tatil-sepeti
tatil-sepeti

Sosyal faydaya ödenek önceliği

Giriş: 19.09.2022 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Geçtiğimiz haftalarda açıklanan Orta Vadeli Program’daki (OVP) amaç ve politikalar kapsamında 2023-2025 Dönemi Yatırım Programı hazırlıklarıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Genelgede makroekonomik istikrarı korumak, üretimi artırmak ve toplumun refah düzeyini yükseltmek üzere 2019-2023 döneminde On Birinci Kalkınma Planı’nın uygulandığı hatırlatıldı.

2023 Yılı Yatırım Programı hazırlıklarında, 2023-2025 dönemi Orta Vadeli Program’da yer alan amaçlar, politikalar, öncelikler ve mali çerçevenin esas alınacağı belirtilen genelgede, ayrıca OVP ile uyumlu olmak kaydıyla, kamu idarelerinin stratejik planlarının da hazırlıklarda dikkate alınacağı bildirildi.

TEMEL KONULAR

Genelgede sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmek, makroekonomik ve finansal istikrarı korumak temel öncelik olarak vurgulanırken, bunun için şunların dikkate alınacağı belirtildi:

  • Kamu harcamalarında tasarruf yapmak
  • Enflasyonu düşürerek fiyat istikrarını korumak
  • Yurt içi tasarrufları artırmak
  • Cari işlemler açığını azaltmak
  • Kamu mali dengelerini ve mali disiplini güçlendirmek

Genelgede, belirtilen hedef ve öncelikler çerçevesinde, kamu hizmetlerinin hız ve kalitesinin artırılması için kamu yatırımlarına ayrılan kaynakların önümüzdeki dönem için politikalara azami oranda katkı sağlayacak şekilde tahsisi ve verimli kullanımının temel ilke olacağına işaret edildi.

ALTYAPI PROJELERİ

Genelgede, şu ifadeler kullanıldı:

  • Kamu yatırım harcamalarından azami düzeyde tasarruf edilirken, kalkınma potansiyelini destekleyici mahiyetteki iktisadi ve sosyal altyapı yatırımlarına öncelik verilmeye devam edilecek.
  • Kamu kesimi yatırımları bütüncül bir yaklaşımla özel kesim yatırımlarını tamamlayacak şekilde tasarımlanacak ve hayata geçirilecek.
  • Kamu yatırım öncelikleri özel sektörün yenilikçi ve üretken yatırımlarını ve ticareti destekleyecek mahiyette belirlenecek.
  • İş, üretim, yatırım ve yaşam ortamını iyileştiren nitelikli altyapı yatırımlarına öncelik verilecek.

ÖNCE BİTİRİLECEKLER

Genelgeye göre yatırımların maliyet etkin, verimli ve zamanında gerçekleştirilmesine, mevcut sermaye stokunun daha etkin kullanılmasına ve yatırım harcamalarının en kısa zamanda ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürülmesine azami özen gösterilecek. Bu kapsamda proje bazında ödenek teklif ve tahsislerinde, devam eden öncelikli projelerden en kısa sürede tamamlanabilecek olanlara öncelik verilecek. Tasarruf tedbirleri kapsamında zorunlu haller dışında 2023 Yılı Yatırım Programı’na yeni proje alınmayacak. Ancak, bakım ve onarımlara önem verileceği belirtildi.

Genelgede, ayrıca şunlar kaydedildi: “Bütün kuruluşların 2023 Yılı Yatırım Programı hazırlıkları ile ilgili olarak bundan sonraki süreçte, yukarıda belirtilen hususlar ile 2023-2025 Dönemi Yatırım Programı Hazırlama Rehberi’nde belirtilen öncelikleri, esasları ve yatırım tavanlarını dikkate almalarını, tavan içinde kalmak kaydıyla Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 5 Temmuz 2022 tarihli Yatırım Talepleri duyurusuna istinaden gönderdikleri yatırım tekliflerinde varsa proje bazındaki değişiklik önerilerini ivedilikle kaya.sbb.gov.tr adresinde yer alan Kamu Yatırımları Bilgi Sistemi (KaYa) aracılığıyla Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na göndermelerinirica ederim.”

OVP’DE VERİMLİ ÖZEL SEKTÖR YATIRIMLARI VURGULANMIŞTI

Genelgede bahsi geçen Orta Vadeli Program’da temel amaçlar sıralanırken, “Büyümeye yönelik öngörülen verimlilik artışının özel kesim yatırımları ve yapısal reformlarla sağlanması beklenmektedir” denilmişti. Bu kapsamda devamla şunlar kaydedilmişti:

  • Sanayi sektöründe teknoloji yoğun sabit sermaye yatırımları ile doğrudan yabancı yatırımlar özendirilecek.
  • Üretim süreçlerinde ithalat bağımlılığını azaltan, teknoloji yoğun ve katma değerli ihracat potansiyeli yüksek, istihdama katkı sağlayacak öncelikli sektörlerde yatırımlar desteklenecek.
  • Stratejik öneme sahip alanlarda şirket, üniversite, araştırma altyapısı ve kamu Ar-Ge merkezlerinin bir araya geldiği ve ‘birlikte başarma’ yaklaşımını esas alan büyük ölçekli platform ve ağ destekleri ile teknoloji ve ürün geliştirme süreçleri teşvik edilecek, patentli teknolojilerin sanayiye aktarılması sağlanacak.
  • Güvenli kentleşmenin sağlanmasını teminen afetlere hazır, çevre ve iklim dostu, enerji verimliliği yüksek, kültürel değerlerini koruyan, yatay mimariyi esas alan kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırılacak.