Pazartesi, 25 Kasım, 2024
Kültür ve Turizm Bakanlığı çatısı altında Uluslararası Sinema Derneği, Türk Konseyi, TÜRKSOY, TRT ve İstanbul Üniversitesi’nin yanı sıra birçok kurum ve kuruluşun işbirliğiyle organize edilen Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali sona erdi. Bu yıl ilk kez İstanbul’da yapılan festivalde, 13 ülkeden 42 film ile 100’ün üzerinde sinemacı, oyuncu ve kültür insanı ağırlandı. Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı festivale katılan ülkeler arasında Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Macaristan, Saha Cumhuriyeti, Tataristan, Gagavuz Yeri, İran, Ukrayna ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yer aldı.
SİMGESİ TURNA KUŞU
Festivalin basın toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Korkut Ata adı altında bir sinema festivalini hayata geçirmiş olmaktan dolayı heyecanlı olduklarını belirterek, “Korkut Ata, Türk dünyasının sinemadaki varlığını en geniş kapsamıyla perdeye taşıyacağımız, tartışacağımız, fikir alışverişi yapıp ortak projeler üretmek için yol haritası belirlemeye çalışacağımız, sanat ve sonuç odaklı bir birliktelik olacak” dedi. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’nin ortak geçmişle, tarih, kültür ve coğrafyayla bağlayan bir geleneğin birlikteliği olduğuna işaret eden Bakan Ersoy, şöyle konuştu: “Ondandır ki, simgemizi ‘turna kuşu’ olarak belirledik. Gönüllerin dili ve habercisi olan, uzakları yakın eden, mesafelerden bağımsız bir ve beraber olmayı temsil eden bu eşsiz motif, amaç ve hedeflerimizi yansıtmakta çok doğru bir seçim olmuştur diye düşünüyorum. Zira Türk dünyası olarak her alanda olduğu gibi sanatta da beraber olmayı, birlikte yol almayı arzuluyoruz. Diğer yandan estetiği ve zarafetiyle sanat kavramı için de çok yerinde bir görsel seçilmiş oldu.”
TALEP ÜZERİNE OLUŞTU
Basın toplantısında konuşan Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ise, festivali ilk önce film haftası olarak düzenlemek istediklerini fakat yurt içinden ve dışından sektör buluşması talebi gelince programı festival olarak hazırladıklarını söyledi. Demircan, kültürün en önemli taşıyıcı aracının sinema olduğunun altını çizerek, “Sinemayla kitlelere ulaşabiliyoruz. Sinemayla insanları bilgilendirebiliyoruz ve sinemayla başka kültürleri de öğrenebiliyoruz. Dolayısıyla Türk sineması da çok güçlü bir yerde. Dizileriyle, bütün dünyada 150’yi aşkın ülkede gösterimde. Bu anlamda ülkemizin gurur verici örneklerini hep birlikte yaşıyoruz. Bu çerçevede Türk sinemasının Türk dünyasında da çok etkili olduğunu biliyoruz. Oradan gelen taleplerle uzun yıllar içerisinde bir Türk Dünyası Film Festivali talebi oluşmuştu” dedi.
TÜRK DÜNYASIYLA FİLM FONU KURULUYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Türk dünyasının Kültür Bakanlıkları ve sinema alanındaki kurumlarıyla birlikte ortak deklarasyon imza töreni yapıldı. Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, şu bilgiyi verdi: “Protokolle birlikte ‘Türk Dünyası Film Fonu’nu kuruyoruz. Ortak yapım anlaşmalarının önünü açıyoruz. Ortak yapımların gerçekleştirilmesi ve film arşivlerinden yararlanılması konularında ilgili şirket, kurum ve kuruluşlar arasında işbirliğini de tesis edeceğiz. Yine ‘Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’ni bu protokolle birlikte her yıl geleneksel hale getiriyoruz. 2022 yılı, Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa. Festivalin ikincisi Bursa’da gerçekleştirilecek. Azerbaycan Şuşa’da da üçüncüsünü gerçekleştirmek istiyoruz ve bundan sonra her yıl dünyanın farklı bir ülkesinde bu festivali devam ettireceğiz.”
Bakan Ersoy, Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’ni 2024’te Kazakistan’da, 2025 yılında da Özbekistan’da yapabileceklerine işaret ederek, “Sadece festivallerle sınırlı kalmayacak. Protokolle yapımların hem finansal çözümleri hem bilgi aktarımları hem de ortaklaşa düzenlenecek festival ve kültür haftalarıyla iletişimin, ortak yapımların önü açılmış oluyor” şeklinde konuştu.
İmza törenine ayrıca Kırgızistan Kültür, Enformasyon Bakanı Azamat Jamankulov, Azerbaycan Kültür Bakanı Anar Kerimov, Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Aktoty Raimkulova ve Özbekistan Cumhuriyeti Sinematografi Ajansı Genel Müdürü Firdavs Ubdulhakilov katıldı.
SİNEMACILAR: HAYALDİ AMA GERÇEK OLDU
Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali, sinemacıları da memnun etti. Hayalde olan bir festivalin gerçekleşmesinden mutlu olduklarını belirten Uluslararası Sinema Derneği Başkanı Nazif Tunç, duygularını şöyle açıkladı: “Türk Dünyası Sinema Birliği’ini kurmak, Türkçe konuşan ülkelerin filmlerinin gösterildiği, ödüllendirildiği, bir araya geldiği bir film festivali yapmak, eskiden bu yana hayalimizdi. Eurimages benzeri bir ortak yapım film fonu, uzun bir aradan sonra Korkut Ata ile gerçekleşmiş oldu.”
YENİ BİR BAKIŞ
Türk Dünyası Sinema Birliği ve Ortak Film Fonu Deklarasyonu’nun imzalanmasını, “Türk dünyası sinemaları adına çok önemli bir adımdı” diye yorumlayan Tunç, “Böylece hep batıya dönük olan sinemalarımızın yüzünün ortak yapımlarla özümüze, kendimize dönmesi sağlanmış olacak” dedi. Aynı zamanda yönetmen olan Nazif Tunç, Kültür Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın çabasına müteşekkir olduklarını belirtti.
22 Kasım 2021 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar