tatil-sepeti

Son dakika haberleri: SGK yetkilileri, işverenleri sosyal güvenlik, denetim ve para cezalarında dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyardı. Bunların başında ibraza ehil olmayan kişilerin getirdiği kayıt belgelerinin neden olduğu sorunlar geliyor. SGK yetkilileri, 15 günlük süreye dikkat çekiyor.

HABER: MESUDE DEMİRHAN

 

Son dakika haberleri: İş Ortamının İyileştirilmesi ve Geliştirilmesi Çalışma Komitesi Toplantısı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman’ın başkanlığında yapıldı. İTO Meclis ve Komite Üyeleriyle ilgili sektör temsilcilerinin katıldığı toplantı, Cemile Sultan Koru Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Toplantıda, sosyal güvenlik denetim ve teftiş süreçleri, uygulanan idari para cezaları, sigorta prim teşvikleri ve kıdem tazminatı konuları ele alındı.


İLETİŞİMDE KÖPRÜ

İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, toplantının açılış konuşmasını yaparken, Türkiye’de iş dünyasının, ticaretin gelişimiyle ülke ekonomisinin ilerlemesinin doğrudan orantılı olduğunu belirterek, bu gelişimin de kamu ve özel sektör işbirliğini zorunlu hale getirdiğini söyledi. Mevzuat, uygulamalar, buradaki süreçlerin yönetiminde karşılaşılan problemler ve bunların çözümü için birlikte hareket etmenin önemine değinen Salman, şunları söyledi: “Bu toplantının da işbirliği ve iletişime köprü olmasını temenni ediyorum. Özellikle teftişlerde yaşanan problemler, denetimdeki sıkıntılar, mükellef hakları gibi konularda da sorunların yaşandığını biliyoruz. 81 komitemizin özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve diğer primlerle ilgili yaşadığı ciddi sorunları var. Ayrıca mevzuattan kaynaklanan konular var. Burada yazılı veya sözlü bu konular bize aktarılırsa İTO olarak tüm komitelerden gelen sorunları raporluyoruz. Özellikle ilgili komitemiz bunları bir rapor haline getirecek. İlgili bakanlıklarımıza sunacağız.”   


BİRLİKTE YOL ALALIM

Türkiye’de ticaretin gelişimi, girişimci sermayenin, girişimciliğin ve yatırımın özendirilmesi, motivasyonun yüksek tutulması gibi birçok noktada birlikte yol alınması gerektiğini vurgulayan Salman, özellikle dijital dönüşüm konusunda Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bir birimin olduğunu hatırlattı. Salman, “Bunların ilgili bakanlıklarda da karşılığı var. Bu konularda bazı süreçler çok uzuyor. İş insanlarının teminat mektubu konusunda yaşadıkları sorunlara dair çok soru geliyor. Aslında ilgili kurumlardaki veriler anlık olarak paylaşılabilir. Açık veriyle de kamu kurumları kendi verilerini görebilir. Bunların mektupla başka iletişim araçlarıyla gönderilmesine de gerek yok. Bu noktalarda da İTO olarak bize düşen görev varsa bunları paylaşmaya hazırız” dedi. 


YÜZDE 32’Sİ İSTANBUL’DAN

İstanbul Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Harun Sertbaş ise müdürlük hakkında şu bilgileri verdi: ”İstanbul, ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. 4A primlerinin yüzde 32’si ilimizden merkezimize toplanıp gönderiliyor. Bu paralar; sağlık, emekli maaşı, hizmet olarak vatandaşımıza ve işverenlerimize dönüyor. Toplam 35 birimimiz var. Bu merkezlerimiz aracılığıyla 4 bin 500 personelimizle bu hizmetleri vermeye çalışıyoruz. İki ana çalışma sahamız var. Biri sigorta, diğeri sağlık. 4 bin 500 personelimizin 450’si sağlıkla ilgili konularda çalışıyor. Sektörün denetimi, incelenmesi, ödemesi sorumluluğumuzda 6 binin üzerinde eczane, 500’ün üzerinde özel sağlık merkezi, kamu sağlık merkezi, hastane, özel tıp merkezi, sağlık hizmet sunucu olarak tabir ettiğimiz birimler var. Bunları da eksiksiz olarak denetleyip, inceleyip, ödemelerini yapmaya çalışıyoruz ve süresinde bu işlemleri yapabiliyoruz.”


KAYIT BELGELERİ ÖNEMLİ

Sosyal Güvenlik Kurumu Rehberlik ve Teftiş İstanbul 2 No’lu Grup Başkanlığı Başmüfettişi Koray Filik de işyerlerini inceleme süreci hakkında bilgi verdi. İncelemelerin sahada ve işverenin işyeri kayıt ve belgeleri üzerinden yapıldığını anlatan Filik, şöyle konuştu: “Temelde işyerinin defteri, kayıt belgelerinin incelenmesi, kayıt inceleme tutanağı ile hukuk düzeninde bir sonuç doğuran süreç. İş özeline göre istediğimiz belgeler değişebiliyor. İşyeri kayıt belgeleri istendikten sonra bu kayıt belgelerinin ilgili denetim elemanına ibrazı söz konusu. İbraza ehil olmayan kişilerin getirdiği kayıt belgeleriyle çok sık karşılaşıyoruz. Bu şekilde kabul etmemiz çok mümkün değil. Kayıt belgelerini işverenin kendisi, değilse de işverenin vekilinin ya da yazılı şekilde gönderdiği bir kişinin bize teslim etmesi lazım. Kayıt inceleme tutanağını işverene ya da vekiline teslim edebiliyoruz. Bu kayıtlar istenildiği zaman 

15 gün içinde ibraz edilmek durumunda. Bu süre, tebligatın teslim edildiği tarihten sonra ertesi gün başlıyor. Yasal ibraz süresinin son günü de resmi tatile denk gelirse ilk iş günü ibraz edilebilir.” 


TESLİM TARİHİNİ KAÇIRMAYIN

Filik, istenilen belgelerin çeşitli nedenlerle geç geldiğini hatırlatarak, şu uyarıyı yaptı: “Bu durumla sıklıkla karşılaşıyoruz. Gerçek durumu anlatan birtakım nedenlerle elimizde incelemeyle ilgili bir zaman aşımı yoksa öteleyebiliyoruz. İbraz kayıtları inceleme için son derece önemli. Dikkat edilmesi gereken birkaç husus var. Şu anda elektronik olarak tebligat gönderiyoruz, ancak bazen fiziki olarak da gönderdiğimiz oluyor. Bu kişiler tebliğ evrakını alıyor. Ancak ne zaman aldığını bilmiyor. Bu küçük ayrıntılar defterin 16’ncı, 17’nci gününde gelmesine neden oluyor. Sosyal güvenlik mevzuatı son derece net ve esnekliği yok. Teslim alınan tebliğ, bizde süre dolduysa tamamlanmıştır. Teslim alınan tarihin not edilmesi ve işverenlerin uyarılması çok önemli.” 


YÜZDE 25 İNDİRİM

Sosyal Güvenlik Kurumu Rehberlik ve Teftiş İstanbul 2 No’lu Grup Başkanlığı Başmüfettişi Mehmet Işık, idari para cezalarıyla ilgili sunumda şu bilgileri verdi: “İdari para cezaları asgari ücrete endeksli olduğu için her geçen sene işverenler açısından büyük bir rakama tekabül ediyor. İdari para cezalarıyla ilgili işverenlerin de birtakım hakları var. Kuruma itiraz yolunun gerçekleşmemesi durumunda yani reddi halinde, yargı yoluna başvurulabiliyor. Ya da kurumun, hatalı olduğunun farkına varması halinde işlemin geri alınması söz konusu. İdari para cezaları, işverene tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmeli. Bu süre içinde ödenmeyen idari para cezaları ya da eksik ödenen idari para cezaları, 15 günlük sürenin sona erdiği tarihten ödendiği tarihe kadar hesaplanacak. Gecikme zammı, gecikme cezasıyla birlikte tahsil edilecek. İdari para cezasına karşı itiraz kurumu nasıl işliyor? Öncelikle işverenler, kendilerine tebliğ edilen idari para cezalarına, 15 gün içerisinde kuruma yazılı olarak itiraz edebiliyor. Burada sebep ve gerekçenin açık şekilde belirtilmesi lazım. İşverene idari para cezası tebliğ edildikten sonra 15 gün içinde peşin ödenmesi durumunda, yüzde 25 indirim söz konusu olacak. Davayı kaybetmeleri halinde ise yüzde 25’lik indirim geri talep edilemiyor.”

31 Ekim 2024 Perşembe