HABER: ADEM ORHUN
Sigortacılık sektörü, topladığı prim tutarının büyüklüğü ve bu primle yapılan yatırımlardan dolayı hem bireylerin hem iş dünyasının risklerini yönetmelerine ve ekonomik varlıklarını korumalarına yardımcı oluyor.
KPMG’nin ‘Sigortacılık, Sektörel Bakış’ raporuna göre 2017 sonu itibarıyla dünya birincil prim üretiminin yüzde 31’i Kuzey Amerika’da iken, ikinci sırada yüzde 29 ile Batı Avrupa, üçüncü sırada ise yüzde 17 ile gelişmiş Asya ekonomileri bulunuyor.
Dünya sigortacılık prim üretiminde ilk beşte yer alan ülkelere bakıldığında, 15 yıl önce Almanya’nın yer aldığı grupta artık ABD’nin ardından Çin geliyor.
2017 sonu verilerine göre, dünya genelinde sigortacılık sektörü, 2.2 trilyon doları hayat dışı branşlardan olmak üzere toplam 4.9 trilyon dolar tutarında direkt prim üretimi gerçekleştirdi.
OECD verilerine göre kişi başına yıllık doğrudan sigorta primi son yıllarda ortalama 3000-3500 dolar civarında gerçekleşti.
KİŞİ BAŞINA 150 DOLAR
Türkiye’de ise kişi başına 150 dolarlık prim üretiliyor. Türkiye’de 2018’de toplam prim üretimi 54.7 milyar TL olarak gerçekleşti. Sektörün aktif büyüklüğü 2018 sonu itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.1’lik artışla 178 milyar TL’ye; toplam kâr ise yüzde 72.7 artarak 4.7 milyar TL’ye ulaştı. Sektördeki istihdam 2017’de 14 bin 52 iken, 2018 sonunda 14 bin 62’ye çıktı.
Türk sigortacılık sektörü, potansiyeli oldukça yüksek görülen bir sektör. Gelişmekte olan pek çok ülkede olduğu gibi, Türkiye’de de sektörün penetrasyonunun (nüfuz etme oranının) oldukça düşük olduğu belirtiliyor. Bu da çalışılacak geniş bir sahanın olduğu şeklinde yorumlanıyor.
FARKINDALIK
Büyüme dinamiklerinin yanında, dışa açık bir ekonomi olması ve demografik unsurları sektörün potansiyelini artıran özellikler olarak öne çıkıyor. Sektörün sunduğu imkanlara yönelik farkındalığın düşük olmasının potansiyelin ortaya çıkmasını engellediği belirtiliyor. Rapora göre gelişmekte olan ekonomilerde penetrasyonun artması ve sektörün kapsamının küresel ısınma, siber güvenlik ve veri güvenliği gibi alanlara genişlemesi, sektördeki hareketliliği artıracak.
SEKTÖRDEKİ ŞİRKET SAYISI
Türk sigortacılık sektöründe 2018 sonu itibarıyla 62 şirket bulunuyor. Bunların 39’u hayat dışı şirketlerden oluşuyor. Sektörde 23 hayat ve emeklilik şirketi ile 3 reasürans şirketi bulunuyor. Sigorta ve emeklilik şirketlerinin 44’ünde uluslararası grupların payı var. Yabancı yatırımcılar, 40 şirketin hakim ortağı konumunda.
PRİMDE İLK BEŞ (MİLYAR DOLAR)
ABD: 1.169
Çin: 480
Japonya: 409
İngiltere: 267
Fransa: 214
SEKTÖR İÇİN FIRSATLAR
ZAYIF YÖNLER
SİGORTACILIK HAFTASINDA BİLİNCİ ARTIRMA TOPLANTISI
İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi, Sigortacılık Haftası sebebiyle ‘Sigortacılık Bilincinin Artırılması’ konulu bir sektör toplantısı düzenleyecek. Toplantıya sektörden birçok derneğin başkanı katılacak.
Toplantıda özellikle bu meslek grubundakilerin iş hacmini artıracak faaliyetler, penetrasyon oranı ve yeni sigorta kolları hakkında bilgi verilmesi planlanıyor.
Toplantı, İTO’nun Eminönü’ndeki merkez binasında 23 Mayıs Perşembe günü saat 14.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Toplantıya bu meslek grubuyla ilgili iş yapanların ve acentelerin davet edildiği belirtildi.