tatil-sepeti
tatil-sepeti

Softhion müzelere ‘dijital’ hayat verecek

Giriş: 20.02.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


HABER: TUĞÇE ÖZKUŞ

Türkiye’nin ilk elektrik santrali olan Silahtarağa’dan ilham alan Softhion girişimi, müze ve ören yeri gibi alanları dijitalleştiriyor. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimlerinin projesi olan Softhion, geliştirdiği mobil uygulama ile müze gezme deneyimini bir üst boyuta çıkarıyor ve bu alanların eski dokusunu ziyaretçilerin keşfetmesine olanak sağlıyor. Softhion’un kurucu ortaklarından Ege Sucu ile proje ve hedefleri hakkında konuştuk.

TEZ ÇALIŞMASINDAN ÇIKTI

Projeniz nasıl ortaya çıktı, bir hikayesi var mı? Softhion, turizmin ve dolayısıyla ekonominin kilit noktası olan müze, ören yeri gibi alanları dijitalleştirirken, gezme deneyimini üst boyuta çıkartan bir mobil uygulama geliştiriyor. Proje fikri, geçtiğimiz sene Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde disiplinler arası yaptığımız bir tez çalışması sonucu ortaya çıktı ve iki disiplinde ‘En İyi Tez Çalışması’ ödülüne lâyık görüldü. Türkiye’nin ilk elektrik santrali olan Silahtarağa’nın günümüzde renove edilerek müze haliyle çalışıyor olması ve pek çok insanın her gün bu müzeyi gezerken ilk elektrik santrali hakkında bilgi almaya çalışması ilham kaynağı oldu. Renovasyon sürecinde esas fabrikaya ait pek çok parça çıkarılıp taşındığı için müzenin o ilk halini koruyamaması ve rehberlerin bu eksikliği görsel olarak kapatamamalarından dolayı müzelere ‘dijital’ bir hayat verme fikri doğdu.

REHBERE İHTİYAÇ YOK

Softhion’un yenilikçi yönü hakkında bilgi verir misiniz? Proje, artırılmış-sanal gerçeklik gibi yenilikçi teknolojileri kullanarak iki senelik saha çalışmasını teknik ile beraber hayata geçirmeyi hedefliyor. Böylece kullanıcılar eğitici içerikler ve üst seviye deneyim ile kişisel müze rotaları çıkartıp, bu rotaları değerlendirebiliyor. Kullanıcılar, navigasyon sistemi ile bir rehbere ihtiyaç duymadan kendilerinin rehberi olabiliyor ve komüniteler yardımı ile bu deneyimi paylaşıp sosyalleşebiliyor. Projeyi geliştirirken bu alanda senelerce emek vermiş müzeciler ve arkeologlar, teknik kısımda ise bu işin Türkiye’de evanjelisti sayılan isimler ile çalışma imkanımız oldu. Kendilerinden aldığımız her geribildirimde projeye sayısız yenilik kattı.

PROTOTİPİ HAZIR

Proje şu an hangi aşamada? Bu fikir geçtiğimiz ağustos ayından beri geliştiriliyor. Proje taslağını bir prototip haline getirdik. Hali hazırda, farklı tasarımlar ile son trendi yakalayıp kullanıcı deneyimini doruğa çıkartabileceğimiz bir portföy hazırlıyoruz. Böylece bu prototipe elimizdeki teknolojileri ve tasarımları zamanla entegre ederek, kullanışlı ve içerik olarak güçlü bir uygulama çıkartacağız. Kullanıcı reaksiyonlarını alabilmek adına oluşturduğumuz testlerle de veri topluyoruz.

TURİSTLER VE ACENTELER

Müşteri profiliniz kimlerden oluşuyor? Esas hedef kitlemiz, Türkiye’yi bireysel ya da gruplar ile gezmeye gelen yabancı turistler ve aslında onların bağlı olduğu acenteler. Böylece varolan uygulamanın farklı entegrasyonlarla desteklenerek geniş bir kapsama yayılmasını ve ‘yaygınlık’ avantajını gelişen medya çağına uyarlamak istiyoruz.

BTM İTİCİ GÜÇ OLDU

BTM, projenize ne katkı sağladı?BTM’de aldığımız danışmanlıklar, katıldığımızetkinlikler ve her yeni network, daha fazla adım atmamız için itici bir güç niteliğinde.Teknik potansiyelimize ek olarak verilen iş geliştirme becerisi, eksik kaldığımız alanıtamamlayarak bize geniş bir perspektif kattı.