tatil-sepeti

HABER: ŞEREF KILIÇLI

İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen “Sigortalılık Bilincinin Artırılması İçin Yapılması Gerekenler” konulu sektör toplantısında sigortacılık sektörünün bugünü ve geleceği ele alındı. Açılış konuşmasını İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay’ın yaptığı toplantıda, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bozkurt, TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, TOBB Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söylemez sunum yaptı.

HEDEFİMİZ BÜYÜMEK

Sigortacılık sektörünün riskleri üstlenerek tüccarın ve sanayicinin daha fazla üretmeye odaklanmasını sağladığını belirten İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, şöyle konuştu:
“İTO olarak, sektörün gelişmesi, büyümesi ve sektör mensuplarının sorunlarının çözülmesi, sektörün tanıtılması gibi birçok konuda toplantı, seminer ve çeşitli kurumlara ziyaretler yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Odamız, yasaların kendisine verdiği hak ve görevler çerçevesinde, sektörün temsilcilerinin taleplerini kati bir hassasiyetle değerlendiriyor ve sektör ile kamusal erk arasında aktif olarak köprü vazifesi ifa ediyor.”

SDDK KURULACAK

Oturum başkanlığını İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Duru’nun yaptığı sektör toplantısında, komite adına konuşmayı ise Meclis ve Komite Üyesi Hasan Necmi Üze gerçekleştirdi. 2018 yılında Türk sigorta sektörünün hayat dahil toplamda 10.5 milyar dolarlık üretim yaptığını belirten Üze, aynı dönemde nüfus açısından bizim muadilimiz olan, hatta nüfusu Türkiye’den daha az olan İngiltere’nin 300 milyar, Fransa’nın 240 milyar, Almanya’nın 215 milyar, Güney Kore’nin 170 milyar, Tayvan’ın 101 milyar ve İspanya’nın 70 milyar dolarlık sigorta üretimi yaptığına dikkat çekti. Üze, “Türk sigorta sektörünün hacmi ile diğerlerinin hacmi arasında kıyas kabul etmeyecek kadar büyük farklar bulunuyor” diye konuştu. Yeni dönemde Sigortacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun (SDDK) kurulacak olmasına da değinen Üze, bunun kamu otoritesinin sigortacılığa verdiği önemin açık bir göstergesi olduğunu söyledi.

DİJİTALLEŞME STRATEJİSİ

Hasan Necmi Üze, dijitalleşme konusunda sektörün izlemesi gereken yolu ise şöyle açıkladı: “Önümüzdeki dönemde yabancı aracıların sektöre girmesiyle rekabet daha da artacak. Dijitalleşme büyük önem kazanacak. Dijitalleşmenin önemini anlatmak için bir örnek vereceğim. Son beş yıl içinde, yani 2014’den bu yana internet kullanımı yüzde 400, internetten satın alma oranı ise yüzde 1200 oranında arttı. Gidişata ayak uydurmalıyız. Acente internet satışında da yerini almalı. Ayrıca şu anda sahip olduğumuz işleri korumak istiyorsak pazarlamaya daha çok zaman ayırmalıyız. Operasyonda geçirdiğimiz zamanı sahada geçirmeli, operasyona harcadığımız parayı pazarlamaya harcamalıyız. Sigorta şirketlerinin acente ile teknoloji paylaşması sağlanmalı, yazılacak programlarla acente üzerindeki operasyon yükü hafifletilmeli.”

GELİŞMİŞ ÜLKELERİN KAYNAĞI SİGORTA FONLARI

Gelişmiş ülkelerin ihtiyaç duyduğu kaynağı fonlardan karşıladıklarını belirten TSB Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bozkurt, “Mesela ABD’ye baktığımızda, 25 trilyon dolar BES fonu büyüklüğü var, ülkelerinin ihtiyaç duyduğu kaynağı karşılıyorlar. Sigorta bilincinin artması sadece fon oluşturma değil, milli servetin korunmasına da katkıdır. Bugün ülkemizde KOBİ’lerin yüzde 63’ü sigortasız durumda” dedi. Birlik içinde sorunları aşacaklarına inandıklarını belirten TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, “Sorun varsa hep beraber mücadele etmek zorundayız. Dijitalleşme o kadar hızlı ilerliyor ki önümüzdeki süreçte sigorta şirketleri tuşa bastığı zaman çok ciddi sorun yaşayacağız. Bankalar ek işlerden para kazanmak için ciddi şekilde baskı uyguluyorlar. Komisyonlarda yüzde 50’nin üzerinde bir kaybımız var. Bağımsız SDDK konusuna çok inanıyoruz ve doğru yolda olduğumuzu düşünüyoruz.
En çok önemsediğimiz alanlardan biri, zorunlu sigortaların artırılması. Haksız rekabet yine önemli bir mesele. Acente olmayanların bu işi yapmasına karşıyız. Sektörün bu büyüklüğe gelmesinin sebebi acentelerdir. Acentelerin ölçek ekonomisi içinde büyümesini sağlamalıyız” dedi.

RAKAMLARLA SİGORTACILIK

  • Toplam aktif şirket sayısı 62. Dağılımı ise 38 hayat dışı, 4 hayat, 18 hayat emeklilik, 2 reasürans.
  • 2018 sonu itibariyle aktif toplamı 178.4 milyar lira, prim üretimi 54.7 milyar lira, BES 92.5 milyar lira.
  • Prim üretiminde, 2011-2018 yılları arasında bileşik ortalama büyüme yüzde 18.
  • 2018 yılında sağlanan fon 148 milyar lira (BES fonları dahil).
  • 2018 yılında, 33.2 milyar lira hayat dışı, 2.8 milyar lira hayat olmak üzere toplam 36 milyar lira tazminat ödendi. 2017 yılında bu rakam 28.4 milyar liraydı. Yani yüzde 26.8 arttı.
  • KOBİ paket sigortasına sahip olma oranı yüzde 37. Faaliyet yılı arttıkça sigortalılık oranı artıyor. Yeni kurulan KOBİ’lerin sigortalanma oranı yüzde 24 iken, 6-10 yıllık işletmelerde oran yüzde 35’e, 31 yıl ve üzeri süredir faaliyet gösteren işletmelerde yüzde 46’ya çıkıyor.

KULLANILMAYAN KAPASİTE YÜZDE 61.51

Türkiye’nin sigorta konusunda çok büyük bir kapasiteye sahip olduğunu vurgulayan TOBB Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söylemez şu değerlendirmelerde bulundu: “Kapasiteyi daha da artırabiliriz. Şu anda sigortalılık oranı yüzde 38.49 seviyesinde. Sigortalanabilir nüfus oranının ise yüzde 61.51 olduğunu görüyoruz.
6 bin 978 gerçek kişi, 9 bin 41 tüzel kişi olmak üzere toplam 16 bin 19 sigorta acentesi var. Sigorta acentelerinin önemli bir istihdam kaynağı olduğuna da dikkat çekmek istiyorum. Acentelerin istihdam verilerine baktığımızda, toplam çalışan sayısı 37 bin 814, toplam teknik personel sayısı ise 19 bin 180.”

13 Haziran 2019 Perşembe

Etiketler : Sektörel