tatil-sepeti

Son dakika haberi: Emeklilik sistemi için yeni düzenleme gündeme geldi. Burada sadece prim tutarı değil, sigortalılık süresinin de emekli maaşı için etkili olabileceği bir emeklilik sistemi üzerinde duruldu.

Son dakika haberleri: Emeklilik sistemi için çeşitli formüller gündeme geliyor. Masada olacak yeni düzenlemeye göre; emekli maaşı tutarı sadece primle değil sigortalılık süresi de etkili olacak. Yeni emeklilik sistemi devreye alınırsa yani daha fazla çalışan daha fazla maaş alabilecek. 


YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ GÜNDEME GELİYOR

Yeni emeklilik sistemi için çeşitli formüller masaya geliyor. Bu paket ile sadece ödenen primler değil sigortalılık süresi de emekli maaşı tutarını yükseltebilecek. Düzenlemenin 2024 bitmeden Meclis'in gündemine gelmesi bekleniyor. 

EMEKLİLİK SİSTEMİ HANGİ YENİLİKLERİ BARINDIRACAK?

Yeni emeklilik sistemi için masada olan 4 madde belli oldu:

1. Emekli maaşı hesaplanması değişecek

2. Sigortalılık süresi arttıkça emekli maaşı da yükselecek

3. En düşük emekli maaşı uygulamasının kalkmasıyla kök maaş ve taban maaş sorunu çözülecek

4. Çalışan emekliye ikinci maaş imkanı


Orta Vadeli Programla birlikte gündeme gelen yeni emeklilik sisteminin bu yıl içinde TBMM gündemine gelmesi bekleniyor. Pakette hem maaş bağlama sistemi ile ilgili yenilikler yer alacak hem de bundan sonraki dönem için emekli olma şartları değişecek.

Bu arada Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi de devreye alınacak. Söz konusu paketin bütçe görüşmelerinden sonra TBMM gündemine gelmesi bekleniyor.


'EMEKLİLİĞİ DEĞİL ÇALIŞMAYI TEŞVİK EDEN' SİSTEM

Uzun süredir tartışılan emekli maaş bağlama sistemi ile ilgili yenilikler de netleşmeye başladı. Orta Vadeli Programda da yer alan 'Emekliliği değil çalışmayı teşvik eden' sistemde prim ödeme gün sayısı öne çıkacak. Böylece sadece ödenen primler değil çalışılan gün sayısı da emekli aylık bağlamada etkili olacak ve çok çalışanın aylığı daha fazla olacak.

Böylece özellikle asgari ücretten prim ödeyenlerle ilgili yapılan 'Çalıştıkça aylık düşüyor' tartışması da sona erecek. Kayıt dışılığı teşvik eden bu tartışma ortadan kalkmış olacak.


EMEKLİ KÖK MAAŞ İLE EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI FARKI

Bugün uygulanan üçlü aylık bağlama sisteminin de değişmesi gündemde. Üç dönem için farklı çarpanlarla hesaplanan aylıklar tek bir formülle ortaya çıkacak. Burada prim miktarları kadar gün sayısının da hesaba katılacak olması çok çalışan ile az prim günü olan arasında fark oluşturacak.


Böylece 3600 gün ile emekli olan birisi ile 9000 gün ile emekli olan birisi arasında çok azalan maaş farkı değişecek. Çok günü olanların maaşı yüksek olacak. Emekli aylığını yükseltmek isteyenler çalışma hayatında daha çok kalacak. Yeni dönem ile birlikte emekli olanlar için kök aylık taban aylık gibi farklar da bulunmayacak.


EMEKLİ OLMA ŞARTLARI NE OLACAK?

Paketin içinde bundan sonraki emekli olma şartlarıyla ilgili yeniliklerin de bulunması bekleniyor. Üzerinden çalışılan konulardan birisi de ilk kez sigortalı olacak gençlerle ilgili emeklilik şartlarının belirlenmesi üzerinde duruluyor. Burada özellikle yaş şartının yeniden belirlenebileceği kadınlarda 60 erkeklerde 65 olarak tespit edilmesi bekleniyor.

Yasa yürürlüğü girdikten sonra sigortalı olanlar bu yeni düzenlemeye tabi olacak. Böylece sosyal güvenlik sistemindeki aktif pasif dengesinin sağlanması da amaçlanıyor. Ancak bu konu üzerinde çalışmalar devam ediyor.


İKİNCİ EMEKLİ MAAŞI ALINABİLECEK

Yine Orta Vadeli Programda yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi de bu dönemde devreye girecek. Çalışanlar için sosyal güvenliğin dışında bir emeklilik imkanını getirilmesi sağlanacak. Burada ödenecek primlere işveren ve devlet de katkı yapacak.

Tamamlayıcı emeklilikten mevcut sigortalılarla birlikte çalışma hayatına dönmüş olana emekliler de yararlanabilecek. Böylece mevcut emekliliklerinin yanında ikinci bir emekli maaşı alma imkanı doğacak.

11 Ekim 2024 Cuma