Salı, 05 Kasım, 2024
Başbakan Binali Yıldırım, yatırımı kolaylaştırmak için reform niteliğinde yeni adımlar attıklarını söyledi. Başbakan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2017-2018 Reformu tanıtım programına katıldı.
Başbakan Yıldırım konuşmasına, TBMM’de önceki haftalarda görüşülen yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili düzenlemelerin, 35 maddelik bir kanun olarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak başladı. Başbakan Yıldırım, “O düzenleme bu alanda bir seferde yapılan en büyük reformlardan biridir. Şimdi hazırlıkları devam eden 67 maddelik bir paket daha var. Onu da yakında Meclis’e sunacağız” diye konuştu.
LÜTUF DEĞİL GÖREV
Başbakan Yıldırım, İstanbul Ticaret Odası Başkanı (İTO) Öztürk Oran’ın da yer aldığı toplantıdaki konuşmasında, Türkiye’nin kalkınmasını, büyümesini ve refahını arttırmasının arkasında iş dünyasının olduğuna işaret etti. Yıldırım, girişimcilere, şirketlere ve yatırımcılara her türlü kolaylığın sağlanmasının lütuf değil, görev olduğunu vurguladı.
ŞİRKET KURMA MALİYETİ
Başbakan Yıldırım, artık şirket kurmak için sadece ticaret sicil müdürlüklerine gidildiğini belirterek, “Daha önce noterlere de gidiliyordu. Bunun ne faydası var? 2 bin 250 lira veriyordunuz, şimdi 650 lira vereceksiniz, en büyük faydası bu. Maliyeti 3’te birinin altına düştü.
Biraz noterlerimiz üzüldü ama onlara her zaman yapacak iş var” dedi.
E-DEVLET KOLAYLIĞI
Yıldırım, evrak konusunda da zihniyet değişikliğine gittiklerini vurgulayarak şunları söyledi:
“Bugün itibarıyla e-devlet üzerinden vatandaşın devletle iş yapma oranı yüzde 57’ye çıktı. Ama bu yılsonuna kadar vatandaş-devlet arasındaki her türlü iş internetten, e-devlet üzerinden yapılacak.”
İNŞAATTA TEK İMZA
“İnşaat izni alınması için gerekli 18 işlemi altıya indiriyoruz” diyen Başbakan Yıldırım, “Bir pencere veya tek kapıdan hizmet alma dediğimiz sistemi hayata geçiriyoruz. Belediye elektronik ortamda bu sorgulamaları yapıp işlemi tamamlayacak. İnşaat ruhsat formunda tek bir imza olacak. Diğer bütün işlemler elektronik ortamda yürüyecek” dedi.
ÖNCELİĞİMİZ İŞ YAPMAK
Yatırım ortamını iyileştirme paketini genel hatlarıyla anlatan Başbakan Yıldırım, “Daha büyük bir paket yolda, geliyor. Bu paketlerde para yok. Bunlar para için hazırlık. Para sonradan gelir, önce altyapı. Yani iş yapamadıktan sonra paranın kıymeti yok ki.
Önemli olan iş ortamının iyileşmesi, iş yapılması, ne yapacağınıza, geleceğe yönelik planlarınıza düşünmeden, endişe etmeden ve ‘acaba ne olacak’ sorusunu sormadan karar vermeniz” diye konuştu.
ÖZEL SEKTÖRLE İŞBİRLİĞİ
Başbakan Yıldırım, özel sektörle işbirliği halinde hazırlanan bu düzenlemelerdeki ana amacın yatırımcıların işini kolaylaştırmak ve böylece ülkeyi yatırım yapılabilir cazip bir ülke haline getirmek olduğuna işaret etti. Yıldırım, ”Ekonomiyle ilgili 2018 yılını kapsayan, tıpkı 2017’de yaptığımız gibi kapsamlı bir eylem planı hazırladık. Birkaç gün içinde bunu açıklayacağız” dedi.
Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından Başbakan Binali Yıldırım’a tablo takdim edildi.
YERLİ YABANCI AYRIMI YOK
Taş üstüne taş koyan herkesin başlarının üzerinde yeri olduğunu söyleyen Yıldırım, “Bir kişiye iş sağlayan, büyümeye katkı sağlayan her kim varsa bizim için makbuldür, başımızın üzerinde yeri vardır.
Bunu yaparken de ‘Sen yabancısın’, ‘Sen yerlisin’ ayrımında değiliz” şeklinde konuştu.
Yatırımların Türkiye’ye olan güveni ve istikrarı gösterdiğine dikkati çeken Yıldırım, hedeflerinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kendilerine işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesini yakalamak ve hatta ötesine geçmek olduğunun altını çizdi. Yıldırım, bu amacı, daha çok ihracat, daha çok üretimle ve daha yüksek oranda kalkınmayla sağlayacaklarını belirtti.
DAHA BAŞLANGIÇ
Ülkeye daha çok küresel sermaye çekmek, Türk yatırımcıları da daha çok cesaretlendirmek gerektiğini dile getiren Yıldırım, bunun için yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarının bir başlangıç olduğunu bildirdi.
Ziyaretlerine sık sık küresel yatırımcıların geldiğini ve Türkiye’ye duydukları güveni vurguladıklarını aktaran Yıldırım, “Aynı şekilde ülkenin dört bir yanında her düzeyde ciddi bir seferberlik yaşandığını görüyoruz. Birkaç güne kadar açıklayacağız. Stratejik yatırım türünden 128 milyar liralık yeni yatırım teşvikini onayladık. Bunu kamuoyuyla önümüzdeki günlerde paylaşacağız” dedi.
KREDİYE ERİŞİM
Bankaların, piyasaları rahatlatmak ve krediye erişimi kolaylaştırmakla ilgili aldıkları tedbirler olduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, bunu da paylaşacaklarını belirtti. Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca yatırımın, ihracatın, istihdamın daha da artırılması ve enflasyonla mücadelenin ana hatlarını içeren tedbirlerimizi de birkaç gün içerisinde milletimizle paylaşacağız. Önünüzü açacağız. ‘Vira Bismillah’ deyip, son hızla yatırıma devam diyeceğiz.
İş yapmaya, üretmeye, istihdam oluşturmaya devam diyeceğiz.”
HÜKÜMET-İŞ DÜNYASI EL ELE
İŞ YAPMAK DAHA KOLAYLAŞACAK
Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, “Türkiye iş yapma kolaylığı endeksinde 60’ıncı sırada. Ülkemizi ilk 20’ye sokmalıyız. Çalışmaları bu yönde geliştirdik” diye konuştu.
Yatırım ortamının iyileştirilmesinde koordinasyon görevini yürüten Akdağ, “Bin 500 saati aşkın çalışma sonucunda eylem planımızı oluşturduk. 102 eylem maddesinden oluşan bu planın iki önemli parçası da gerçekleştirdiğimiz iki kanun çalışmasıdır” dedi.
BİZZAT İNCELEDİM
Şirket kuruluşlarını kolaylaştırdıklarını anlatan Akdağ, “Bugün Türkiye’de şirket kurmak isterseniz ticaret sicil müdürlüklerine gitmeniz ve orada 20 dakika geçirmeniz yeterli olur. Bunu bizzat gözlemledik. İstanbul’da 3 ayrı sicil müdürlüğüne giderek, uygulamaları takip ettim ve yatırımcılarımızın büyük memnuniyet duyduğunu da gördüm” diye konuştu.
YATIRIM OLMADAN İŞ VE AŞ OLMAZ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Diğer ülkeler ‘bir tane yatırım ortamı reformunu nasıl yapacağız’ diye düşünürken, hükümetimizin kararlı adımlarıyla biz 100 reformu birden hayata geçiriyoruz” dedi.
Yatırım olmadan zenginlik, istihdam, iş ve aş olmayacağını dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Şirketlerimizin, KOBİ’lerimizin ayağına pranga olan birçok konu bu reformlarla çözüme kavuşuyor” şeklinde konuştu.
Hisarcıklıoğlu, “Sadece YOİKK’te değil, ekonomimize ilişkin birçok alanda çok önemli adımlar atılıyor. Ben bu kapsamda sadece YOİKK platformunda değil, birçok alanda ardı ardına reformları hayata geçiren başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Sayın Başbakanımıza ve hükümetimize Türk özel sektörü adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.
02 Nisan 2018 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı