tatil-sepeti

HABER: CEYHUN KUBURLU

Bugün dünya spor endüstrisi pazarı 600 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Geçtiğimiz yıllarda tek haneli büyüme rakamları görülen spor endüstrisi, 2015’ten beri çift haneli büyüme rakamlarıyla gelirlerini artırıyor. Bunda en önemli etken internet pazarlaması. Kulüpler, internet üzerinden yaptıkları satışlarla rekor kırarken, spor markaları da bu alana önemli yatırımlar yaptı. Bunun yanı sıra yayın hakkı gelirleri, aynı zamanda internette de pazarlanmaya başlandı. Hem spor içeriği hem de ürün satışları çok daha değerli hale geldi. Böyle olunca da spor endüstrisi, büyüme rekorları kırmaya başladı.

PAZAR NASIL DAĞILIYOR

Yapılan araştırmalara göre kıtalararası spor tutkusu da farklılıklar gösteriyor. Buna göre Avrupa’da spor ekonomisinin yüzde 80’den fazlasını futbol oluşturuyor. Kuzey Amerika’da ise Amerikan futbolu, beyzbol ve basketbolun, sektörün yüzde 90’ına karşılık geldiği görülüyor. Futbol piyasası kabaca bilet satışları, medya hakları ve sponsorluklardan oluşuyor. Bunlar, ülkeden ülkeye değişse de en çok payı sponsorluklar, arkasından medya hakları ve bilet gelirleri alıyor. Spor malzemeleri, lisanslı ürünler, sağlık ve fitness merkezlerinin potansiyelleri de dikkate alındığında, spor endüstrisinin toplam büyüklüğünün dünyada 600 milyar dolara yaklaştığı belirtiliyor. Spor giyim, ekipman ve ayakkabıları içeren spor malzemeleri ve lisanslı ürünler için pazar 310 milyar doları buluyor. Fitness kulüpleri, yoga dersleri, kişisel eğitim dahil olmak üzere spor merkezlerinin pazar büyüklüğü ise 105 milyar dolar. Altyapı inşaatı, yiyecek ve içecek ile bahis gibi gri alanları kapsayan pazarın büyüklüğü de 100 ila 200 milyar dolar arasında değişiyor.

ÜRÜN VE İÇERİK SATIŞI

Uzmanlar, spor pazarının endüstri devrimi ile gelişme sağladığını, bugünkü bilgi çağında da bilim ve teknolojideki gelişmelerin bu pazarın boyutlarını değiştirdiğine dikkat çekiyor. İnternet üzerinden yapılan alışverişler ve teknolojik gelişmelerin spor malzemelerine ve spor organizasyonlarına ulaşımı kolaylaştırdığına işaret eden yatırımcılar, rekabeti şöyle anlatıyor: “Eskiden kulüpler sadece yerel pazarlarda ürün satışı yapabiliyordu. Ancak son 10 yılda bu durum değişti. İnternet üzerinden 10’dan fazla dil seçeneği ile oluşturulan kulüp siteleri, dünyanın dört bir yanına satış yapabiliyor. Böylece forma gelirleri Avrupalı kulüpler ve Amerikalı kulüpler için çok önemli bir konuma geliyor. Bunların yanı sıra eskiden kulüplerin gelirleri sadece TV üzerinden olurdu. TV hakkı satışları vardı. Şimdi mobil ve internet satışlarını görüyoruz. Bunlar da pazara itici güç olan unsurlar. Yani internetin dünya spor endüstrisi üzerindeki etkisini gözlemlemek çok zor değil.”

SPORCU GELİRLERİ DE ARTIYOR

Dünya spor endüstrisi aktörlerinin internet üzerinden farklı çalışmalar da yaptığını anlatan yetkililer, şöyle konuştu: “Bu aynı zamanda sporcuların da gelirlerini artıran bir durum. Sosyal medya hesaplarında milyonlarca takipçisi olan sporcular, buradan önemli gelir elde etmeye başladı. Bir sporcu, markalarla anlaşma yaparak sosyal medya üzerinden para kazanabiliyor. Spor kulüpleri internete özel içerikler ve antrenman görüntüleri de oluşturarak gelir modeli oluşturabiliyor.”

11 Ekim 2016 Salı

Etiketler : Gündem