tatil-sepeti

HABER: MÜGE BİBER

İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi Orhan Albayrak, akademik kariyerine doktor unvanını da ekledi. Albayrak, ‘Parti Üyelerinin Siyasi Katılım Düzeyi’ başlıklı doktora tezi ile siyasi parti üyelerinin siyasal katılım sürecini inceledi.

Dr. Albayrak; araştırmasının sonucunda, siyasi partilerin tüzük ve yapıları nedeniyle parti üyelerinin siyasi katılıma hevesli olmalarına karşın karar alma süreçlerinde yer alamadıklarına dikkat çekti. Tezde dikkat çeken bir başka sonuç ise sosyal medya kullanımının siyasi katılımı artırdığı gerçeği oldu.

ARAŞTIRMADA KİMLER YER ALDI

Albayrak, tez çalışmasını iki ana siyasi parti olan AK Parti ve CHP’nin çok farklı görevdeki parti üyeleriyle anket ve yüz yüze mülakatlar yaparak gerçekleştirdi. Albayrak, İstanbul’daki saha çalışmasında Avcılar, Fatih ve Kartal ilçelerini baz aldı. Orhan Albayrak araştırmasında, ankette sorulan toplam 122 soru ve alt sorulara bakıldığında sadece 40 sorudaki davranış ve tutumun istatistiksel olarak farklı gözüktüğüne dikkat çekti.

Albayrak, incelediği merkez partilerin katılımcı demokrasi açısından arzu edilen seviyede olup olmadıklarının da hâlâ zihinlerde bir soru işareti olduğu sonucuna vardığını belirtti.

İDEOLOJİ FARKLI, TUTUM AYNI

Araştırmaya göre, iki partinin üyeleri farklı düşünmelerine, ideolojik ve kimlik olarak farklı tercihleri olmasına rağmen birçok konuda aynı tutum ve davranışı sergiliyor.

SOSYAL MEDYANIN ETKİSİ

Araştırmada, sosyal medyayı kullanmalarının siyasi katılımın önünü açarak, parti üyelerinin siyasi katılımını artırdığına rastlanıyor. Sosyal medya, tüm mecralarla kıyaslandığında siyasi katılımda en etkin rolü oynuyor. Yapılan çalışmada partilerinin sosyal medya hesaplarını çok dikkatli bir şekilde izledikleri görülüyor.

EN AZ 10 YIL ÜYE

Çalışmaya katılan parti üyelerinin çoğunluğu en az 10 yıldan fazla partile-rinin üyesi. Ailelerinin siyasete girme-lerinde etkisi ise yok denecek düzeyde.

Z KUŞAĞI VE SİYASET

Araştırma sonucunda Alfa ve Z kuşağı olarak adlandırılan gençlere ya da diğer bir söyleyişle sayısal kuşaklara partide ve siyasette alan açılamadığı ortaya çıkıyor. Gençlik kollarının, gençlerin sorunlarını çözmek, gençlere yönelik politikalar üretmek yerine mevcut ana kademelere destek olmak gibi görevler üstlendiği belirtiliyor.

Aynı şekilde her iki partinin kadın kolları da kadın sorunlarına odaklanmak yerine ana kademeye destek olmayı ana vazife olarak görüyor.

DEMOKRASİYE KATKI

İnsanların siyasi kararların alınması sürecine geçmiş yıllara göre sosyal medyayı kullanarak daha fazla katıldıklarını gözlemlediklerini kaydeden Orhan Albayrak, bunun gerekçesini de şöyle özetliyor: “Sosyal medya, bireylerin kendilerini rahatça ifade edebildikleri, karşılıklı etkileşimde bulunabildikleri ve sansürün daha az olduğu bir ortam sunuyor. Bu medya türünde içerik, kullanıcı tarafından üretiliyor.”

Albayrak, bu durumun demokrasinin gelişmesine büyük katkı sunduğunu ve siyasi katılımlara pozitif yönde etki yaptığını vurguluyor.

20 Ekim 2020 Salı

Etiketler : Gündem