tatil-sepeti

Sigorta sektörü 403 milyar TL’lik fon kapasitesine sahip olması nedeniyle ekonominin itici güçlerinden biri. Çünkü sektör, Türkiye’nin uzun vadeli finansman ihtiyacına önemli katkı sağlıyor. Sigortacılıkta kuşak oranı da her yıl artıyor; sektör bu oranı daha yukarıya taşımak istiyor. Penetrasyon oranı dünya genelinde yüzde 7.4, Türkiye’de ise yüzde 2.2 civarında. Bu oranı yükseltmek amacıyla sektör, 85 milyon vatandaşın sigorta güvencesini daha iyi anlatmayı, sigortalanmayı ve sigorta okuryazarlığını hızla artırmayı hedefliyor.

VİZYON 2024 PROJESİ

Türkiye Sigortacılar Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, 2024’e kadar brüt prim üretimini 299 milyar TL’ye ulaştırmayı hedeflediklerini açıkladı. Benli, bu hedefe yönelik Vizyon 2024 projesini şöyle anlattı: “Bu proje ile sektörümüzün potansiyelini gerçekleştirmesinin önündeki yapısal zorluk ve bariyerlere işaret ederek, atılması gereken adımları belirledik. Türkiye’nin ihtiyaçlarını, en iyi uygulamaları ve dünyadaki örnekleri analiz ederek reform fikirlerini oluşturduk. Detaylı hesaplar yaparak ilgili branşların 2024 prim üretimleri ve poliçe adetlerine ilişkin beklentilerimizi ortaya koyduk. Buna göre planlanan reformların da hayata geçirilmesiyle 2024’e kadar brüt prim üretimini 299 milyar TL’ye ulaştırmayı; penetrasyon oranını da yüzde 3.5’e çıkarmayı hedefliyoruz.”

TRAFİK SİGORTASINDA ARTIŞ SÜRECEK

TSB Başkanı Benli, trafik ve sağlık sigortalarında artan maliyetlerin sektöre etkisine de dikkat çekti.

Benli, sağlık sigortalarında muayene ücretleri, ilaç fiyatları ve tıbbi malzeme fiyatları gibi pek çok kalemdeki artış nedeniyle maliyetlerin yükseldiğini belirtti. Benli, trafik sigortalarında ise 2021 yılında maliyetlerde öngörülemeyen bir artış yaşandığını ve 2022’de de seyrin bu yönde devam etmesinin beklendiğini ifade etti.

TAZMİNATA STANDARDİZASYON

Trafik sigortalarında, gelişmiş ülkelerde düzenleyici otoritelerce teşvik edilen ‘eşdeğer parça’ kullanımının Türkiye’de de teşvik edilmesi gerektiğini belirten Benli, tazminat hesaplamalarında da standardizasyonun sağlanmasının büyük önem arz ettiğini söyledi. Benli, “Trafik Kanunu’ ve Trafik Sigortası Genel Şartları’ndaki değişikliklerle tazminat hesaplamalarında standardizasyon sağlandı. Bu durumun devam etmesi maliyetlerin öngörülebilir şekilde yönetilmesini sağlayacaktır” dedi.

‘BES DANIŞMANLIĞI EMEKLİLİKTE REFAHI ARTIRACAK’

TSB Başkanı Atilla Benli, emeklilik şirketlerinin yatırım danışmanlığı yapmalarına olanak sağlanmasının, emeklilikte refahı artıracağını söyledi. Benli’nin aktardığı bilgiler şöyle:

* Emeklilik Gözetim Merkezi’nin, 15 Nisan’da Otomatik Katılım Sistemi (OKS) dahil sistemdeki toplam katılımcı, yeni bir eşiği daha aşarak 13.6 milyon seviyesine ulaştı.

* BES ve OKS’de toplam fon büyüklüğü devlet katkısı dahil 285 milyar TL oldu.

* Devletin sisteme verdiği destek 28 milyar TL’ye yükseldi.

* 18 yaş altı çocukların sistemdeki fon büyüklüğü devlet katkısı dâhil 785 milyon TL’yi aştı.

* Sistemdeki 18 yaş altı çocukların sayısı 302 binin üzerinde.

23 Mayıs 2022 Pazartesi

Etiketler : Sektörel