Silikon Vadisi’nden ABD pazarına girdiler

Giriş: 09.10.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ECEM ÇUHACI KÜÇÜK

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM), Winglobal programı ile küresel pazara açılmayı hedefleyen girişimciler, 16 haftalık programdan mezun oldular. Başarılı projelerden Robust Dye, Silikon Vadisi’ne gitmeye hak kazanan girişimler biri oldu.

İSTANBUL’A KATKI

Yol şerit boyalarına uzun ömür biçen proje, aynı zamanda çevreye de zarar vermiyor. Silikon Vadisi öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşerek tüm İstanbul’daki yollarda Robust Dye ürünlerinin kullanılacağına dair söz aldılar.

Yerel pazarda elde ettikleri başarı ile Silikon Vadisi’nin yolunu tutan genç girişimciler, Silikon Vadisi’nde de güçlü network oluşturarak global pazara da hızlıca girmeyi planlıyorlar. Programın 19 yaşındaki en genç girişimcileri olan Cavid Bayramlı ve Kerem Acar, Robust Dye’ı ve Silikon Vadisi deneyimlerini sorduk.

İKİ YIL DAYANIYOR

Projenizden bahsedebilir misiniz?

Cavid Bayramlı: Robust Dye nanoteknoloji altyapısı ile bütünleşmiş bir yol çizgi boyası. Piyasadaki mevcut boyalar 3 ile 6 ay arasında dayanırken, Robust Dye boyaları en az iki yıl dayanıyor. Üstelik Robust Dye boyaları tamamen organik bileşenlerden oluşuyor. Bu yüzden çevreye herhangi bir zararı bulunmuyor. Günümüzdeki mevcut boyalar ise sentetik boyalar.

Bu boyalar hem çevreye çok zararlı hem de çevresel sorunlardan dolayı yasaklanıyor. Robust Dye boyaları tamamen çevre dostu içeriği ile de sürdürebilir şehirleşmeyi destekliyor. Robust Dye güçlü mukavemeti ile kurum ve kuruluşların da boya uygulama sıklığını düşürerek de bir kar oranı sağlıyor.

FİKİR DOĞURAN KAZA

Geliştirdiğiniz bu ürünün bir hikayesi var mı?

Kerem Acar: Aslında biraz üzücü bir hikayesi var. Markamız, Cavid’in trafik kazası geçirmesi sonucu ortaya çıktı. Cavid, karşıdan karşıya geçerken bir araç yolda silinen yaya geçidini fark etmediği için Cavid’e çarptı. Cavid’in yoğun bakım ve hastane sürecinden sonra ülkemizdeki yol şerit çizgilerinin neden silindiğini araştırdık.

Araştırma esnasında Cavid katıldığı bir nanoteknoloji fuarında yeni bir madde keşfetti. Nanoteknolojik maddeyi incelemeye başladık. Bu sürede bir yandan da pazar araştırması yaptık. Belediyelerle görüşerek yol şerit çizgilerinin 3 ila 6 ay gibi kısa sürelerde silindiğini ve piyasadaki tüm boyaların da çevreye zarar verdiğini öğrendik. Tüm süreçleri araştırdıktan sonra 1.5 yıllık Ar-Ge sürecini tamamlayarak Robust Dye markasını ortaya çıkardık.

YELPAZE ÇOK GENİŞ

Projeniz hangi aşamada ve bugüne kadar hangi süreçleri tamamladınız?

Cavid Bayramlı: Projemiz seri üretime geçme aşamasında.Robust Dye’ın uygulama alanlarının fazlalığından dolayı müşteri yelpazesi çok geniş. Karayolları, şehir içi yollar, bisiklet yolları, otoparklar, park alanları, okul bahçeleri, spor sahaları ve havalimanları gibi alanlardaki tüm müşterilere hitap ediyor.

Şirketler özelinde de planladığınız yeni süreçler var mı?

Kerem Acar: 2020’ye kadarki sürecimizde belirli şirketler ile de işbirliği yapacağız.

AMERİKALILARA AKILLI BOYA

Silikon Vadisi deneyiminiz projeniz için nasıl geçti? Projenin Türkiye ve global pazara kazandıracakları neler?

Cavid Bayramlı: Silikon Vadisi, Robust Dye’ın büyük dönüm noktalarından biri oldu ve Amerikalı yatırımcılardan büyük ilgi gördü. Dünyanın en büyük boya markalarından Sherwin-Williams projemizle ilgilendi. Görüşmeye devam ediyoruz. Katıldığımız ve başarılı BootUp yarışmasında ise ABD’li mentorlar ile eşleşerek ABD pazarına giriş stratejileri hakkında konuştuk. Ayrıca Silikon Vadisi’ndeki bir mentorumuzun desteğiyle Amerika için dümeni tenis kort sahalarına çevirdik. Yarışma sonrasında ise BootUp etkinliğindeki yabancı yatırımcılardan çok büyük ilgi gördük. Böylece şirketimizin diğer bir ayağını ABD’de açmaya karar verdik. Şu anda ise yabancı iki yatırımcı ile ilerliyoruz.

ABD pazarında bildiğiniz üzere birçok otonom araç bulunuyor ve bu araçlar yol şerit takip sistemine sahip. Fakat yol şerit çizgi boyaları düzgün olmadığı için birçok altyapı sorunu oluşuyor. Biz de ABD pazarında akıllı şehirleşmeyi destekleyerek ‘Akıllı Şehirlerin, Akıllı Boyası’ mottosuyla bir giriş yapmayı düşünüyoruz.