tatil-sepeti

Sigorta, birikim ve tasarruf amacının yanı sıra son dönemde yaşanan doğal afetler nedeniyle risklere karşı güvence sağlamada da hayati önem taşıyor. Önümüzdeki günlerde kutlanacak Sigorta Haftası’nın gündemi de doğal afete hazırlık olacak.


İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi’nin geçen hafta boyunca düzenlediği etkinliklerde, doğal afetin yanı sıra akaryakıtta ve sporda risklerin sigortalanması tartışıldı.  

 

Sigortacılık sektörü, topladığı prim tutarının büyüklüğü ve bu primle yapılan yatırımlardan dolayı hem bireylerin hem iş dünyasının risklerini yönetmelerini sağlıyor. Ayrıca hem girişimcilerin hem de bireylerin ekonomik varlıklarını korumalarına yardımcı oluyor. Sigorta sektörünün daha iyi tanıtılması ve sigorta bilincinin herkese aşılanması için Sigorta Haftası her yıl kutlanıyor. Türkiye Sigorta Birliği tarafından düzenlenen Sigorta Haftası’nın 12’ncisi, 25 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Sigorta Haftası’nın bu yılki teması ise ‘Deprem ve Doğal Afetlere Hazırlıkta Sigorta Sektörünün Önemi’ olarak belirlendi. 12. Sigorta Haftası kapsamında 2. Uluslararası Sigorta Zirvesi de yapılacak. Sigortacılar, doğal afetler karşısında sigortalanma kültürünün yaygınlaşması için etkinliklerini planlarken, Türkiye Sigorta Birliği kamuoyuna önemli bir çağrı yaptı. Bu çağrıda, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) yayımlanan tarife gereği; bina hasarlarında, tenzili muafiyet ya da müşteri sigorta uygulamaları yapılabildiği, bunun haricinde, deprem dışındaki sel ve doğal afetler için de üye sigorta şirketlerinin sunduğu poliçelerle sigorta güvencesi sağlanmasının mümkün olduğu hatırlatıldı.   

 

ABD SEKTÖRDE LİDER

 

Sektörün dünyadaki durumuna bakıldığında ülkeler bazında toplam sigorta prim hacmi açısından en önemli paya ABD sahip. KPMG’nin verilerine göre, küresel sağlık sigortaları, ABD ekonomisindeki büyüme ve istikrarlı gelişmiş pazar talebinin etkisiyle 2021’de yüzde 3.7, 2022’de de yüzde 4.2 büyüdü. 2023’te ise yüzde 4.1 büyümesi bekleniyor. İlk 10 içindeki ülkeler toplam pazar payının yüzde 94’ünü oluştururken,  Türkiye, 2022 itibariyle yüzde 0.25’lik pazar payı ile 19. sırada. İlk 10 sıralamasındaki ülkelere bakıldığında ABD yüzde 1’lik artışla payını en çok artıran ülke olurken, Birleşik Krallık ve Fransa yaklaşık yüzde 1’lik azalma ile payını en çok düşüren ülkeler olarak dikkat çekiyor. 

 

100 MİLYAR TL

 

KPMG’nin verilerine göre, global sigorta sıralamasında Türkiye, 2019 ve 2020 yıllarında pazar payını aynı oranda korudu. 2021 yılsonu itibarıyla 400 milyar TL sınırını aşan büyüklüğü ile finans sektörünün en önemli alanlarından biri olan Türk sigortacılık sektörü, gelişen ülke dinamiklerine paralel olarak yüksek büyüme potansiyelini koruyor. Sektör, 2021 yılında toplam aktiflerini yüzde 38 oranında artırdı. Böylece 2019 yılındaki yüzde 33’lük, 2020 yılındaki yüzde 30’luk performansın üzerinde büyüdü. Türkiye sigortacılık sektörü 2021 yılında, brüt prim üretimini bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 17 artırdı. Toplam hacmi de 96.3 milyar TL’ye ulaştı. Bu miktarın yılsonunda 100 milyar TL’yi aşması bekleniyor. 

 

YENİ OYUNCULAR GELDİ 

 

Verilere göre, Türk sigortacılık sektöründe, halihazırda 42’si hayat dışı, 6’sı hayat, 15’i hayat emeklilik ve 4’ü reasürans olmak üzere 67 şirket hizmet veriyor. Son üç yılda 8 yeni oyuncu sektöre katıldı. Hayat dışı ve reasürans branşlarında artış görülürken, hayat ve emeklilik branşının sabit kaldığı göze çarpıyor. 2021 yılında, Covid-19 önlemlerinin gevşetilmesi ve aşılama oranlarındaki artış sayesinde sektörün 2020 yılında yaşadığı kâr kayıpları, tam tersi yönde bir eğilim ile toplamda yüzde 220 oranında artarak 

5.234 milyar TL’ye ulaştı. Böylelikle sigorta sektörü 2021 yılında göstermiş olduğu büyüme ile 2017 yılında gerçekleştirmiş olduğu yüzde 215’lik büyümenin de üstüne çıktı. 

 

BİNA TAMAMLAMA SİGORTASI GELİYOR

 

Öte yandan, sigortacılık sektörüne yönelik hedefler Orta Vadeli Program’da da yer alıyor. Belirlenen hedefler ise şu şekilde:

 

  • Katılım sigortacılığı mevzuat altyapısı ve ekosistemi geliştirilecek. Katılım finans esaslarına uyumlu sigortacılık tekniklerinin daha etkin ve şeffaf şekilde uygulanmasına yönelik düzenlemeler başlayacak.
  • Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fon türleri katılımcıların birikimleri için daha fazla katma değer üretecek şekilde yeniden tasarlanacak. Devlet katkısı getirilerinin artırılmasını, kesintilerin sadeleştirilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılacak ve bu kapsamda BES’in popülaritesi artırılarak sistemdeki fon tutarı ve katılımcı sayısında artış sağlanacak.
  • Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işverenlerin de katkısıyla ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak.
  • Tamamlayıcı Uzun Süreli Bakım Sigortası hizmeti verilecek.
  • Tüm afet tehlikelerini kapsayacak afet sigortası geliştirilerek yaygınlaştırılacak. Zorunlu deprem sigortasının beyanı ve ödemesinin etkin takibi sağlanacak.

 


DÜZENLENECEK ETKİNLİKLER

 

Küresel düşünce liderlerini, inovasyon öncülerini ve sektör profesyonellerini bir araya getirecek 12. Sigorta Haftası kapsamında düzenlenecek 2. Uluslararası Sigorta Zirvesi’nin açılışını, Türkiye’nin OECD Daimi Temsilcisi Prof. Dr. Kerem Alkin yapacak. 25-26 Eylül tarihinde İstanbul, Swissotel The Bosphorus Hotel’de gerçekleştirilecek etkinliklere katılmak için https://lnkd.in/dVgE343U adresten kayıt olmak gerekiyor.

18 Eylül 2023 Pazartesi