türkiye’deki takımların sosyal medya takipçilerini biraz daha yurtdışına açmaya çalıştığını gözlemliyoruz.
TÜRKİYE’DE DURUM
Süper Lig takımları da son yıllarda sosyal medya hesaplarına ağırlık vermeye başladı. Zaman zaman sosyal mesajların da yayınlandığı hesaplar takipçi sayılarıyla öne çıkıyor. Türkiye’de en yüksek takipçi sayısına sahip takım Galatasaray oluyor. Sarı-kırmızılı takımın Twitter’daki takipçi sayısı 6.2 milyon. Ezeli rakibi Fenerbahçe’nin bu alandaki takipçi sayısı ise 4.9, Beşiktaş’ın ise 1.5 milyon oldu. Kulüpler sosyal medya hesaplarından çoğu zaman takım ile ilgili bilgileri paylaşırken, pazarlama çalışmalarına da ağırlık veriyor. Bu sezon Çin’e iki futbolcu satan Beşiktaş, Çince twitter hesabı açtı. Takımlar genel olarak maçlarla ilgili paylaşımlarda bulunmakta. Bazı kulüpler ise diğer branşlara da yer verdiği için salt bir futbol takımı hesabı olmanın ötesindedirler.
28 Şubat 2016 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar