tatil-sepeti

HABER: CEYHUN KUBURLU

Son yıllarda dünyada hızlı bir büyüme yakalayan spor ürünleri pazarı, Türkiye’de de rekora koşuyor. Bu pazarda sadece ayakkabı ve tekstil ürünlerinin büyüklüğü 1.5 milyar dolara ulaştı. Ürünlerin yüzde 75’ini aktif spor ürünleri, yüzde 25’ini de günlük kullanım odaklı ürünler oluşturdu. Pazarın büyümesinde en büyük etken ise tüketicilerin daha çok spor yapması ve günlük kullanımda tercihin artması olarak gösteriliyor. Sektör temsilcileri, “Özellikle 8-16 yaş arası pazar müthiş hızlı büyüyor. Bir de 30-45 yaş aralığı var. Sektör bugün 1.5 milyar dolara ulaştı. Pazarda birçok marka faaliyet gösteriyor” dedi.

SEKTÖR NASIL BÜYÜDÜ?

Kişisel ilginin yanı sıra spora olan kurumsal ilginin de arttığını kaydeden sektör temsilcileri, şu bilgileri verdi: “2015’de pazar 1.3 milyar dolar seviyesindeydi. 2016’da 1.4 milyar dolara ulaştı. Bu yılın sonunda rekor kırması bekleniyor ve 1.5 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Kategori olarak markalara göre ürün ciroları değişiyor. Bazı markalarda futbol, bazılarında ise basketbol önde. Pazarın son dönemlerde büyümesinin en önemli nedeni insanların daha çok koşu yapması. Bugün büyükşehirler başta olmak üzere Anadolu’da da birçok yerde tema parklar kuruluyor. Bu parkların olmazsa olması ise koşu parkurları. Bu parkurlar tüketicinin daha çok koşmasını sağlıyor. Bu da daha fazla ürün talebi anlamına geliyor. Gençlerde ise basketbol ürünlerinin ağırlıkta olduğunu gözlemliyoruz. Futbol hâlâ bazı markalarda bir numaralı yerini koruyor. Ancak tüketici bu ürünleri kulübü kazansın diye kulüp mağazalarından temin ediyor. Yani büyük markaların mağazalarındaki cirolarda pay çok düşük.”

YÜZDE 50’Sİ AYAKKABI

Dünyada aktif spor, tekstil, ekipman ve ayakkabı pazarının 320 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Bu pazarda ilk sırada ABD yer alıyor. İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya hemen ardından geliyor. Üretici ülkeler ise daha çok Uzak Doğu’da yer alıyor. Bugün spor ürünlerinin yüzde 70’i Uzak Doğu pazarında üretiliyor. Tayland, Bangladeş, Çin ve Afganistan bu ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Türkiye’de ise organize perakendeye dahil aktif spor ürünleri pazarının 1.5 milyar dolar olduğu hesaplanıyor. Bunun yüzde 50’sini spor ayakkabıları oluşturuyor. Bu alanda iki büyük markanın kıyasıya rekabeti gözlenirken, son yıllarda özellikle futbol takımlarına sponsor olan birçok marka globalleşme yolunda önemli adımlar atıyor. Bu markalar daha çok İngiltere pazarından Avrupa’ya yayılma hayali kuruyor. Sektördeki iki markadan da önemli pay aldıkları gözleniyor.

ÇOCUK KATEGORİSİ

Türkiye’de spor ürünlerine olan ilginin kaynağı ise erkek nüfus. Satış rakamlarında kadınların toplam cirodaki payı yüzde 40 seviyesinde. Son dönemlerde çocuk kategorisi de hızla büyüyor. Özellikle 8-14 yaş aralığı bu pazarda varlığını artırarak devam ediyor. Sektör temsilcileri bu durumu şöyle açıklıyor: “Artık aileler ‘çocuğum spor yapsın da ne yaparsa yapsın’ mantığına sahip.
Bu nedenle çocuklarını kurslara gönderiyorlar. Okullarda da büyük spor salonları bulunuyor. Tüm bunlar çocuk kategorisinin gelişiminde büyük öneme sahip.”

TEKNOLOJİ ÖNE ÇIKIYOR

Giyilebilir teknoloji alanında birçok marka yatırım yapıyor. Spor markaları da bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Performans ayakkabıları, terletmeyen tişört gibi yenilikçi ürünlerle spor ürünleri pazarını büyütmeye çalışan sektör, teknolojiye büyük yatırım yapıyor. Markalar cirolarının önemli bir bölümünü Ar-Ge yatırımlarına ayırıyor. Bu da daha fazla tüketiciye hitap etmelerini sağlıyor.

08 Kasım 2017 Çarşamba

Etiketler : Gündem