Salı, 05 Kasım, 2024
Türk savunma sanayinin roket ve füze üreticisi ROKETSAN, son dönemde geliştirdiği özgün ürünlerin katkısıyla cirosunu artırmayı sürdürüyor. ROKETSAN’ın geçen yılki cirosu yüzde 23.6 artışla 450 milyon dolara çıktı. ROKETSAN tarafından üretilen yerli füze ve mühimmatların güvenlik güçlerinin envanterindeki platformlara entegrasyonuyla birlikte kullanımı da artıyor. Son dönemde etkin olarak kullanılan silahlı insansız hava araçlarında ROKETSAN tarafından üretilen mini akıllı mühimmatlar görev yapıyor.
Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar ve Tersaneler Genel Müdürlüğü (AFGM), yeni mevzuat kapsamında oluşturulan Stratejik İşbirliği Anlaşması Kılavuzu ve Onaylı Tedarikçi Adayı Değerlendirme Kılavuzu’nu tanıttı.
İTO’DAN KATILIM
Ankara AFGM Konferans Salonu’nda düzenlenen tanıtım toplantısına, ilgili ticaret odaları, sanayi odaları ile havacılık ve savunma kümelenmeleri katıldı. Toplantıda İstanbul Ticaret Odası’nı temsilen Makine ve Ekipmanları Meslek Komitesi Üyesi Mehmet Barış Daryal da yer aldı.
YÜZDE 62 YERLİ
AFGM Genel Müdür Yardımcısı Tuğgeneral İsmail Amanvermez, yaptığı konuşmada, küresel savunma harcamalarında Türkiye’nin 18.2 milyar dolar ile 15’inci sırada yer aldığına dikkat çekti. Savunma tedarikinin yüzde 62’sinin yurtiçinden yüzde 38’inin ise yurtdışından temin edildiğini dile getiren Tuğgeneral Amanvermez, şu bilgiyi verdi: “Yakın zamanda Afrin ve Zeytindalı harekâtlarında silah ve yedek parça tedarikinde yaşanan tecrübeler, milli silah ve tedarik sisteminin önemini bir kez daha gösterdi. Bununla birlikte gerek mevzuatta gerekse uygulamada oluşabilecek sorunlarla ilgili taraflar bir araya geliyor. Bu toplantılardaki istişareler ile sorunlar çözüme kavuşacak.”
ONAYLI TEDARİKÇİ
1 Ocak 2018’de yürürlüğe giren; Kamu İhale Kanunu İstisnalar (3.B) Kapsamındaki Mal ve Hizmet Alımları Yönergesi kapsamında, onaylı tedarikçi adayı değerlendirmesi ve stratejik işbirliği anlaşması yapıldığını hatırlatan Tuğgenaral Amanvermez, uygulamanın detaylarını şöyle anlattı: “Söz konusu Tedarik Mevzuatı Askeri Malzeme Yönetimi’ne ilişkin olarak yurtiçi alımlara öncelik veriliyor. Bu bağlamda onaylı tedarikçi havuzu değerlendiriliyor. Son çare olarak yurtdışı alım yapılıyor. Onaylı tedarikçi başvurusu için firmalar tarafından Tedarikçi Adayı Başvuru Formu doldurularak Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü veya AFGM’e bağlı askeri fabrikalara başvuru yapılabiliyor.”
NASIL TEDARİKÇİ OLUNUR?
Onaylı tedarikçi adaylarının başvuruları; tedarikçi adayı başvuru formu ile ibraz edilmesi istenen evraklar yetkililer tarafından onaylandıktan sonra kabul edilecek. Başvuru kabulünün ardından AFGM tarafından görevlendirilecek uzman bir heyet, firmanın idari, teknik ve kalite uygulamalarına yönelik raporlama ve puanlama yapacak. Son aşamada ise firmaların onaylı tedarikçi başvurularının sonuçlanmasıyla liste Milli Savunma Bakanlığı internet sitesinin ilgili bölümünde yayınlanacak.
2 YILDA KONTROL
Onaylı tedarikçiler 2 yılda bir kontrol edilecek. Yasaklama durumunda onaylı tedarikçi statüsü kaldırılacak. Ayrıca, 3 yılda 2 kez olumsuzluk yaşanması (geç teslimat vb.) halinde onaylı tedarikçi statüsü kaldırılacak.
5 ANA DALDA ÜRETİM
Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde 25 Temmuz 2016’da faaliyete başladı. Müdürlük, 27 fabrikada 16 bin 500 personelle çalışmalarını sürdürüyor. Askeri fabrikanın faaliyet alanları 5 ana grupta toplanıyor: İmalat, bakım ve onarım, tekerlekli ve tırtıllı araçlara ait motor ile malzeme yenileme, araç ve silah sistemlerinin modernizasyonu ve kalibrasyon.
30 Mayıs 2018 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı