Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi,“2017 Yılının Değerlendirmesi ve 2018 Yılından Beklentiler” konulu zümre toplantısı düzenledi. Toplantının açılış konuşmasını Komite Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Levent Korkut yaptı. Korkut, sigorta camiasının İbrahim Çağlar’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadığını dile getirerek, “Çağlar’ın, meslek komitemize büyük katkıları, destekleri olmuştu. Kendisine minnettarız. Allah rahmet eylesin” dedi.
EŞİT VE ADİL ÇÖZÜM
Sektör için ortaya konulan çözüm önerilerinin sektörün tüm kesimleri için eşit, adil ve kabul edilebilir olması gerektiğine vurgu yapan Korkut, “Bir olmaktan, birlik olmaktan başka yol yok. Kol kola girip birlikte yürüdüğümüz zaman sorunlarımızı çözeceğiz. Bu konuda icra makamı olan Sigorta Acenteleri İcra Komitesi’ne (SAİK) ciddi sorumluluklar düşüyor” mesajını verdi.
Uygulama yönetmeliklerinde çok sık değişiklikler olduğuna ve son yıllarda acentelerin gelir kalemlerinin yarı yarıya düştüğüne dikkat çeken Korkut, sektörün yol haritası ve stratejiye ihtiyaç duyduğunu söyledi.
İTO Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Uluç Hacıhasanoğlu’nun da katıldığı toplantıda ilk sunumu Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar yaptı.
138 MİLYAR TL BÜYÜKLÜK
Sektörün 138 milyar TL’lik aktif büyüklüğü yönettiğini ve primlerin yüzde 70’ini acentelerin ürettiğini dile getiren Çağlar, “Toplam sektör üretiminin yüzde 49’u, motor branşı dediğimiz trafik ve kasko olmak üzere iki üründen eliyor.Sektörümüzü Avrupa ve dünya ile karşılaştırdığımızda istediğimiz gelişmeyi yakalayamadığımızı görüyoruz. Devlet bu konuda yol açıcı olmalı” şeklinde konuştu.
DÜNYADA 36’NCIYIZ
Sigorta sektöründe Türkiye’nin ülkeler arasındaki yerinin 36’ıncı olduğuna dikkat çeken Çağlar, sektörün kendini doğru anlatamadığının altını çizerek; şu çağrıyı yaptı: “Güven duyulan sektörler arasında en alt sıralarda yer almamız konusu da bizim ev ödevimiz olmalı.”
YARGIYA TEKNİK BİLGİ
Yargının detayları bilmediği için aldıkları kararların sektör mensuplarının hayatını derinden etkilediğini vurgulayan Çağlar, “Bu sorunu çözebilmek için yargı mensupları ile sürekli temas haline geçtik.Bölge idare mahkemelerindeki hakimlerimizle teknik detaylara ilişkin bilgilendirme toplantıları yapmaya başladık” bilgisini verdi.
KAPSAM DIŞI POLİÇE TESPİTİ
Sektörün poliçe sattığı müşterileri tek tek ziyaret ettiklerini ve kapsam dışı kalmış poliçeleri tespit ettiklerini anlatan Can Akın Çağlar, bu konuda şunları söyledi: “Poliçe sattığımız müşterileri ziyaret ediyor, ifade etmeniz gereken riskleriniz var mı diye sorup, kapsam dışı kalmış poliçeleri tespit ediyoruz.”
PORTFÖY MÜLKİYETİ ÇÖZÜLMELİ
Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu Başkanı Murat Büyükçelebi, güven satmaya çalışan sigorta sektörünün birbirine güvenmemesorununu çözmesinin zorunluluğuna işaret etti. Büyükçelebi, “Portföy mülkiyeti sorunu çözülmeden bu iş çözülmez.Portföy mülkiyetini çözersek sektör inanılmaz bir ivme kazanacak. Hasarda hızlı yürüyebiliriz. Acente de şirkete güvendiği için daha rahat piyasaya çıkacak, asli görevine devam edecek” dedi.
ACENTESİZ OLMAZ
5684 sayılı yasaya uygun davranmayan yapılara direkt satış yetkisi verilmesinin söz konusu olamayacağını vurgulayan Büyükçelebi, “Online fatura ödeme merkezleri nasıl olur da sigortacılık yapabilir. Bu konuda destek bekliyoruz.Acenteler çok ciddi gelir kaybına uğradı. Acentelere destek vermemiz zorlaştı. Bu sektör acentesiz olmaz” dedi.
İL İL, İLÇE İLÇE
TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkan Yardımcısı Süleyman Özer, “5684 sayılı Sigortacılık Kanunu mesleğimiz için dönüm noktası oldu. Sektörün tüm kesimlerinin görüşlerini dinliyor, il il, ilçe ilçe dolaşıyor, hem kendimizi anlatıyor hem de onları dinliyor ve sıkıntılarını çözmeye devam ediyoruz” açıklamasını yaptı.
GÜNDE 71 MİLYON TL HASAR ÖDÜYORUZ
Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar, “Sektör günde 51 bin dosya işliyor. Geçen yıl 23 milyar TL hasar ödendi. Bugün itibarıyla 16 milyar TL’deyiz.Günde 71 milyon TL hasar ödüyoruz” şeklinde konuştu.
KÖTÜ SÜRÜCÜ
Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar, sektörün her 100 TL’lik işten 25 TL zarar ettiğine dikkat çekerek, “Sektör kötü sürücüyü ne kadar finanse edeceğiz noktasında” dedi.
26 Aralık 2017 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı