Şubat ayında yaşanan deprem, sigortalama konusunda bir hassasiyet oluştursa da sigorta temsilcileri, beklenen İstanbul depremi için en büyük tehlikenin ‘unutmak’ olduğu konusunda hemfikir.


 

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL 

 

Türkiye Sigorta Birliği’nden yapılan açıklamaya göre sigorta sektörü, bu yılın ilk yarısında 186 milyar TL prim üretiminde bulundu. Sektörün üstlendiği toplam tazminat, Kahramanmaraş depremlerinin de etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 273 artarak 165 milyar TL’ye ulaştı. Şubat ayında yaşanan deprem, sigortalama konusunda bir hassasiyet oluştursa da sigorta temsilcileri, beklenen İstanbul depremi için en büyük tehlikenin ‘unutmak’ olduğu konusunda hemfikir. Kahramanmaraş depremlerinde kayıpların yalnızca yüzde 5’inin sigortalı olduğunu hatırlatan sigorta sektörü temsilcileri, İstanbul için seferberlik çağrısında bulundu. 

 

91 MİLYAR DOLARLIK KAYIP 

 

Küresel Doğal Afetler Raporu’na göre, 2023’ün ilk yarısında doğal afetler 194 milyar dolarlık küresel ekonomik kayba neden oldu. Türkiye ve Suriye depremleri bu pastada en büyük payı alarak, küresel ekonomide 91 milyar dolarlık bir açık oluşturdu. Küresel Sigorta Birlikleri Federasyonu (GFIA) tarafından hazırlanan ‘Küresel Sigorta Koruma Boşlukları 2023’ raporuna göre, koruma boşlukları konusunda büyük risk gruplarından birini oluşturan doğal afetlerin sigortalanma oranı yüzde 40’ın altında. Sigortalama kültürünün gelişmemesi, doğal afetler karşısında ülke ekonomilerinin kırılganlığını artırıyor. 

 

SİGORTA HAFTASI’NIN GÜNDEMİ  

 

Türkiye Sigorta Birliği tarafından düzenlenen Sigorta Haftası’nın 12’ncisinde gündem, gerek dünya gerekse Türkiye’de afet riskinin en üst seviyede olması nedeniyle riske karşı sigortaydı. Bu nedenle Sigortacılık Haftası, 25 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında ‘Deprem ve Doğal Afetlere Hazırlıkta Sigorta Sektörünün Önemi’ teması ile kutlandı. Bu etkinliklerden biri de İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi’nce gerçekleştirildi. Oda’da düzenlenen Sigorta Haftası Kutlama ve Mesleki İstişare Toplantısı’na; SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, Tarsim Genel Müdürü Bekir Engürülü, İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı ve TOBB SAİK Başkan Yardımcısı Özgür Yılmaz, TSB Başkanı Uğur Gülen, TOBB SAİK Başkanı Levent Korkut, 

TOBB SEİK Başkan Yardımcısı Oğuz Bilgin katıldı. Toplantının açılış konuşmasını ise İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman yaptı. 

 

HIZLI AKTİVASYON 

 

İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı ve TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkan Yardımcısı Özgür Yılmaz, toplantıda Türk sigorta sektörünün Kahramanmaraş depremlerinde önemli bir sınav verdiğini söyledi. Yılmaz, “Depremlerde sigorta sektörü olarak hızlı aktivasyon aldık. Sigortacılık sektörünün gelişmesi aynı zamanda ülkelerin de gelişmişlik göstergelerinde önemli bir işaret. Etkin ekonomi yönetiminde güçlü bir sigorta sektörüne her zaman ihtiyaç var” diye konuştu. 

 

MİLLİ MESELE

 

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, Türk siyasetinde ilk defa sigorta başlığının bu kadar önemsendiğini ifade etti. Eroğlu, şu bilgileri verdi: “İklim değişikliği ile birlikte gelen doğal afetler, sigorta konusunu daha da önemli hale getiriyor. Beklenen İstanbul depremi, bizim için milli bir mesele haline gelmeli. Sigortalılık oranlarını artırmazsak İstanbul’un kaybını karşılamak mümkün olmaz. İstanbul’un ekonomik olarak kaybedilmesi bizi 50 yıl geriye götürür. Ekonomik olarak çökerseniz her türlü tehlikeye açık hale gelirsiniz.” 

 

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM İÇİN 

 

Sürdürülebilir tarım için sigortalılık oranının çok önemli olduğunu vurgulayan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Bekir Engürülü de doğal afetlerde en önemli başlığın gıda olduğunu belirtti. “Gıda üretiminin sürekli olması çok önemli, ancak doğal afetler nedeniyle kesintiler yaşanabiliyor” diyen Engürülü, şöyle devam etti: “Çiftçinin yönetemeyeceği risklere karşı tarımın sürdürülebilir olmasını sağlamak lazım. İşte bu mekanizmanın adı TARSİM’dir. Dünyanın pek çok ülkesinde böyle bir sistem olmamasına karşın ülkemizde bu konuda örnek gösterilen bir model var. Önce tedbir, sonra tevekkül olmalı. Tedbir sigortadır. Tarım sigortasız olmaz.” 

 

RİSK DOKTORLUĞU

 

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen ise sigortacılık mesleğinin risk doktorluğu olduğunu ifade etti. Gülen, “Kahramanmaraş depremlerinde sigortalılık oranı yüzde 5 olarak kayıtlarda yer aldı. Bu depremlerden büyük dersler çıkarmamız lazım. Sigorta acenteleri ile sigorta şirketleri etle tırnak gibidir. Sigorta acenteleri olmadan sigorta sektörü var olamaz. Sigortasız kimse kalmayana kadar çalışmamız gerekiyor. Bu anlamda risk doktorları olan sigortacılarımızı da sürekli eğitime tabi tutmalıyız. Ben, biz olduğunda ben oluyor. Birlikte güçlüyüz” diye konuştu. 

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM FIRSAT

 

TOBB SAİK Başkanı Levent Korkut, İstanbul’un yenilenmesinde sigorta sektörüne çok iş düşeceğini söyledi. Korkut, “Rüzgar, sigorta sektörü için çok ılımlı bir şekilde esiyor. Sigorta sektörü, acentesi ve eksperi ile Kahramanmaraş depremlerinde çok ciddi fedakarlıklar yaptı. Sürekli sahada bulunduk. Ancak beklenen İstanbul depremi ve kentsel dönüşüm için daha çok sahada olmalıyız. Kentsel dönüşüm, sigorta sektörü için aynı zamanda fırsat. İnsanları sigortalılığa ikna etmemiz gerekiyor” diye konuştu. Toplantıda TOBB SEİK Başkan Yardımcısı Oğuz Bilgin de bir teşekkür konuşması gerçekleştirdi. 

 

SİGORTA SEKTÖRÜNÜN EMEĞİ

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, Kahramanmaraş depremlerinin ardından ülke kalkınmasında sigorta sektörünün önemli bir payı olduğunu gördüklerini söyledi. Salman, “Depremlerde sigorta sektörünün sadece satıştan ibaret olmadığını gösterdiniz. Bu konuda müteşekkiriz. Olumsuz etkileri minimuma indirmeye çalışarak afet sürecini yönetebiliriz. DASK’ta yüzde yüz sigortalılık oranını göreceğimiz günlerin geleceğini umuyorum” diye konuştu.


DEPREM BÖLGESİNE IP KOLAYLIĞI

 

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Ebru Gençosmanoğlu, deprem bölgesinde faaliyet gösteren sigorta sektörü temsilcileri için yılsonuna kadar statik IP zorunluluğunun kaldırıldığını söyledi.

02 Ekim 2023 Pazartesi