Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: CEYHUN KUBURLU
Son yıllarda yapılan yeni tesisler ve düzenlenen uluslararası organizasyonlarla dünyanın en önemli kayak merkezlerinden biri olmayı başaran Türkiye, şimdi sporcu sayısını artırmanın peşinde. Türkiye Kayak Federasyonu’nun projeleri kapsamında kış sporları yapmaya elverişli bölgelerde kış sporları merkezleri oluşturulması koordine edilerek, bu bölgelerde kış turizmi ve kış sporları geliştirilecek. 4 milyon kişi, sporcu ve seyirci olarak kayak ile entegre edilecek.
İKİ BİN TESİS VAR
Öncelikli hedeflerinin kayak sporunu geliştirmek olduğunu söyleyen federasyon yetkilileri, şöyle konuştu: “Hedefimiz dağlarımızı kış sporuyla yazın da turizme kazandırmak. Kayak 80 ülkede yapılıyor. Buralarda toplam 2 bin tesis bulunuyor. Öncelikle amacımız, tesislerimizi ülke geneline yaymak, Milli Eğitim’le işbirliği yaparak okullardan sporcu yetiştirmek ve 4 milyon kişiyi kayakla buluşturmak.2026 Kış Olimpiyatları’na talip olduk.
Otel sayımızı çoğaltarak, dağlarımızı sağlıklı biçimde 12 ay çalışır hale getirmek istiyoruz. Kış olimpiyatlarının ekonomiye katkısı çok önemli. Kayağın turizm, tarım, eğitim, sağlık, hizmet ve endüstri dallarına katkı sağlayan bir spor dalı olduğunu anlatmaya gerek yok.”
POTANSİYEL YÜKSEK
Türkiye’de 3 binden fazla dağ olduğuna ancak sadece 10’unda kış sporları yapılabildiğine değinen federasyon yetkilileri, şunları anlattı: “Türkiye’deki dağlar kayak yapmaya çok elverişli. Ülkemizde 2 bin metrenin üzerinde 166 dağ bulunuyor.
3 bin metrenin üzerinde 137 dağ ve 4 bin metrenin üzerinde 4 dağ var. Ancak potansiyelimizi değerlendiremiyoruz. Federasyon bütçeleri maalesef Avrupa ülkelerinden geride. Türkiye’deki genç nüfus kayak sporuna yönlendirilmeli. Önümüzdeki dönemde de bu alanda yapılan çalışmalar ve teşvikler artacak. Türkiye’nin dünya kayak merkezleri arasındaki yerini güçlendirmek için çalışmalar yapıyoruz. Bunda sporcu sayısı da önem arz ediyor.”
44 MİLYAR EURO KAZANIYOR
Türkiye’de sporcu sayısı, yarış sayısı, kayağa elverişli pist ve lift sayısının artırılmasının ekonomiye de büyük katkı yapacağını savunan yetkililer, şu bilgileri sıraladı: “Bölgesel kalkınma sağlayan tek spor ve kayak sektörüne yapılan yatırımlar 7 yılda geri dönüyor. Örneğin Avusturya’nın en önemli gelir kaynağı kış turizmi ve kayak.
Avusturya’nın nüfusu sadece 8.4 milyon, GSMH’sı 309.9 milyar Euro ve kayak sporunun Avusturya ekonomisine toplam getirisi 44.1 milyar Euro.”
KAYAK SPORU İÇİN EN BÜYÜK HEDEFLER
12 Ocak 2016 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı