Salı, 05 Kasım, 2024
Riskli sürücülerin poliçe sorununa çözüm bulmak için geliştirilen ‘Sigorta Aracıları Teklif Platformu’ndan sektörün beklentisi oldukça yüksek. Çünkü trafik sigortalarındaki en büyük sorun poliçe düzenlenememesi.
ÖZGÜR YILMAZ
Bildiğiniz üzere Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) 31 Ocak tarihinde yayınladığı genelgeye istinaden riskli sürücülerin poliçe sorununa çözüm bulmak için geliştirilen ‘Sigorta Aracıları Teklif Platformu’ 19 Şubat 2024 günü uygulamaya alındı.
İlgili platform daha önceden her ne kadar mutabık kalınarak adı konulan ve içeriği hazırlanmaya başlanan bir platform olsa da nihai durumda 19 Şubat’ta hayata geçen uygulamada maalesef mutabık kalınanın ötesinde hayata geçen durumlar söz konusu oldu.
TRAFİK SİGORTALARINDAKİ EN BÜYÜK SORUN
Uygulamanın hayata geçtikten sonraki sürecini hep birlikte ilerleyen aylarda yeniden değerlendireceğiz muhakkak. Çünkü trafik sigortalarındaki en büyük sorun poliçe düzenlenememesi dolayısıyla da sektörün platforma karşı beklentisi oldukça yüksek.
Bu noktada hem trafik sigortası kesilememesi ile ilgili çözüm olabilmesi hem de tüm paydaşların artık trafik dışında da yol alabilmesinin açılması adına bu platformun gerek bu hali gerekse de geliştirilebilir hali ile başarıya ulaşması hepimizin ortak temennisi.
Birazda sürecin nasıl olduğundan bahsedelim dilerseniz…
ÜYELİK HER SİGORTA ŞİRKETİ İÇİN ZORUNLU
Şöyle ki; ilgili platforma üyelik trafik sigortası branşında lisansı olan her sigorta şirketi için zorunlu olmakla birlikte ilgili platformu kullanıp kullanmamak sigorta aracılarında isteğe bağlı bırakılmış durumda.
Yani sigorta acentesi mevcutta çalıştığı sigorta şirketleri ile bu süreçte trafik üretiminde yine de sorun yaşamaya devam ediyor ise isteğine bağlı olarak tercih edeceği sigorta şirketine trafik sigortası üretimi yapabilmek adına başvuruda bulunabilir.
Başvuru süreci için öncelikle SBM üzerinden hazırlanmış olan Trafik Teklif Platformu sözleşmesinin onaylanması gerekiyor.
Onay sonrası gerekli evrakları hazırlayıp ileten sigorta acentesinin başvurusunun 3 günde cevaplanması öngörülüyor. Bu sürede olumsuz cevap alan ya da cevap alamayan başvurular için aynı şirkete yeniden başvurmak için 3 aylık bir süre kondu. Bu noktada talebimiz 3 günde cevap verilmeyen ya da olumsuz sonuçlanan başvuruların sonuçlarının geçerli sebebe dayandırılmasının gerekliliği yönünde.
SİSTEMİN AVANTAJI
Sistemin en büyük avantajı, sigorta poliçesi kesmekten kaçınma halinin tespit edilebilirliğinin direkt olarak SBM ve SEDDK tarafından yapılabilmesi. Maalesef ki, sigortanın kesilemediği süreçlerde sigorta şirketleri ve aracıların karşı karşıya kaldıkları durumlar söz konusu oldu. Çünkü merkezi otorite bu süreçte poliçenin kesilemediğine dair belgeli bir şikayet süreci ile süreci kontrol altına almak istiyordu talebinde de haklı olarak. Lakin bir sigorta acentesinin poliçe kesemediğine dair SEDDK’ya bildirimde bulunması sigorta şirketleri nezdinde de iş ilişkilerini etkileyebiliyor.
Sürece baktığınız zaman zarar eden bir branşta sigorta şirketlerinin mali yapılarını koruyabilmek adına trafik poliçesi kesmekten çekinmesi ya da poliçe kesilmesini bir koşula bağlıyor olması ticari bir iş yapan kurum olduğunu düşündüğünüz zaman mantıklı lakin bir yandan da sigortacılık kanunumuza göre eğer trafik sigortası branşında lisansınız var ise bu poliçeyi kesmekten kaçınamazsınız, kaçınmanız halinde de gerekli cezai işlemin uygulanmasına zemin hazırlamış olursunuz. Bu cezai uygulamalar trafik teklif platformunda da poliçenin teklif verilen gün içerisinde teklifi veren şirket tarafından kesilmemesi halinde poliçe kesmekten kaçınma olarak değerlendirileceği için aynen uygulanacak.
Platform ile ilgili süreci yakından takip ederek meslektaşlarımızı detaylıca bilgilendirmeye özen gösteriyoruz. Platformun uygulamadaki başarısını zamanla yeniden değerlendireceğiz.
07 Nisan 2024 Pazar
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı