Sivilce aşısı geliştirildi: Dünyada ilk olacak

Ciltte lekelenmeye neden olan akne için çalışmalar sürüyor. Akne için birçok etkili ilaç bulunurken, bu ilaçların tedavi sürelerin uzun olması nedeniyle birçok kişi tercih etmiyor. Fransız ilaç şirketi akne için aşı geliştiriyor. Deneysel akne aşısı, gelecekte mevcut tedavi yöntemlerine etkili bir alternatif sunulacağı belirtiliyor. Bu aşı piyasaya sürülürse sivilce için üretilmiş ilk aşı unvanını alacak.

Giriş: 28.04.2025 - 10:32
Güncelleme: 28.04.2025 - 10:32
Sivilce aşısı geliştirildi: Dünyada ilk olacak

Gençlik döneminde ciltlerin en büyük sıkınıtısı olan akne hastalığı için yeni çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda çalışmalar yapan Fransız ilaç şirketi akne için aşı geliştiriyor. Deneysel akne aşısı, gelecekte mevcut tedavi yöntemlerine etkili bir alternatif olabilecek. Aşı henüz ilk aşamada. 11 ile 30 yaş arasındaki bireylerin yaklaşık %95’ini etkileyen akne probleminin tedavisi için bilim insanları aşı üzerinde çalışıyor. Klinik denemeler başarıyla tamamlanırsa, bu aşı dünyada akneye karşı geliştirilen ilk aşı olacak.


Fransız ilaç şirketi Sanofi, şimdi orta ila şiddetli yüz aknesi bulunan yetişkinlerde bu yeni aşının güvenlik ve etkinliğini değerlendirmek üzere erken aşama klinik denemeler yürütüyor.


Sanofi sözcüsü, Live Science’a yaptığı açıklamada, yeni aşının "akne tedavi alanını yeniden şekillendirebileceğini" belirtti. Aşı, mevcut tedavilere alternatif sunarak uzun süreli kullanım ve istenmeyen yan etkiler gibi mevcut yöntemlerin dezavantajlarını ortadan kaldırma potansiyeli taşıyor. Mevcut tedaviler arasında retinoidler, antibiyotikler ve hormonal kontraseptifler bulunuyor.


İLK AŞAMADA

Ancak yeni aşının denemeleri henüz başlangıç aşamasında. Şu anda bu çalışmalardan elde edilen herhangi bir veri kamuoyuyla paylaşılmadı ve aşının gerçekten etkili olup olmadığı henüz doğrulanmadı.


Akne, saç kökleri ve ciltteki gözeneklerin tıkanmasıyla başlayan ve vücudun buna yanıt olarak sivilce oluşumuna yol açtığı iltihabi bir rahatsızlık. En sık yüz, üst kollar, gövde ve sırt bölgelerinde görülüyor. Ergenlik döneminde değişime uğrayan hormonlara duyarlılık, bazı ilaçların kullanımı ve genetik faktörler aknenin başlıca tetikleyicileri arasında. Ayrıca cilt yüzeyinde bulunan Cutibacterium acnes gibi bakteriler de akne gelişimine katkıda bulunabiliyor.