istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Sigortacılık mezunlarının sadece yüzde 7’si sektörde

Sigortacılık sektöründe istihdam edilenlerin oranı her yıl yaklaşık yüzde 10 artsa da piyasadaki eleman ihtiyacı sürüyor. 100’ü aşkın üniversitede sigortacılık eğitimi verilirken, mezunların yalnızca yüzde 7’si sektörde çalışıyor.

Giriş: 25.04.2025 - 11:00
Güncelleme: 25.04.2025 - 11:03
Sigortacılık mezunlarının sadece yüzde 7’si sektörde

Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği verilerine göre, Türkiye’de 72 sigorta şirketi bulunuyor. Dolaylı çalışanlarla birlikte sektörde 220 bini aşkın kişi istihdam ediliyor. İstanbul’da 10 ayrı meslek lisesinde sigortacılık meslek eğitimi veriliyor. Türkiye genelinde 100’ü aşkın üniversitede sigortacılık alanında eğitim verilirken, mezunların yalnızca yüzde 7’si sigortacılık alanında çalışıyor. Sigortacılığın meslekten ziyade insan hayatına dokunan bir sorumluluk olduğunu düşünen sektör mensupları, “Kariyer basamaklarını güvenle tırmanmak istiyorsanız sigortacılık mesleğini tercih edin” diyor. 

GELİŞMİŞLİĞİN GÖSTERGESİ

Sektörün bu durumu, İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen ‘Sigortacılık Sektöründe Staj, İstihdam Olanakları ve Sektörel Bilgilendirme Toplantısı’nda ele alındı. İstanbul’da faaliyet gösteren 10 ayrı meslek lisesinin sigortacılık bölümü öğrencilerinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan yaptı. Atılgan, “Sigortacılık, maddi garantinin ötesinde güven hissi inşa etmek demek. Güvenin olmadığı bir ortamda yatırım da yapılamaz. Bu nedenle sigortayı ekonomik gelişmişliğin yapı taşı olarak görüyoruz. Mali gelir arttıkça sigortalılık oranı da artacak. Teknoloji her alanda gelişse de bu sektörün eleman ihtiyacı bitmeyecek” diye konuştu. 

EN İYİ İYİNİN DÜŞMANI 

Toplantının oturum başkanlığını, İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Mehmet Özgür Yılmaz yaptı. Yılmaz, “Tüm başarılar azimle ortaya çıkar. En iyi, bazen iyinin düşmanıdır. Sektörümüzde nitelikli eleman ihtiyacı için meslek liselerine elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Bu toplantı da onlardan biri” dedi.


KADIN İSTİHDAMI YÜKSEK

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı ve İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Meclis Üyesi Levent Korkut ise sektörün son yıllarda ciddi bir büyüme kaydettiğini vurguladı. Korkut, şunları söyledi: “Bu sektörde kendinize uygun bir alan bulduğunuzda ilerlersiniz. Sigortacılık mesleği risklerden, ekonomik sıkıntılardan her zaman en az etkilenen bir sektör. Sigortacılık mesleğinde çalışanların yüzde 55’i kadın.” 


GENİŞ KATILIM  

Meslek lisesi öğrencilerinin katılımının yoğun olduğu toplantıda, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Aracılar ve Özellikli Kuruluşlar Daire Başkanı Işıl Konya, Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği İnsan Kaynakları Yöneticisi Seda Uslu, Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı Müdürü Şebnem Yalçınkaya ve Sigortacılık Eğitim Merkezi Müdürü Gökhan Ay da birer konuşma yaptı.