tatil-sepeti
tatil-sepeti

Sinemacılar dijital mecrada başrole oynayacak

Giriş: 30.11.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: OSMAN KUVVET

İstanbul Ticaret Odası, sektörleri mercek altına aldığı sektörel istişare toplantılarını sürdürüyor. Film sektörü toplantısı, İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, Komite Üyeleri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, sinema filmlerinin yurt dışı pazarlara satış stratejisi ve dizi film sektörünün yeni pazarlara açılması değerlendirildi.

İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, sinema filmlerinin yurt dışı satış ve pazarlama hususunun geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Kuralay, dizi film sektörünün yurt dışında yakaladığı başarılı satış grafiğinin sinema filmlerinde de elde edilmesinin sektöre ve ülke tanıtımına katkısının önemini vurguladı.

FİLMDE DİJİTAL PLATFORM DÖNEMİ

Toplantıda, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rıdvan Şentürk de değerlendirmelerde bulundu. Şentürk konuşmasında, arthouse filmlerin festivallerde çok güzel başarılar yakalandığını ama seyirci ile buluşma ve yurt dışı satışı konusunda aynı başarıyı elde edemediğini belirtti.

Şentürk, “Türk sinema filmlerini yurt dışında TV kanalları (FreeTV) tercih etmiyor. Bu konuda daha çok dijital platformlarla iş yapmak mümkün. Dijital patformlar ise gelir paylaşımlı modeli (revenue sharing model) tercih ediyor. Filmin izlenme oranına bağlı olarak ödeme yapıyor. Ayrıca dijital platformlar vizyona çıkma konusunda kendilerinin önceliğinin olmasını istiyor” dedi.

DİZİDE DÜNYA MARKASIYIZ

Toplantıda film yapımcıları, sektörün yurt dışı çalışmaları hakkında şu bilgiyi verdi: “Dizi film satışında bir dünya markası haline geldik. Türk filmlerin satışının tamamına yakınını hâlâ diziler oluşturuyor. Satılan dizi, yurt dışındaki kanalda yüksek rayting yakaladığında 4-5 ay başarılı izlenme oranları almaya devam ediyor. Bu nedenle yurt dışındaki kanallarda sinema filmi yerine diziler tercih ediliyor. Dizi filmler 100’ün üzerinde ülkeye satılırken, sinema filmleri 10 ülkeyi geçmiyor. Sinema filmlerinin satışında önemli olan bir konuda başrol oyuncuları ve yönetmenler. Oyuncular ve yönetmenler başarılı dizilerde kendini göstermiş tanınan kişilerse sinema filmlerinin yurt dışı satışlarda pazarlanması daha kolay hale geliyor.”

PANDEMİNİN KAZANANI

İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde film sektörünün en şanslı sektörler arasında yer aldığını belirten yapımcılar, “İnsanlar evlerinde izole yaşarken, fazlasıyla içerik tüketiyorlar. Birçok sektörün daralmasına rağmen film sektörü işlerini arttırdı. İç pazarda satın alımlarda, dizinin izlenme oranının ne kadar yüksek olacağı ve yurt dışı satışında ne kadar başarılı olacağı etkili oluyor” diye konuştu.

YENİ PAZARLARDA SATIŞLAR İYİ

Film yapımcıları, Afrika bölgesine henüz yeni girdiklerini belirterek, bu pazarın gelecek vaat ettiğine dikkat çekti. Azerbaycan’a Türk filmlerinin satışının daraldığını söyleyen yapımcılar, diğer pazarlardaki durumu şöyle anlattı: “MBC, Ortadoğu bölgesinin en büyük alıcısı. Ortadoğu ülkelerinde siyasi gündemden dolayı Türk dizilerinin satışları düştü. Kanallar içerik almaktan, yerel yönetimler ile sıkıntı yaşamaktan ve gazetelerde çıkacak haberlerden çekiniyor. O yüzden dijital platformlara satış gerçekleştiriliyor. Bu platformların alım fiyatları ise çok düşük. Yunanistan’da da siyasi gündemden dolayı satışlar etkileniyor. Bu anlamda İspanya, İtalya ve Latin Amerika gibi yeni pazarlar sektörün satışlarını artırıyor.”