Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: OSMAN KUVVET
Türkiye’nin Singapur Konvansiyonu’na taraf olması, yabancılık unsuru içeren ve ticari bir ilişkiden doğup sulh anlaşmasıyla sonuçlanan arabuluculuk faaliyetini 55 ülkede icra edilebilir hale getirdi. Türkiye’nin de aralarında olduğu 55 ülke tarafından imzalanan ‘Singapur Sözleşmesi’ (Milletlerarası Sulh Anlaşmaları Hakkında Birleşmiş Milletler Konvansiyonu) ile arabuluculuk, özellikle zaman ve maliyet avantajı ile tahkimden daha etkin bir çözüm yolu olacak.
KURUMSALLAŞMA
Türkiye, geçtiğimiz günlerde Singapur Sözleşmesi’ni yürürlüğe koyan 7’nci ülke oldu. Diğer 6 ülke ise şunlar: Rusya, ABD, Çin, Katar, Suudi Arabistan ve Singapur. Singapur Sözleşmesi’nin kapsamına ticari uzlaşmazlıklar giriyor. Tüketici, aile ve iş hukuku gibi konular sözleşme kapsamı dışında kalıyor. Konvansiyon gereği Türkiye’de varılan uzlaşmanın sonucu, anlaşmaya taraf ülkelerin tamamında kabul görecek. Uluslararası dayanağı olan kurumsallaşmış bir arabuluculuk hizmetinin Türkiye için cazibe unsuru ve yabancı yatırımcılar açısından güvence olacağı belirtiliyor.
SEMPOZYUM YAPILDI
Türkiye’nin 2019’da imzaladığı, 2021’de onayladığı ve geçen hafta yürürlüğe giren uluslararası anlaşmanın tanıtılması amacıyla Adalet Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından ‘Türkiye’nin Singapur Konvansiyonuna Taraf Olmasının İş Dünyasına Etkileri’ başlıklı bir sempozyum gerçekleştirildi.
2 MİLYONA YAKIN UZLAŞMA
Arabuluculukla ilgili kanuni düzenleme çalışmasının devam ettiğini belirten Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, arabuluculuğun öneminin, verimlilik, hızlı çözüm gibi unsurlar yanında her iki tarafın memnun olduğu, sosyal barışa katkı sağlayan bir mekanizma olmasından kaynaklandığını kaydetti. Birkan, arabuluculuk uygulamaları konusunda kapsamlı düzenleme yapılan 2013 Kasım ayından bu yana 2 milyona yakın dosyanın uzlaşma ile sonuçlandığını söyledi.
Birkan’ın paylaştığı bilgiye göre, başvuru sayısı ve uzlaşma oranı şöyle oldu:
* İhtiyari arabuluculukta 821 bin 651 başvurunun yüzde 98’i,
* Dava şartı mecburiyeti kapsamında iş uyuşmazlıklarından 1 milyon 370 bin 300 başvurunun yüzde 58’i,
* Ticari uyuşmazlıklarda 414 bin 417 başvurunun yüzde 53’ü,
* Tüketici uyuşmazlıklarında 117 bin 727 başvurunun yüzde 53’ü sonuçlandı.
HIZ VE MALİYET
Sempozyumda konuşan Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar ise Türkiye’nin katıldığı Singapur Konvansiyonu ile Türkiye ve konvansiyona taraf herhangi bir ülkedeki uzlaşmanın ilgili bütün ülkelerde tekrar görüşmeye gerek kalmaksızın uygulanıp infaz edileceğini vurguladı. Öztatar, konvansiyonun sadece Türkiye’de yatırım yapan yabancı sermaye için değil, Türk yatırımcılar için de başka ülkelerde uyuşmazlıkların hızlı çözümü, düşük masraf ve kolaylık anlamına geldiğini söyledi.
DOSTANE ÇÖZÜM
Sempozyumun açılışında konuşan TOBB Başkanlık Divanı Üyesi Faik Yavuz da arabuluculukta yabancı yatırımcılara ‘güven duygusu’ verebilmenin iki şartı bulunduğunu, bunlardan ilkinin gizliliğin garanti altına alınması, diğerinin ise sürecin kurumsal olarak yürütülebilmesi olduğunu belirtti. Yavuz, bu noktada arabuluculuk kurumunun gelişmesi ve kurumsallaşması için arabuluculuk kanununun yenilenmesine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
SİNGAPUR KONVANSİYONU NEDİR?
Singapur’da 7 Ağustos 2019’da Türkiye’nin de dahil olduğu 46 ülke tarafından imzalanan ‘Arabuluculuk Sonucunda Yapılan Milletlerarası Sulh Anlaşmaları Hakkında Birleşmiş Milletler Konvansiyonu’ (Singapur Konvansiyonu); Singapur, Fiji ve Katar’ın iç hukuk onay sürecini tamamlamasıyla birlikte 12 Eylül 2020’de yürürlüğe girdi. Konvansiyonun uygulanabilmesi için yabancılık unsuru olması gerekiyor. Yabancılık unsuru oluşması için iki firmanın farklı ülkelerde olması ya da aynı ülkedeki firmaların anlaşmazlığa konu olan ticaretinin başka ülkede olması gerekiyor.
YATIRIMDA GÜVEN UNSURU
Türkiye’de yatırımcılar, Singapur Konvansiyonu güvencesiyle yatırım yapma imkanına kavuşacak. Bu anlaşma, Türkiye’de yabancı yatırımcıların ve iş insanlarının hukuken kendilerini daha fazla güvende hissetmelerine ve yatırım ortamının iyileştirilmesine katkı sağlayacak. Bu nedenle sözleşmenin imzalanması, Türkiye’nin uluslararası ticaret ve yatırım konusundaki kararlılığının güçlü bir ifadesi olacak ve uluslararası ticaret hukuku alanındaki konumunu güçlendirecek.
18 Nisan 2022 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı