tatil-sepeti
tatil-sepeti

Sosyal medyada ‘kazan kazan’ dönemine ilk adım

Giriş: 25.01.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: MÜGE BİBER

Resmi Gazete’de 1 Ekim 2020 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Sosyal Medya Yasası’na göre, günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağlar, Türkiye’ye temsilci atamak zorunda. Şu ana kadar temsilci atamayan sosyal ağlar için 3’üncü aşamanın sonuna gelindi ve temsilci atamayan sosyal ağlara reklam verme yasağı 19 Ocak tarihinde başladı.

GİRİŞ YAVAŞLAYACAK

Yasaya rağmen Türkiye’ye temsilci atamayan veya temsilcilik açmayan sosyal medya şirketlerine ilk aşamada 10 milyon TL, ikinci aşamada 30 milyon TL olmak üzere toplam 40 milyon TL para cezası kesilmişti. Bunun üzerine LinkedIn, VKontakte, YouTube, TikTok ve Dailymotion, Türkiye’de temsilcilik açma kararı almıştı. Facebook da 18 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Türkiye’ye temsilci atama sürecinin başlatıldığını duyurdu.

REKLAM VERENE CEZA

Twitter, Pinterest ve Twitter’a bağlı Periscope/Scope olmak üzere üç sosyal medya platformu hâlâ temsilci atamadı. Bunun sonucunda bu ağlara reklam yasağı getirildi. Söz konusu karara göre, Türkiye’de vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler bu sosyal ağ sağlayıcılara reklam veremeyecekler. Yasağa rağmen hâlâ Twitter, Pinterest ve Scope’a reklam verdiği tespit edilen tüzel kişilere de ayrıca ceza kesilecek.

SONRAKİ AŞAMALARDA NELER OLACAK?

Sosyal Medya Yasası gereğince Türkiye’de temsilcilik bulundurmayan sosyal ağ sağlayıcılarına 19 Ocak 2021’de verilen reklam yasağından sonra Nisan 2021’de yüzde 50, Mayıs 2021’de yüzde 90 oranında bant genişliği kısıtlaması gelecek.
Yani Türkiye’de temsilcisi olmayan sosyal ağlara giriş yavaşlatılacak.

KOBİ’LER NASIL ETKİLENECEK?

Peki, bu platformlara reklam veren KOBİ’ler bu süreçten nasıl etkilenecek? İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Adnan Veysel Ertemel, konuyla ilgili İstanbul Ticaret’e açıklamalarda bulundu. Ertemel, Türkiye’de temsilcilik açmayan sosyal medya platformlarının reklam kısıtlamasından bu platformları kullanan KOBİ’lerin az ya da çok etkileneceğini söyledi. Ertemel, “Çünkü Türkiye’de 1 milyon 700 bin işletme, Facebook ve bağlı platformlar üzerinden verdiği reklamlarla 7 milyonun üzerinde tüketiciye ulaşarak 15 milyar TL’nin üzerinde e-ticaret hacmine ulaşmış durumda. Özellikle 20-30 yaş aralığındaki tüketicilerin tercihi olan sosyal medya platformları günümüzde 54 milyon kişinin ortalama 3 saate yakın vakit harcadığı bir mecra oldu” şeklinde konuştu.

HEMEN ADAPTE OLACAKLAR

Ancak söz konusu reklam kısıtlamaları hayata geçse de KOBİ’lerin yeni duruma hızla adapte olarak temsilcilik açan ve reklam kısıtlamasından etkilenmeyen diğer sosyal medya platformlarıyla hızla yola devam edeceğini söyleyen Ertemel, şöyle devam etti: “Durumun minimum hasarla atlatılacağı öngörülebilir. Sonuçta sosyal medya platformlarının reklam verenleri sıkça gerçekleştirdiği güncellemeleri ve değişiklik istekleriyle güncel olmaya zorlaması sayesinde sürekli tetikte olmaya alıştırmasına neden oldu. Bu durum reklam veren KOBİ’lerin olası bir platform değişiminde de zorlanmamasını sağlayacaktır.”