tatil-sepeti

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisine sahip olan 126.8 milyon nüfuslu Japonya, ‘toplum içinde ahenk içinde yaşama’ felsefesi üzerine kurulmuş eğitim sistemiyle dikkat çekiyor. Ülkede 9 yıllık zorunlu eğitim uygulanırken, okulların her yerde standart eğitim vermesi, en önemli kriteri oluşturuyor. Japon eğitim sistemi, İstanbul Ticaret Odası Eğitim Meslek Komitesi tarafından masaya yatırıldı. Japon eğitim sistemi hakkında bilgi edinmek amacıyla Tokyo’ya bir inceleme gezisi düzenleyen komitenin gözlemlerine göre Japonya’da kişisel başarıdan çok ekip başarısı önemli.

YÜZDE 50’Sİ ÜNİVERSİTELİ

Japonya’da zorunlu eğitim 6 yaşında başlıyor, 15 yaşa kadar devam ediyor. 6 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul zorunlu eğitim kapsamında yapılıyor. Zorunlu eğitim boyunca eğitim materyalleri ve yemek gibi masraflar devlet tarafından karşılanıyor. Zorunlu eğitim dışında kalan anaokulu ve üniversite eğitiminde özel okullar çok yaygın. Lise de ise iki tür eğitim söz konusu. Buna göre üniversiteye devam etmek isteyenlerin gittikleri lise farklı, mesleki eğitim alarak istihdam edilmek isteyenlerin gittikleri lise farklı. Öğretmen, avukat, doktor, gümrük memuru gibi meslekler için üniversitede ilgili bölümlerin okunmasının yanında, devletin yaptığı özel sınavlar da bulunuyor. Japonya’da lise mezunlarının yüzde 50’si üniversite okuyor.

TEMİZLİK GÖREVLİSİ YOK

Japon eğitim sistemine göre, öğrenciler ‘kendi işini kendin yap’ ilkesine göre eğitiliyor. Japon kültürüne göre kendi yaşadığı yeri kendi temizlemek çok önemli olduğu için, öğrenciler sınıflarını öğretmenlerle beraber temizliyor. Japonya’da üniversite mezunu olmak alınan ücret konusunda çok farklılık arz etmiyor. Buna göre bir sekreterin aylık maaşı 3 bin dolarken, bir mühendisin maaşı ise 5 bin dolar civarında olabiliyor.

DAVRANIŞ ÖNCELİKLİ

Japon toplumunun en önemli özelliğini geleneklerine bağlılık oluşturuyor. Her aşamada kurallara uymanın mutlak olduğu eğitim sürecinde, çocuklar tarihlerini de çok iyi bilerek yetiştiriliyor. Eğitim sisteminin temelini kurallara bağlılık ve takım içinde uyumlu çalışma oluşturuyor. Öğrencilere ilkokul boyunca akademik eğitimden çok davranış eğitimi veriliyor.

ANADİL EĞİTİMİ

Japon eğitim sisteminde okula dışarda gezilen ayakkabı ile girilmiyor, temiz ayakkabı ile giriliyor. Velilerin okulla ilgili şikâyet hakkı bulunmuyor. Eğitim sisteminde yabancı dilden önce Japon dilinin çok iyi öğrenilmesine özen gösteriliyor. Teknolojik olarak çok gelişmiş olan Japonya’da, eğitim sisteminde teknolojiye çok az yer veriliyor. Buna göre okullarda tablet kullanımı yüzde 30 oranında. Akıllı tahta kullanım oranı ise çok düşük.

TAKIM RUHU

Japon eğitim sisteminde bir kişinin üstün zekâlı olup olmadığına değil, takım çalışmasına ne derece uyum sağladığına bakılıyor. Verilen eğitimle öğrencilerin iyi bir ekip üyesi olması hedefleniyor.

KÜÇÜK YAŞTA KONSANTRASYON

Japonya’da anaokulu eğitiminde doğal bir sistem belirleniyor. Çocukların deneyimleyerek bazı şeyleri öğrenmesine fırsat veriliyor. Buna göre okullarda sınıf bulunmuyor. Yaş grupları tahta bölmelerle ayrılan sınıflarda eğitime tabi tutuluyor, böylece çocuklar küçük yaştan itibaren gürültülü ortamlarda işe konsantre olmayı öğreniyorlar.

SERVİS YOK

Japonya’da okullarda servis kullanımına da çok az rastlanıyor. Öğrenciler genellikle yürüyerek, metro veya bisiklet kullanarak kendi imkanları çerçevesinde okula ulaşıyor. Anaokulundan liseye kadar okullarda üniforma giyme zorunluluğu bulunuyor.

BİR HAFTALIK GÖZLEM

İstanbul Ticaret Odası Eğitim Meslek Komitesi’nin inceleme gezisi bir hafta sürdü. Komite bu süre zarfında çeşitli eğitim kurumlarını ziyaret etti. Heyette Komite Başkanı F. Nurullah Dal, Başkan Yardımcısı Vedat Toy, Meclis Üyeleri Onur Gözen, Adnan Çelik, Orhan Albayrak ve İbrahim Taşel, Komite Üyeleri Behaettin Enis Şener, Yusuf Alçın ve Murat Tekin yer aldı.

10 Haziran 2019 Pazartesi

Etiketler : Gündem