Slovakya’nın Asya ile ticareti Türkiye’den geçecek

Slovakya, Asya pazarına girmek için Türkiye’nin imkanlarından yararlanmak istiyor. Özellikle lojistik, yeşil enerji ve ulaşım alanlarında işbirlikleri öngörülürken, yakın zamanda Slovakya’dan Halkalı’ya başlayacak olan lojistik tren seferleri gündemde değerlendirilen konu başlıkları arasında.

Giriş: 14.11.2024 - 09:06
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL 

 

Orta Avrupa’nın en genç ekonomilerinden biri olan Slovakya, bağımsızlığının 30. yılında ekonomik özgürlüğünü perçinlemek için adımlar atıyor. Küresel ekonomide daha fazla söz sahibi olmak isteyen Slovakya, bunun için Türkiye ile işbirliğini artırmak istiyor. Türkiye’yi 1.5 milyarlık Asya nüfusuna ulaşmak için önemli bir ticari ortak olarak gördüklerini ifade eden Slovak yetkililer, yakın zamanda hizmete başlayacak olan Slovakya-Halkalı lojistik tren seferlerinin müjdesini de verdi. 

 

HEDEF 5 MİLYAR EURO

Bağımsızlığını kazandığından bugüne kadar Türkiye ile 2 milyar Euro’luk ticaret hacmine ulaşan Slovakya’nın önümüzdeki 5 yıl içinde hedefi ise ilave 5 milyar Euro’luk bir ticaret hacmi yaratmak. Bu hedefler ve mevcut duruma ilişkin görüşler, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen bir toplantıda ele alındı. Slovakya İstanbul Başkonsolosluğu yetkilileri ve Slovak iş insanlarının katıldığı toplantıya, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün başkanlık etti. 

 

YEŞİL ENERJİ VE LOJİSTİK 

Toplantıda konuşan Slovakya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Michal Lánik, Türkiye’yi çok önemli bir ticari ortak olarak gördüklerini belirtti. Lanik, Türkiye’nin Slovakya ticaretinde en büyük 8. ortak olduğunu ifade ederek, “Slovakya, Türkiye’yi Asya’ya giriş kapısı olarak görüyor. Türkiye, aynı zamanda 1.5 milyarlık Asya nüfusu için bir geçiş koridoru niteliğinde. Özellikle son dönemlerde yaşanan siyasi gelişmeler Türkiye’yi daha önemli bir konuma taşıdı. Yeşil enerji, lojistik ve ulaşım alanlarında işbirliği yapabiliriz” dedi.

 

SLOVAKYA-HALKALI TRENİ 

Lanik, Slovakya ve Türkiye’nin Bakanlıklar düzeyinde görüşmelerde bulunduğunu ve bu görüşmelerin çok somut sonuçları olduğunu söyledi. Lanik, “Özellikle lojistik alanında Türkiye ve Slovakya’nın işbirliği ile hayata geçecek bir projemiz var. Bunlardan biri Slovakya-Halkalı lojistik treni. Bu projenin görüşmeleri sürüyor. Her iki ülkenin de birbirlerinde doğrudan yatırımları bulunuyor. Türkiye, çok değerli bir ortak” diye konuştu.

 

TİCARİ DENGE ŞART 

Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, “Türkiye ve Slovakya ilişkileri, hakikaten fırsatlarla dolu bir ticaret ve yatırım ortamına işaret ediyor” dedi. Üstün, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İstanbul-Bratislava arasında sadece 2.5 saatlik bir uçuş mesafesi var. İki ülkenin dostane temelde ilerleyen siyasi ilişkileri bulunuyor. Türkiye, Slovakya’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri. Bu avantajlara karşılık özellikle belirtmek isterim ki, aramızdaki dış ticaretin hacmi, maalesef şu anda istediğimiz seviyede değil. Geçtiğimiz yıl 2.3 milyar dolarlık toplam ticaretin 1.4 milyarını Türkiye’nin Slovakya’dan gerçekleştirdiği ithalat oluşturuyor. Dolayısıyla bizim burada ticaretin hacmini ve derinliğini artırırken, aynı zamanda dengesini de tesis etmemiz gerektiği açıktır. Avrupa Birliği ile ilgili yaşanan vize sıkıntıları, genel olarak tüm üye ülkelerle ticaret ve yatırım ilişkilerine de etki ediyor. Bu noktada gerek Türk gerekse de Slovak iş insanlarının ticari diplomasiyi işler hale getirmeleri çok önemli.”