Salı, 05 Kasım, 2024
Jodie Foster’ın yönetmenliğini üstlendiği, George Clooney ve Julia Roberts’ın rol aldığı Money Monster, Wall Street temalı bir film. Mayıs ayında piyasaya sürülecek film, televizyondan borsa tüyoları veren bir Wall Street simsarının hayatını beyaz perdeye taşıyor.
HABER: CANAN BİLGİN
ABD’de 2008’de patlak veren finansal kriz, sanat piyasasını adeta canlandırdı. Krizin perde arkasını anlatan filmler, TV showları, diziler ve romanlar birbiri ardına piyasaya sürülüyor. Dünya çapında ilgi gören ve büyük hasılat elde eden ekonomik buhran filmleri, Hollywood’u da ‘kriz sineması’na teşvik ediyor.
BÜYÜK TALEP VAR
New York Times’ta yayınlanan habere göre, Amerikalılar finansal çöküşün bedelini bir kez daha ödüyor. Ancak bu kez, isteyerek… Eğlence endüstrisinin yönetici ve yayıncıları, 8 yıl önce ekonomiyi çöküşün kenarına getiren hataları, başarısızlıkları ve Wall Street’teki gelişmeleri gözler önüne seren film, oyun, TV showu ile roman talep eden ve giderek büyüyen bir kitlenin olduğunu söylüyor.
GİŞE CESARETLENDİRDİ
HBO Film Başkanı Len Amato, kriz odaklı sanat eserlerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Politik süreçte neler olduğunu, partilerin orta sınıfın küçülmesine karşı halk hareketleriyle ve gelir eşitsizliğinin artmasıyla nasıl baş ettiğini görebilirsiniz. Kitleler, bunu sadece TV ve filmlerde izlemeye hazır değil. Onlar bu noktaya nasıl geldiğimizi anlamak istiyor” diyor.
Michael Lewis’in en çok satan kitabından uyarlanan ve krizin arka planını beyaz perdeye aktaran “The Big Short”, dünya çapında 100 milyon dolardan fazla gişe elde etti. Gişe hasılatları, yapımcı ve yönetmenleri de cesaretlendirdi. Bu yüzden birbiri ardına filmler hazırlandı. “Smoke and Mirrors”, “All We Had” ve “Straight to Hell”...
ÖNCE MESAFELİYDİ
Sinema endüstrisi birkaç yıl öncesine kadar finans piyasasındaki işleyişi araştırma konusunda pek de hevesli değildi. Eğlence pazarının yöneticileri, kitlelerin büyük paralar kaybettiği bir dönemi yeniden yaşamak için para harcama konusunda oldukça çekimserdi. Krizin başında bir yatırım bankasının parçalanmasını konu edinen 2011 yapımı bir drama olan “Margin Call”, popüler değildi ama önemli bir başarıydı.
LİSANI ÖĞRENDİK
ABD’deki yeni showtime serilerinden “Billions”un yaratıcılarından Brian Koppelman da, izleyicilerin bugün yanlış giden şeylerin ayrıntılarını öğrenmeye daha hazır olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Hepimiz bu lisanı öğrendik. 2008’de tahvilin ne olduğunu kim biliyordu?”
GÜÇLÜ FİLMLER YILLAR SONRA GELİR
Film tarihçilerine göre, büyük olaylar hakkında gerçek zamanlı filmler yapılır ama en güçlü olanları yıllar sonra gelir. 1929 büyük buhranı ve Vietnam Savaşı’nda olduğu gibi… “The Deer Hunter-Avcı” ve “Coming Home-Eve Dönüş”, 1978’de yayınlandı. “Apocalypse Now-Kıyamet”, 1979’da çıktı. “Meet John Doe-John Doe’yu Karşılama” ve “Grapes of Wrath-Gazap Üzümleri” gibi büyük buhran ile ilgili klasik filmler II. Dünya Savaşı’na kadar beyaz perdede gösterilmedi.
KÜLTÜR, FİNANS DÜNYASINA UYUM SAĞLIYOR
Los Angeles’deki film, dijital medya yatırım şirketi Entertainment Media Ventures Başkanı Sandy Climan, “Kültür, finans dünyasına çok daha uyum sağlar hale geldi. Yaratıcılar, insanların düşündüklerini ve yaşadıklarını şimdi dramatize ediyorlar” diyor.
YENİ ANLAŞMALAR YOLDA
Film endüstrisi, finansal krizden beslenmeye devam ediyor. Sonny Classics, ekonomi draması “Equity”nin yayın haklarını satın aldı. Warner Bros, Maureen Sherry’nin çizgi romanı “Opening Belle”i uyarlamak için anlaşma yaptı. Lehman Brothers’ın eski ortağı ve yazar Michael M. Thomas’ın romanı “Fixers” geçen ay basıldı. İrlandalı yazar Paul Murray, İrlanda bankacılık krizi ile ilgili hiciv romanı “The Mark and the Void”i yayınladı.
15 Şubat 2016 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı