istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Sosyal medyadaki kayıt dışı danışmanlar radara girdi: Maliye hesapları didik didik ediyor

Sosyal medya üzerinden kendini mentör, psikolog, kişisel danışman, diyetisyen ve terapist olarak tanıtan ve vergi levhası bulunmadan online hizmet veren kişileri Maliye ekipleri mercek altına aldı. Maliye, kayıt dışı gelir elde eden sahte mentörler izaha çağırıyor.

Giriş: 18.03.2025 - 14:17
Güncelleme: 18.03.2025 - 14:18
Sosyal medyadaki kayıt dışı danışmanlar radara girdi: Maliye hesapları didik didik ediyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal medya üzerinden mentör, danışman, diyetisyen, psikolog, terapist gibi unvanlarla müşteri bulup para kazananları inceleniyor. Maliye, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında internet üzerinden ‘online danışmanlık hizmeti’ verenleri takibe aldı.


MALİYE PAYLAŞIMLARI TAKİP EDİYOR

İnternet üzerinden yayın yapan ve kendilerini ‘kişisel danışman’ olarak tanıtan kişilerin sayısı artınca Hazine ve Maliye Bakanlığı de harekete geçti. Maliye, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında internet üzerinden online yürütülen faaliyetleri ve sosyal medyadaki paylaşımları takip ediyor. 


Türkiye Gazetesi’nde yayınlanan Kaan Zenginli’nin haberine göre Covid-10 pandemisiyle çevrimiçi yayınların artması, eğitim, tanıtım ve ticari faaliyetlerin internete kayması üzerine sosyal medya platformlarında da binlerce ‘danışman’ paylaşım yapmaya başladı. 


BAZILARININ DİPLOMASI YOK

Yaşam koçu, mentör, psikolog, terapist ve diyetisyen unvanıyla sosyal medyada paylaşım yapıp para kazananlar arasında eğitimsiz ve diplomasız kişiler de bulunduğu ifade ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ne şartta olursa olsun kayıt dışı faaliyette bulunan ve gelir elde edenlerin bunların vergisini ödemesi için harekete geçti. 


Maliye müfettişlerinin yaptığı incelemelerde bir internet sitesi veya sosyal medya profili oluşturarak ‘danışan’ kabul eden bu kişilerin önemli bir kısmının vergi levhası olmadan çalıştığı ortaya çıktı. 


Reklam ajanslarına para akıtarak etkileşimlerini artıran ve düzmece yorumlarla popülaritelerini yükselten bazı sahte yaşam koçlarının bir yıl içinde yüz milyonlarca lira kazanabildiği tespit edildi. 


HESAPLAR AKRABALARIN ÜZERİNE

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yürüttüğü denetimlerde, bazı online hizmet sağlayıcıların seans ücretlerini yakınlarının veya akrabalarının hesapları üzerinden tahsil ettiği belirlendi. Ödemelerin büyük kısmı IBAN transferi veya elden ödeme yoluyla gerçekleştirildiği ve çoğunun fatura kesmediği görüldü. 


MALİYE GERİYE DÖNÜK İNCELEME YAPIYOR

Maliye ekipleri, sosyal medya üzerinden bu şekilde kayıt dışı gelir elde eden kişileri izah için çağırmaya başladı. 


Bu arada online olarak hizmet verenlerin yanı sıra, kazanılan paranın aktarıldığı hesap sahipleri de incelemeye alındı. Mali müşavirler, Maliye’nin geriye dönük beş sene boyunca hesap hareketlerini incelediğini ve kayıt dışı kazanç tespit edilmesi hâlinde usulsüzlük cezası ve faizli vergi tahsili uygulanacağını belirtiyor. 


Sahte yaşam koçlarının çoğu sosyal medyadan şikayetlerini dile getirmeye başladı. Aynı mesleği yapanların bir arada bulunduğu WhatsApp gruplarında Maliye'den gelen mesajlar paylaşılmaya başlandı. Birçok sahte yaşam koçunun tedirgin olduğu ve ne yapacaklarıyla ilgili birbirlerine dert yandığı görüldü.


İZAHA ÇAĞRILAN MENTÖR MALİ MÜŞAVİRE KOŞUYOR 

Mali Müşavir Serkan Atasoy Maliye ekiplerinin bir süredir kayıt dışı veya usulsüz işlem yapan kişiler üzerinde çalışma yaptığını kaydetti. Maliye’nin bu kişilerin birçoğunu izaha çağırdığını belirten Atasoy, şunları söyledi: Özellikle pandemi sonrası online hizmet sektöründe büyük bir patlama yaşandı. Ancak birçok kişi vergi mükellefi olmadan, kayıt dışı çalıştı, yüksek gelir elde etti, ancak devlete vergi ödemedi.” 


“Maliye, son dönemde IBAN transferlerini ve hesap hareketlerini detaylı bir şekilde incelemeye aldı. Yüksek miktarda para transferi olan kişiler artık izaha çağrılıyor. İzaha davet sürecinde uyum göstererek kayıt dışı kazancını beyan eden mükellefler daha az ceza ödüyor” diyen Atasoy, “Bu duruma karşı çıkanların cezası daha fazla oluyor. Böylece geriye dönük gelirle ve vergi cezalan katlanarak artıyor” diye konuştu. 


Maliye tarafından izaha çağrılanların tedirginlik içinde olduğunu söyleyen Atasoy “Daha önce vergi nedir bilmedikleri için çoğu bugün ne yapacakları konusunda bilgi sahibi olmak için muhasebeci ve mali müşavir arıyor” dedi.


SOSYAL MEDYADAKİ DANIŞMAN ÜCRETLERİ NE KADAR?

Online psikolog seans ücretleri: 

Ortalama fiyat: 800 TL-2.000 TL


Online diyetisyen seans ücretleri: 

Ortalama: 500 TL-1.500 TL


Online terapist seans ücretleri: 

Ortalama: 750 TL-2.000 TL


Online yaşam koçu seans ücretleri: 

Ortalama: 500 TL-2.000 TL