Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) ticarileştirilmesi için büyük emek sarf ettiği girişimler, birbiri ardına yatırımcı çekiyor. Geçtiğimiz haftalarda 2.5 milyon lira değerleme üzerinden yatırım alan Restroid Sipariş ve Otomasyon Sistemleri’nin kurucusu Yasin Asal, şimdi de tamamen farklı bir yapay zeka üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Asal, yeni projesini İstanbul Ticaret’e anlattı:
Projenizi ve projenizin yenilikçi yönünü anlatabilir misiniz?
Restroid, gömülü (embedded) sistem olarak tasarlandı. Gömülü sistem olmasından dolayı kullanıcılar, sistemi çalıştırdıktan sonra kendilerine verilen yetkiler doğrultusunda sadece programı kullanabilir. Diğer sistemler gibi programı kapatma, dosyaları silme, internette dolaşma gibi birçok tehlike yaratabilecek işlevi yapmıyor. Linux’un açık kaynak kod olması sayesinde çekirdeği üzerinde oynayarak sistemi daha güvenli hızlı ve stabil çalışacak şekilde tasarladık. Bizim sistemimizde donanım sadece programımızın işlevlerini yerine getirmekle mükellef olduğu için daha düşük konfigürasyonlar ile daha yüksek performans elde edebiliyoruz. Bu da demek oluyor ki, Restroid daha hızlı çalışıyor. Buraya kadar anlattığımız özellikler sistemin alt yapısı ile ilgili idi.
Restroid otomasyon sistemleri olarak Türkiye değil, dünya çapında yankı uyandıracak bir özellik üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Kullanıcıların sipariş verme alışkanlıklarını tamamen değiştirecek bir yapay zeka üzerinde çalışıyoruz. Çalışmalarımız sadece yapay zeka değil, imageproccess (görüntü işleme) machinelearning (makine öğrenmesi) üzerine de devam ediyor. Restroid’in yeni çıkacak versiyonunda kullanıcılar programımız ile konuşabilecek.
Projeniz yakın bir zamanda yatırım aldı, bunu nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz?
Yenilikçi iş fikrine sahip girişimcilere tavsiyeniz neler?
Aldığımız yatırımı personel giderleri, ofis masrafları, test cihazları, reklam giderleri gibi alanlarda kullanmayı planlıyoruz. Diğer girişimcilere tavsiyemiz; yatırımcılarla görüşmelerinde projelerini tüm detayları ile olabildiğince net aktarmaları, alacakları yatırıma ne için ihtiyaçları olduğunu, ne kadar ihtiyaçları olduğunu ifade etmeleri. Yatırımcıya ne kadar süre sonra yatırımını geri kazandırabileceklerini de verilerle göstermelerini tavsiye ediyoruz.
Yapay zekaya dayalı restoran sistemleri geliştirme noktasına hangi fikirden yola çıkarak geldiniz? Bu alanda yaptığınız çalışmalar neler?
Yapay zeka fikrine uzun zamandır restoran sahipleri ve kullanıcıları gözlemleyerek edindiğim bilgiler doğrultusunda karar verdim. Birçok işletme sahibi, işletmesini yönetmekte zorlanıyor. Çoğu stok maliyetlerinin ne olduğunu bilmiyor, personelini verimli takip edemiyor ya da programı kullanarak bu analizlere bakacak fırsat bulamıyor. Kullanıcılar ise sipariş vermek istediğinde çevresindeki restoranları bulamıyor.
Bazı sitelerden restoran listelerine ulaşsa da dakikalarca metinler okumak yorumlara bakmak zorunda kalıyor ya da kampanya araştırması yapıp daha hesaplı yemek için zaman kaybediyor gibi sorunlar gözlemledik.
Biz de neden sipariş sistemimiz, müşteri için bu analizleri yapıp tavsiyede bulunmasın, kampanyaları inceleyip daha hesaplı yemek yemeyi neden sağlamasın diye yola çıktık ve bu süreçleri otomatik olarak yönetecek bir yapay zeka tasarlamaya karar verdik. Şu anda geliştirme aşamasındayız ve tasarladığımız sistem verdiğimiz metinleri okuyup anlamlandırabiliyor. En kısa zamanda faaliyete sokmak için elimizden geleni yapıyoruz.
Projenizin Türkiye’ye ve global pazara kazandıracağı faydalar neler?
Projemizin hem işletmelere iş yönetimi, müşteriye ulaşma, sipariş takibi ve yönetimi, ödeme takibi ile ilgili büyük kolaylıklar sağlayacağı hem de kullanıcılara çevresindeki restoranlara ulaşma, onlara sipariş verme, siparişlerini ve ödemelerini takip ederken aynı zamanda beslenme ve spor etkinlikleri ile ilgili tavsiyede bulunma konularında büyük bir kolaylık sağlayacağını düşünüyoruz. Ayrıca müşterilerin işletmelere, işletmelerin müşterilere daha kolay ulaşmasını sağlayarak herkese fayda sağlayacağını öngörüyoruz. Restroid işletme sahiplerinin en güvenilir, en çalışkan personeli olurken, kullanıcıların da hem en çok düşünen arkadaşı hem de onların hayatlarını daha da kolaylaştıracak yardımcısı olacak.