tatil-sepeti

Komite kararlarını konsolide ederek Yönetim Kurulu Kararı’na dönüştürdüklerine dikkat çeken Başkan Avdagiç, “Bu kararların içeriğini de hangi kamu kurum ve kuruluşla alakalıysa onunla paylaştık” diyerek, sorunları çözmeye yönelik çalışmalarını anlattı.

Çok ses çıkarmadan ancak sonuç odaklı çalışarak çözümler ürettiklerini vurgulayan Avdagiç, şöyle devam etti: “Birçok konuda İTO’nun açtığı yoldan tüm Türkiye için çözümler hayata geçti. Pandemide bazı sektörlerin ve kuryelerin çalışması gibi.”

HABER: MÜGE BİBER-SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

İstanbul Ticaret Odası (İTO), sektörleri temsil eden 81 Meslek Komitesi’nin üyelerini buluşturan 20. Dönem 9. Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nı gerçekleştirdi. İTO Meclis Salonu’nda yapılan 2022 yılının ikinci, 20. Dönem’in ise son Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’na, komite üyeleri büyük ilgi gösterdi.

KARARLARIN DAYANAĞI

Toplantının açılışında konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, pandemi şartlarında da Meslek Komiteleri’nin çalışmalarına aralıksız devam ettiğini hatırlattı. Meslek Komiteleri toplantılarında 10 bine yakın karar alındığını söyleyen Avdagiç, şöyle devam etti: “Bu dönem, Meslek Komite-leri’nin, İTO Yönetim Kurulu kararlarını en fazla şekillendirdiği dönem oldu. Yine komitelerin, İTO faaliyet ve projelerinde en çok söz hakkına sahip oldukları dönem oldu. Rakamlarla ifade etmem gerekirse, göreve başladığımız Nisan 2018’den bu zamana kadar sizler komite toplantılarınızda 10 bine yakın karar aldınız. Biz de Yönetim Kurulu olarak sizlerin bu kararlarınızı konsolide ve tasnif ederek, Yönetim Kurulu Kararı’na dönüştürdük. Bu kararların içeriğini de, hangi kamu kurum ve kuruluşla alakalıysa onunla paylaştık.”

ÜYELERE TEŞEKKÜR

İTO’nun 685 bin üyesini temsil eden 81 Meslek Komitesi’nde görev yapan komite üyelerinin her birinin görevini eksiksiz yaptığını belirten Avdagiç, şunları kaydetti: “İTO çatısındaki her görevinizde; gerek komitenizde, gerek Meclis’te, gerekse içinde bulunduğunuz diğer mekanizmalarda sektörlerinizin sorunlarını ve çözüm yollarını hakkıyla dile getirdiniz. İstanbul ve ülkemizin ekonomisini geliştirecek her çalışmanın ardındaki itici güç oldunuz. İTO Yönetimi olarak bize, sonsuz destek ve çalışma heyecanı verdiniz.”

SESSİZ ÇÖZÜM

İki yılı pandemide geçen 4 yılı aşkın görev süresinde hükümetin her birimiyle dinamik ilişki geliştirip komitelerden gelen talepleri ilettiklerini anlatan Başkan Avdagiç, şöyle devam etti: “Ancak bu süreçte çok ses çıkarmaktan ziyade sonuç odaklı çalıştık ve netice alan bir yöntem izledik. Pandemiye rağmen proaktif bir dönem geçirdik. Gündeme getirdiğimiz görüş ve önerilerin büyük kısmı karşılık buldu, ilgili bakanlıklarımızın desteğini gördük. Birçok konuda İTO’nun açtığı yoldan tüm Türkiye için çözümler çıktı. Sokağa çıkma yasağında bazı sektörlerin kapsam dışında tutulup çalışmasını sürdürmesi ve kuryelerin görevlerine devam etmesi, bunlara örnek gösterilebilir.”

İŞTE BERABER GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ FAALİYETLERDEN BAZILARI

“Sizlerden aldığımız kuvvet ve enerjiyle, İTO’nun gelecek yıllarını da biçimlendirecek, üyelerimizi yeni bir ufka taşıyacak proje ve faaliyetlere imza attık” diyen Başkan Avdagiç, ilk anda akla gelen proje ve faaliyetleri şöyle özetledi: Avrupa’nın girişim merkezi BTM: 300 metrekarede hizmet veren Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’ni (BTM), binlerce girişim ve girişimcisi, 3 bin metrekarelik hizmet alanıyla, sadece Türkiye’nin değil, bölgemizin ve Avrupa’nın önemli bir girişim merkezi haline getirdik.

Meslek liselerine hamilik: Hamilik Projesiyle okul-iş dünyası işbirliğini kalıcı bir raya soktuk. Tek haneli okul sayısını çift haneli sayılara geçirip 54 okula çıkardık. Bunda en büyük pay, sizindir, bu vesileyle sizlere teşekkür ediyorum.

Teknoloji kalesi Teknopark İstanbul: 2010’da temelini attığımız Teknopark İstanbul’u Türkiye’nin ve Avrupa’nın saygın teknoparklarından biri yaptık. 2019’da Teknopark İstanbul 3. etabının temelini attık. 2020’de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla, 2. etap binalarımızın resmi açılış törenini gerçekleştirdik. Savunma ve sağlık alanında uzmanlığıyla göz dolduran Teknopark İstanbulumuz, ödüle doymuyor. En son Uluslararası Buluş Fuarı’nın en büyük ödülü olan Grand Prix kupası, 2021’de olduğu gibi 2022 yılında da Teknopark İstanbul’un oldu.

Üniversitede doluluk rekoru: Aynı şekilde üniversitemiz, bu yıl yüzde 98 doluluk oranıyla rekor kırdı.

Fuar merkezi tapulandı: İstanbul Dünya Ticaret Merkezimizin müzmin kiracı sorununu çözdük. Arsa tapusuna sahip olan 11 fuar alanımızı ‘resmen’ tapulandırdık. Buralarda düzenlenen fuar sayısını artırmadık, katladık… İDTM salonlarında yaptığımız yenilenme sayesinde, burayı Avrupa’nın en modern fuar alanlarından biri haline getirdik.

Turizm-tanıtım hamlesi: TUGEV ve ICVB ile birlikte İstanbul’u dünya turizminin yanı sıra kongre ve toplantı turizminin de ilk 10 ülkesinden biri yapacak projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz.

Dijital KOBİM: Üyelerimizin dijital ve yeşil dönüşüme uyumuna hız verdik. Dijital KOBİM çalışmasını başlattık.

Yazılım devrimi: İTO’da sessiz bir devrim gerçekleştirdik ve Odamızı dijital çağın dijital odası haline getirdik. İTO teknik altyapısını AS400’e mahkum olmaktan kurtardık.

Taşhan Hizmet Binası: Hızla bitirip birimlerimizin kullanımına sunduk.

Yeni girişimci merkezi: En parlak projelerimizden biri haline gelen BTM’ye, Merkez Binamızın yanındaki otoparkta muhteşem bir bina yapıyoruz. Bildiğiniz gibi yarısı Odamıza ait olan otoparkın kalan yarısını da dönemimizde satın alıp İTO’ya kazandırmıştık. Orada modern bir mimari projeyle girişimciliğe yeni bir merkez inşa ediyoruz.

Yazılım Akademisi: Bazılarınız hatırlayacaktır, ÖZİMEK Projemiz gibi gençlerimizi çağın mesleği teknolojiyle buluşturacak İTOSOFT Yazılım Akademisi’ni kurduk. Fiziksel altyapısını bitirdik ve ilk derse hazır hale getirdik. İnşallah İTO olarak biz de on binlerce yazılımcıyı burada yetiştirip iş dünyası ile buluşturacağız.

İstanbul Ticaret Sarayı: İnşa çalışmalarına başladık. Burayı üniversitemize tahsis ettik (İTO’nun eski binası). Ama aynı zamanda burada sizler için Cemile Sultan Sosyal Tesisimizin bir şubesini açıyoruz. Bu yakada da gideceğiniz bir mekânınız olacak inşallah.

Kültür-sanata yeni liman Liman Hanı: Hünkar Kasrı’ndan sonra ikinci mükemmel bir restorasyonla Liman Hanı’nı kültür hayatı-mıza kazan-dırdık. Burada iş dünyasının nabzını tutacak İTOSAM ve kütüphanemiz faaliyetlerine başladı.

MECLİS’TEN YANSIMALAR

Meslek liselerine ev tekstili

YILMAZ SÖYLER-EV TEKSTİLİ MESLEK KOMİTESİ: İTO’nun destek verdiği meslek liselerine hamilik yapıyorum. Öğrencilerimizi sektöre kazandırmak arzusundayız. Bizim sektörde de alt yapıdan gelen eleman eksikliğimiz var. Buradan daha fazla elemanı sektöre kazandırmak istiyoruz. Bazı projelerimiz var. Meslek okullarında ev tekstili bölümlerinin açılıp çoğalmasını istiyoruz.

İkinci elde 6 bin km şartı gözden geçirilmeli

HASAN GÖRKEM KONU-MOTORLU TAŞIT SATIŞ VE SERVİSİ MESLEK KOMİTESİ: 16 Ağustos’ta yapılan bir düzenlenme ile ikinci el araç satışına 6 ay ve 6 bin kilometre şartı getirildi. Bu düzenleme, 15 Eylül’de uygulanmaya başladı. Uygulama başladıktan sonra da sahada yaşanan aksaklıkları gördük. Bunun kime ne faydası var, anlamadık. Esnaf, tacir aracını satmak istese satamıyor ve mağdur oluyor. Bunun bir an önce düzeltilmesini talep ediyoruz.

Eğitim sektörünü korumak zorundayız

ZAFER ÖZTÜRK-EĞİTİM MESLEK KOMİTESİ: Özel okulların pandemiden önce 1 milyon 450 bin öğrencisi vardı, şimdi
1 milyon 200 bin öğrencisi var. Sektörde 170 bin öğretmen vardı, 150 bine düştü. Bizim ücret sistemimizde narh var. Yani ücret kısıtımız var. Bu oran geçen yıl yüzde 36.7 olarak belirlendi. Bu yıl ara bir düzenleme verilmedi. Birçok okulumuz bu süreci kapanma ya da birleşme ile atlattı. Öğretmenlerimize yapmamız gereken zamla beraber yüzde 150’lere varan ücret artışı yaşandı. Elektrik ve diğer gider artışları yüzde 200’lere vardı. Bizim bununla yaşamamız istendi. Kaynaklarımızı çok iyi yönlendirmemiz lazım. Eğitim bir gönül işidir. Bakanlıklardan makul isteklerde bulunduk. İşveren katkı payının kaldırılmasını, çocuklarını özel okullara gönderen velilere destek verilmesini istedik. Özel okullara gelen öğretmenlerin KDV, SGK giderleri yüzde 40 daha yüksek; bunların eşitlenmesini istedik. Bu sektörü koruyabilmek için bir şeyler yapmamız lazım.

KDV indirimi istiyoruz

RAMAZAN HAKAN YILMAZ-KÜLTÜR VE SPOR MESLEK KOMİTESİ: Spor tüm dünyada sevilen bir alan. Ülkemizde futbol çok seviliyor. Futbol dışındaki spor arenası ticari olarak sıkıntılı bir süreç geçirdi. İki yıllık spor ticareti sıkıntılı geçti. Biz İTO olarak spor alanında pek çok kişiye dokunuyoruz. Turizm alanında kongreler yapıyoruz ama spor alanında kongre yapmıyoruz. Üniversite müsabakalarında yer almıyoruz. Teknoparklarda sporla ilgili alanlar oluşturamıyoruz. Spor alanındaki KDV konusunun yüzde 8 olarak güncellenmesini talep ediyorum.

Restoranlar daha ciddi denetlenmeli

MUSTAFA SARGIN-RESTORAN VE YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ MESLEK KOMİTESİ: Market alışverişlerinde ürünün son kullanma tarihine bakıp alıyorsunuz ama bu restoranlarda geçerli değil. Ne yemek yediğimizi bilmiyoruz. Maalesef ülkemizde bu konuda denetim çok zayıf. Ancak bir zehirlenme olunca anlaşılıyor. Yapılan denetimlerde ceza yok, caydırıcı hiçbir şey yok. Ayrıca işletmelerin ödediği elektrik, doğalgaz ücretleri de o kadar yüksek ki, bizim bir tostu 50 TL yapmamız lazım. Bunlara bir çözüm gerekiyor.

Meslek eğitim merkezlerini duyurun

BEDRETTİN YETİM-MOTORLU ARAÇLAR TAMİR, BAKIM VE İMALATI MESLEK KOMİTESİ: Türkiye’nin en büyük sorunu yetişmiş, aranan eleman sorunu. Ülkemizin kalkınması için bu konuya el birliği ile katkıda bulunmalıyız. Biz bu yüzden meslek eğitim merkezi açtık. 39 meslek eğitim merkezi var. 8. sınıftan sonra çalışmaları gerekiyor. Devlet elinden gelenin fazlasını yaptı. Çalıştırdığınız her elemanın sigortasını karşıladığı gibi maaş yardımı da yaptı. Bütün üyelerimiz, herkese bu okuldan, bu işten bahsedin. Bizim hedefimiz, İkitelli’de 2 bin 500 öğrencinin olması. Bugün bunu yaparsak 4 sene sonra eleman konusunda hiç sıkıntı çekmeyiz.

Komitelerimiz için çalışmalıyız

SONER YEĞİNER-GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEK KOMİTESİ: Biz buraya seçimle geldik. Ama komitede aldığımız kararlar seçmenimize bir katkı veremiyorsa burada olmamızın bir gereği yok. Yeni dönemde komite sözleri yazılı olsun ki, tutulsun. Her şey yazılı olmalı. 4 buçuk sene oldu, her ay gündeme konu getiriyoruz. 4 tane madde geçemedi bir türlü. Öncelik listesinde bir türlü gümrük müşavirleri diye ismimizi yazdıramadık. Her birimiz komitemiz adına bir şeyler yapmak için geliyoruz. Sektöre bir şey verebiliyor muyuz, buna bakalım.

Mezatlara teknolojik yenilik gelsin

SERTAN DUMBAR-PEYZAJ VE ÇİÇEKÇİLİK MESLEK KOMİTESİ: Kesme çiçek sektörü her yıl 100 milyon doları aşan bir ihracat değeri yakalıyor. Toptan çiçek satışı yapan mezatlarımızın Hollanda örneğinde olduğu gibi hızlıca teknolojik gelişmelere kavuşması lazım. Kesme çiçekte iyi bir tarım politikası uygulanması gerekiyor. Çiçekçilik sektörü için bir meslek standardı belirlenmeli ve ilgili bakanlıklarla konuşularak toptan çiçek satışı yapan yerlerin perakende satışı ortadan kaldırılmalı. Sosyal medyadan satış yapanlar denetlenmeli.

Çalışacak genç girişimciler kurula girsin

ERHAN AZTEKİN-BAKLAVA, PASTA VE ŞEKERLİ MAMÜLLER MESLEK KOMİTESİ: TOBB’un Genç Girişimciler Kurulu, Türkiye’nin 81 ilindeki Odaların birleşimi ile oluşuyor. İTO’nun bu kurulda 162 sandalyesi var. 4 Oda seçimi bittikten sonra kendi Odalarımızda seçim yapıyoruz. Bu seçimlerde tanıdık vasıtasıyla herkes kendi çocuğunu yerleştirmeye çalışıyor. Ama İTO’yu temsil etmeye gelindiğinde oraya kimse gelmiyor. 10 kişi ile orada temsil etmeye çalışıyoruz. Bunu bekleyen bir sürü genç var, onların önlerini kapatmayalım. Gerçekten yararlı olacak olan gençlerimiz oraya gelsin.

Organize sanayi bölgeleri çoğalmalı

MUSA KANİTOĞLU-DÖKÜM VE METAL İŞLEME MESLEK KOMİTESİ: Meslek lisesi hamiliği yapıyorum. Hamilik projesi desteği için teşekkür ederiz. Endüstri meslek liselerindeki öğrencilerimizle ilgilenelim. Onlara mesleklerini sevdirelim. Sanayi alanları son derece yetersiz. İkitelli OSB, 39 yıl önce kuruldu. Başka da yapılmadı. OSB’ler çoğalmalı, sanayi böylece kalkınmalı.

İşleten tanımı iyi yapılmalı

İLHAN YILMAZ-TAŞIT KİRALAMA VE İLGİLİ HİZMETLER MESLEK KOMİTESİ: Komitemizin ismi hak etmiş olduğu yere geldi. Türkiye’de 81 ilde, araç kiralama olmayan ilçe kalmadı. 26 bin 500 meslektaşımız var. Bunun 3 bin 500’ü İstanbul’da. Sektör kendi gelişimi ile birlikte birçok sektörü regüle ediyor. Sektörün 220 bin istihdamı var. Yan sektörlerle bir milyonu buluyor. Sektörün gerçek değerini bulması lazım. Kanayan yaralarımız var. Sektörümüzün işleten sıfatının tanımının yapılması lazım. Günlük ve saatlik kiralamada mevcut yasal düzenleme buna müsaade etmiyor. Kiralanan araçların çalınması ağır suç değil. Sözleşme ile teslim ettiğimiz için hırsızlık sayılmıyor. Bunun cezai karşılığı olmalı. Özel sektöre ait 31 ücretli geçiş yolu var. Bunları tek çatı altında göremiyorsunuz. 31 işletmeyi tek çatı altında toplayalım.

Çalıştaylara komite üyeleri de katılsın

KADİR GÜMÜŞ-PEYZAJ VE ÇİÇEKÇİLİK MESLEK KOMİTESİ: Pandemi döneminde aldığımız kararlarla sektörümüzü temsil etmeye çalıştık. Bir sürü karar alınsa da birçoğu uygulanamıyor. Konuları sadeleştirmek ve uygulanabilir hale getirmek lazım. Çalıştaylara komite üyeleri de katılmalı. Zaman zaman fuarlara davet ediliyoruz. Komite üyeleri birer sefer davet edilemez mi?

Öğrenciler 1. sınıftan itibaren kısmi yetkilendirilsin

HASAN HOŞBEN-SİGORTACILIK MESLEK KOMİTESİ: Dolar yükseliyor, poliçelerinizi gözden geçirin. Sigorta teminatı verilemediği için heba olan firmalarımız, hâlâ sigortalayamadığımız fabrikalar var. 3 milyon araç trafikte sigortasız dolaşıyor. Bir kaza olsa arabanızı da satsanız, evinizi de satsanız karşılayamazsınız. Herkesi ikaz edin. Yeni mezun çocuklar poliçe nedir bilmiyor. Birinci sınıftan itibaren acentede hem çalışsın hem de poliçelere kısmi yetki verelim ki, tanıdıklarına poliçe satsın, harçlığını çıkarsın ve de öğrensin.

Ekmek fiyat tarifesine düzenleme

SULTAN SELİM ŞİMŞEK-EKMEK, UN VE UNLU MAMÜLLER MESLEK KOMİTESİ: Ekmek fiyat tarifesi, İstanbul’da İTO tarafından belirleniyor. Bizim talebimiz, ekmekte herhangi bir fiyat tarifesinin olmaması, serbest piyasa koşullarına göre satış fiyatının belirlenmesi. Bunun için yasal düzenlemenin yapılması gerekiyor.

Meslektaşlarımız için çalıştık

MUSTAFA HAKAN ÖZELMACIKLI-GAYRİMENKUL HİZMETLERİ MESLEK KOMİTESİ: Özellikle imar barışı, yabancılara satış gibi pek çok konuda sektöre katkılarımız oldu. Kamu spotu konusunda girişimlerimiz oldu. Üniversitemizde emlak yönetimi bölümünün açılmasına ön ayak olduk. Sözleşmelerimizdeki damga vergisinin çözümü konusunda da ihtiyaçlarımızı duyurmaya özen gösterdik. Mesleki sorumluluk sigortası, emlak işletmelerinin KOSGEB desteklerinden faydalanması gibi başvurularımız oldu. Günlük ve saatlik kiralamalarda yaşanan aksaklıklar için taleplerimiz oldu.

Lojistik köyler kurulmalı

TAMER DİNÇŞAHİN-TAŞIMACILIK VE LOJİSTİK HİZMETLERİ MESLEK KOMİTESİ: Sektörümüzün her dönemde kronik geçiş kotaları diye bir sorunu var. İhracat için hayati önem taşıyor. Vizeler gün geçtikçe büyük sorun oluyor. Sektöre uygulanan yaptırım, ülke ihracatına rekabete tarife dışı engel olarak yansıyor. Sürücü eksiklerimiz var. Sınır kapıları için alternatifler oluşturulmalı. Lojistik köyler kavramı hayata geçirilmeli. İş barışı, işçi ve işveren açısından önemli. Kayıt dışı çalışma için kontrol mekanizması hayata geçirilmeli. Bu tür il içi sorunların konuşulacağı mekanizmaların oluşturulması lazım. Yeşil mutabakat ve karbon ayak izi ile ilgili çalışmaları gündem olarak belirlemeliyiz.

KDV’de düzenleme yapılmalı

VEYSİ AY-OTELLER MESLEK KOMİTESİ: Dolar kuru ve kredi faizlerindeki artışlardan sektörümüz etkilendi. KDV oranlarındaki düzensizlikler de ticareti etkiliyor. Enerji, ulaşım ve diğer giderlerin de artması, maliyetlerimize yansıdı. Özellikle yüzde 18 uygulanan KDV oranlarında düzenleme yapılmalı.

Kredi kartı komisyonları düzeltilmeli

HAŞMET AKIN KETENCİ-AKARYAKIT MESLEK KOMİTESİ: Banka kartı komisyonlarıyla ilgili akaryakıt sektörünün de sorunları var. Bankalar, banka kartından da kredi kartı gibi komisyon alıyor. Devlet bankalarına teşekkür borçluyuz. Bu dönemde büyük destek verdiler. Giderlerimizin en büyük kalemi olan kart komisyonlarında sektöre özel kampanyalar yaptılar. Akaryakıt katlanırken maliyetlerimizin aynı kalmasını sağladılar. Merkez Bankası geçen ay faiz oranını düşürdü. Ziraat Bankası yüzde 20 artırdı. Akaryakıt fiyatları artıyor ama sektörün kârı aynı hızla artmıyor. Banka kartı ve kredi kartı arasındaki dengesizliğin de çözülmesini istiyoruz.

26 Eylül 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem