tatil-sepeti

CEYHUN KUBURLU

Dünya genelinde startup ekonomisi hızla büyüyor. Bu büyümeden Türk şirketleri de payını alıyor. Trendyol’dan Getir’e, Yemeksepeti’nden Peak Games’e birçok şirket bu alanda öne çıkıyor. Akıllardaki soru ise şimdi aynı: “Sıradaki unicorn (1 milyar dolar değeri aşan) şirketimiz hangisi olacak? Bu alanda birçok Türk şirketi aday. Insider’dan Vivence’ye birçok farklı marka hızla büyümeye çalışıyor. İşte bu hafta bu markaları sizler için araştırdık. İşte sıradaki muhtemel Türk unicornları…

KADIN GİRİŞİMCİDEN INSIDER

Hande Çilingir Türkiye’de teknolojinin kadın liderlerinden. Alanında dünyanın sayılı şirketlerinden Insider’ın kurucusu. Brezilya’dan Singapur’a 26 ülkeye tamamıyla Türk mühendisleri tarafından kodlanmış yazılımları ihraç ediyor. Yedi yıllık şirket, bugüne kadar 46.1 milyon dolar yatırım aldı. Bu hızla büyümeye devam ederlerse 2-3 seneye Insider’ı da unicorn olarak görebiliriz.

Bir sonraki adımda Insider’ı nasıl bir geleceğin beklediği merak konusu. Hande Çilingir, “Türkiye’den çıkmış bir şirket olmayı çok sahipleniyoruz. Biz Insider’ı Singapur ya da İngiltere’de de kurabilirdik. Türk şirketi olmaktan gururluyuz. Özellikle de satış konusunda çok başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Bulunduğumuz ülkelerde daha güçlenmeyi ve yeni ülkelere de girmeyi hedefliyoruz” diyor.

AVRUPA KAPISI

Diğer bir girişimci Kemal Erol, online ev mobilyasıyla bir yabancı girişimin ekibine katılarak tanıştı. Global şirket Türkiye’den vazgeçince, o kendi işini kurmaya karar verdi. 8 yıl önce başlattığı Vivense, 1 milyar TL ciro düzeyini yakaladı, 2020 sonunda Actera’dan 130 milyon dolar yatırım aldı. Şimdi ise hedefte Avrupa var.

Bugüne kadar yüzlerce Türk mobilya markasını online platform ile tanıştıran şirket, İnegöl’deki mobilyacıların büyümesine de katkı sağlıyor. Türkiye’de üretilen mobilyalar artık Avrupalı alıcılarla da daha kolay buluşacak. Vivense için 2023 sonunda 10 milyar TL yurt içi ciro hedefleniyor. Aynı yıl için yurt dışında bu rakamın üçte birine ulaşacağı tahmin ediliyor.

SCOOTER YATIRIMI

Elektrikli scooter paylaşım girişimi Martı, 2018 yılında kuruldu. Martı’yı kurma kararı aldığı zaman gideceği yeri ezbere bildiğini belirten Oğuz Alper Öktem, Martı’nın geldiği noktada kat ettiği en önemli eşiğin, kuruluş kararını hayata geçirmek olduğunu söylüyor. Bir yıl önce 25 milyon dolarlık yatırım alan girişim, bu yatırımı da büyümesini hızlandırmak için kullandı. Şirket nisan ayında son yatırımını aldı. Mikromobilitenin çok sermaye gerektiren bir iş olduğunu ifade eden Öktem, bundan dolayı her zaman yatırıma ihtiyaçları olduğunu dile getiriyor. Martı’nın aldığı yatırımın bugüne kadar Peak Games’in aldığı yatırımdan fazla olduğuna da dikkat çekiliyor.

130 ÜLKEDEN MÜŞTERİ

Bugün 130 ülkeden on binlerce ziyaretçiye ulaşan Modanisa.com, global marka olma yolunda vites büyütüyor. 2019’da Goldman Sachs, Wamda ve EBRD’den aldığı yatırımlarla dünyada söz sahibi olmak isteyen girişim, Türk markalarını sınır ötesine taşıyor. 800 tedarikçiyle çalıştıklarını belirten Modanisa Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Türe, “Modanisa, Türkiye’den çıkan bir dünya markası olsun ve dünya markalarının çıkmasında da kaldıraç etkisi göstersin istiyorum. Bu alanda yapılan çalışmalar ve girişimler çok önemli bir noktaya geldi. Artık ülke ekonomilerinde bizim gibi şirketlerin etkisi çok büyük” diyor.

REKOR YATIRIM

Türkiye 2021 yılında girişim ekosistemi yatırımlarında yeni bir rekora imza attı. Son 10 yılda yapılan yatırım miktarı bu yıl tek çeyrekte gerçekleşti. Son 10 yılda 736 milyon dolar yatırım gelirken, yılın ikinci çeyreğinde 63 girişim toplam 746 milyon dolar yatırım aldı. 2021 yılının ilk altı ayında ise Türk girişimlerine 1.3 milyar dolar yatırım yapıldı. Böylece Türkiye, girişimlere yapılan yatırımlarda birçok Avrupa ülkesini geride bıraktı.

25 Ekim 2021 Pazartesi

Etiketler : Sektörel