Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde yerleşik Bio-Probif firması, bağırsak bakterilerini kullanarak dünyada ilk kez gerçekleştirilen bir dizi tıbbi uygulamaya imza attı. Firmanın kurucularından Gastroenterelog Dr. Hüseyin Sancar Bozkurt’un tıp dünyasına kazandırdığı önemli buluş ise ‘Endoskopik Probiyotik Uygulaması’. Ağızdan alınamayacak kadar yüksek miktardaki probiyotiklerin bağırsaklara direkt verilmesi yönteminin başarısı, Amerikan Gastroenteroloji Derneği başta olmak üzere dünyanın önde gelen tıp dergilerinde de büyük ilgi gördü. Dernek, 2017 yılında Dr. Bozkurt’u gastroenteroloji bilimine katkı veren beşinci isim olarak ödüllendirdi.
YILDIZ TEKNİK’İN DESTEĞİ
Yaptığı deneysel çalışmalarda; probiyotiklerin mikro plastiği parçalayabildiğini gösteren Dr. Bozkurt’un, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) desteği ile yürüttüğü projeler arasında probiyotik çözeltilerle medikal implantların dezenfeksiyonu ve müsilaj parçalanması da bulunuyor.
İstanbul Ticaret’in sorularını Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. HüseyinSancar Bozkurt cevapladı.
BAĞIRSAK DIŞINDA DA YAŞIYORLAR
Endoskopik probiyotik uygulaması fikri nasıl doğdu?
Dört yıldır bağırsak mikrobiyotası üzerine bilimsel çalışmalar yapıyorum. Probiyotik bakterilerle takviye edici gıdalar üzerindeki çalışmalar, bu bakterilerin çok farklı etkilerinin olduğunu ve bağırsak dışında da yaşayabildiklerini kanıtladı. Bağırsaktaki yararlı bakterileri insan sağlığı için nasıl daha etkili kullanabileceğimi düşünerek tıbbi bir yöntem geliştirdim.
PROBİYOTİK YÜKLEMESİ
Probiyotikleri ne şekilde kullanıyorsunuz?
Ağızdan alınamayacak miktardaki probiyotiği (bifidobacterium) doğrudan bağırsağa veriyorum. Kolonoskopi ile kalınbağırsağa, endoskopi ile ince bağırsağa probiyotik yüklemesi yapıyorum. Birçok hastalığın bu bakterinin bağırsaktaki varlığının azalması veya yokluğu nedeniyle geliştiği bilimsel bir gerçek.
PATENT BAŞVURUSU
Dünyada benzeri uygulamalar var mı?
Bu uygulama dünyada bir ilk. Ulusal patent başvurumuzu yaptık, hemen ardından uluslararası patent başvurumuzu da yapacağız. Probiyotiklerin sağlık başta olmak üzere farklı alanlarda kullanımı konusunda YTÜ Fizik Bölümü koordinasyonu ile üç yıldır birlikte çalışıyoruz. Somut sonuçlar elde edince 2021 yılının ilk ayında Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde bir startup olarak yerimizi aldık. Kurucu ortağımız Havva Bozkurt deneysel çalışmalarımızı yürütüyor.
HASTALIKLARIN KAYNAĞI
Probiyotiklerin azalması ya da yok olması nelere sebep oluyor?
Bağırsakta faydalı bakterilerin eksikliği nedeniyle bağırsak sisteminin normal görevini yapamaması birçok hastalığa yol açıyor. Böylece otizm, alzheimer, parkinson, kolorektal kanser, diyabet, pankreas kanseri, karaciğer yetmezliği, iltihaplı bağırsak hastalıkları, nörolojik ya da nöropsikolojik hastalıklar ortaya çıkabiliyor.
KANSER HASTALARI DA FAYDALANIYOR
Bağırsağa probiyotik yüklemesi nasıl bir fayda sağlıyor?
Ülseratif kolit, crohn hastalığı, iritabl bağırsak sendromu, ishal, kabızlık, gaz, şişkinlik gibi şikâyetlere sahip hastalarımız bu terapiyle iyileşmeye başladı.
Kanser hastalarında gerek kemoterapi gerekse radyoterapi sırasında sıklıkla görülen bağırsak problemlerine karşı da ‘Endoskopik Probiyotik Uygulaması’nı yapıyorum. Bağırsak mikrobiyotası iyileşen kanser hastalarının hayat kalitesinde ve iyileşme sürecinde olumlu bir seyir başlıyor.
YÜZDE 70 BAŞARI
Ne kadar başarılı ve güvenilir bir uygulama?
Tümüyle doğal ve çok güvenilir bir uygulama. 2018 yılında uygulamaya başladık ve gözlemsel olarak yüzde 70 başarı oranı sağladık. Bakterinin bağırsak duvarına tutunması ortalama 5 günü bulabiliyor. Çoğalma evresi tamamlandıktan sonra yaklaşık iki haftada hasta olumlu etkiler görmeye başlıyor. Yaklaşık bir ay içinde sabit bir oranda kalıyor.
MEDİKAL İMPLANT DEZENFEKSİYONU
Probiyotikleri başka hangi alanlarda kullanıyorsunuz?
YTÜ ile probiyotiklerden oluşan yüksek dezenfektan etkili bir çözelti hazırladık. İlk aşamada cerrahi branşlarda kullanılan implantların dezenfeksiyonunda kullanılmasını amaçlıyoruz. Bu türdeki ameliyatların en büyük problemi, kullanılan implantların hızlı enfeksiyon riski taşıması ve hasta yaşam kalitesini düşürüp, maliyetleri artırmasıdır. Bu riski çok büyük oranda ortadan kaldıracak çözelti için ulusal patent başvurusu yaptık.
SULU SİSTEMLERE DEZENFEKSİYON
“Probiyotik çözeltilerimiz; havalandırma ve soğutma sistemleri gibi su kullanan endüstriyel tasarımlarda, sistemlerin doğal dezenfeksiyonunda kullanılabilecek.”
PLASTİK YİYEN BAKTERİ
“Dünya için ilk olan ve çok ilgi çeken diğer çalışmamız; bağırsak bakterilerinin mikro plastiği parçalayarak yok ettiğini deneysel olarak göstermemiz oldu. Böylece mikro plastikleri parçalayan insan sağlığına zararlı E.coli ve listeria gibi bakteriler kullanılmayacak. Bu işlemin sonucu olan yan ürün ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Probiyotik bakterileri farklı sektörlerde kullanmayı planlıyoruz.”
MÜSİLAJI DA YİYORLAR!
“YTÜ’nün laboratuvarlarında yaptığımız Ar-Ge ile probiyotiklerin müsilajı parçalayabileceğine dair veriler elde ettik. Bu konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın organizatörlüğünde YTÜ, İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi’nin de dahil olduğuçalışmalar devam ediyor. Koordinasyonu TÜBİTAK Bilim Kurulu yürütüyor.”
ABD İLE ORTAKLIK
“ABD’li Progenabiome kuruluşu ile bir işbirliği anlaşması imzaladık. Covid-19 salgınında bağırsak bakterilerinin rolüne dair ortak bir çalışma yürütüyoruz.”
09 Ağustos 2021 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
10 Ekim 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi