tatil-sepeti

Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı AB’nin 2025 sonunda Sınırda Karbon Düzenlemesini devreye alacağını belirten enerji sektörü temsilcileri, bunun hem risk hem fırsat olduğuna dikkat çekiyor. Yeşil dönüşüm sürecindeki başarının ihracatı da etkileyeceği kaydediliyor.

 

HABER: ŞEREF KILIÇLI

 

Enerji, tüm sektörlerin üretim süreçlerini doğrudan etkileyen bir sektör konumunda. Doğalgazın yüzde 99’unu, petrolün ise yüzde 92’sini dış kaynaklardan tedarik eden Türkiye, enerji ithalatı için geçen yıl 96 milyar 548 milyon dolar harcadı. Elektrik üretimindeki dağılıma bakıldığında ise yüzde 34.6’sı kömürden, yüzde 22.2’si doğalgazdan, yüzde 20.6’sı hidrolik enerjiden, yüzde 10.8’i rüzgardan, yüzde 4.7’si güneşten, yüzde 3.3’ü jeotermal enerjiden ve yüzde 3.7’si diğer kaynaklardan elde edildi. Diğer taraftan, hem yerli üretim hem yeşil dönüşüm konusunda hızlı bir süreç yaşanıyor.

 

ENERJİ YATIRIMLARI

 

İstanbul Ticaret Odası Enerji, Çevre ve Dönüşüm İhtisas Komitesi toplantısı, Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Akbal başkanlığında gerçekleştirildi. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca, meclis ve komite üyeleri ile sektör temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, Türkiye’nin yerli kaynakları, doğalgaz ve petrol yatırımları, yenilenebilir enerjide yeni açıklanan YEKDEM fiyatlandırması ve uygulanan teşvikler ele alındı. Toplantıda ayrıca, önümüzdeki dönemde yapılması planlanan yenilenebilir enerji yatırımları, Türkiye’de hidrojen enerjisinin üretimi, depolanması, taşınması ve teknolojileri de gündeme getirildi.


 

ORTAK AKIL SÜRECİ

 

Enerjinin tüm sektörlerin ortak paydası olduğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Akbal, “Sorunları, ortak çözüm önerileriyle birlikte gündeme getirmek konusunda yapabileceğimiz çok şey olduğuna inanıyoruz. Ana hedeflerimizden biri de yol haritası oluşturmak. Sektöre faydalı olabilmek için gereken çabayı hep birlikte sarf edeceğiz” dedi. 

 

Sektörlerin işbirliğinin ve ortak aklın bu süreçte önemli bir kazanım olacağını vurgulayan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca, “Tüm sektörlerin ortak hedeflerinden biri de enerji maliyetlerinin sürdürülebilir olması. İhtisas komitesinin çalışmalarının bu konuda da katkıları olacaktır” diye konuştu.

 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

 

Türkiye’de enerji tüketiminin üçte birinin binalarda gerçekleştiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, yılda 10 milyar dolarlık bir kaybın tespit edildiğini, enerji verimliliği uygulamaları konusunda halen yapılabileceklerin olduğunu ifade etti. Depolamalı yenilenebilir enerji mevzuatını da gündeme getiren sektör temsilcileri, Türkiye’nin bu konuda öncü ülkeler arasında yer almasının yanı sıra sektörün yatırım iştahının da önemli olduğunu kaydetti. Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı Avrupa Birliği’nin 2025 yılı sonunda Sınırda Karbon Vergisi Uygulamasını devreye alacağını belirten sektör temsilcileri, bunun bir yeşil enerji duvarı ve risk anlamına geldiğini fakat dönüşümde gerekenin yapılması durumunda fırsata da dönüşebileceğini söyledi.

19 Haziran 2023 Pazartesi