tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Türkiye genelinde yaklaşık 50 bin kişilik istihdam sağlayan sigorta acenteleri, tek geçim kaynakları trafik sigortalarında yüzde 1’lere çekilen komisyon oranları nedeniyle endişeli. TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi İstanbul Delegeleri ve İTO Sigortacılık Meslek Komitesi’nin çözüm arayışı buluşmasında ‘acil tedbir’ kararları çıktı.

TEK GELİR KAYNAĞI

Sigorta acenteleri, tek gelir kaynakları olan sigorta şirketlerinden aldıkları trafik sigortası komisyonlarının düşürülmesi nedeniyle zor durumda.Sigorta şirketlerinin, uygulanan trafik sigortası komisyon oranlarını yüzde 1’lere kadar düşürmesinin, acentelerin tek gelir kaynağının yok olması anlamına geldiği belirtiliyor. Sektör, önlem alınmazsa kısa sürede yaklaşık 5 bin, orta vadede ise yaklaşık 3 bin sigorta acentesinin kapanacağı endişesini taşıyor.

SEKTÖR HEMFİKİR

Komite üyeleri, çözüm arayışı adımlarından biri olarak 7 Mart 2017’de ‘Trafik Sigortalarında Yaşanan Sorunlar ve Gelinen Son Durum’ konulu bir zümre toplantısı düzenledi. İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Levent Korkut, “Zümrede; trafik sigortaları primleri, acentelerin komisyonları ve trafik sigortalarında acentelerin aracı olarak konumlarının devam edip etmeyeceği hususlarında görüş alışverişinde bulunduk. İzleyeceğimiz yol için komitemiz ve TOBB İstanbul İl Delegeleri ile birlikte yapacağımız toplantıda karar verilmesini planladık. Meslek komitemiz ile İstanbul İl Delegeleri, 29 Mart’ta bir araya geldi. Zümre toplantısında alınan karar gereği izlenmesi gereken yol ve yöntem konusunda hemfikir olduk” diye konuştu.

ALT YAPI EKSİKLİĞİ

“Önce büyük şehirler dışındaki, sonra ise büyük şehirlerdeki acenteler kapanır. Trafik sigortalarının yüzde 93’ü, acenteler tarafından satılıyor” diyen Korkut, büyük şehirler dışında faaliyet gösteren sigorta acentelerinin tek gelir kaynağının trafik sigortaları olduğu bilgisini verdi. Korkut, “Büyük şehirlerde faaliyet gösteren sigorta acenteleri, sağlık, yangın gibi branşlarda da hizmet sunabiliyor.Fakat büyük şehirler dışındaki sigorta acenteleri; alt yapı eksikliği ve alım gücünün yetersiz olması gibi nedenlerle trafik sigortası haricinde üretim yapamıyor. İlgili mevzuat uyarınca, bu acentelerin başka işle iştigal etmeleri de mümkün değil” dedi.

ACENTELER KAPANMASIN

Korkut, sigorta şirketlerinin trafik komisyon oranlarını, düşürdükleri yüzde 1 düzeyinde tutmalarına acil bir çözüm getirilmesini beklediklerini belirterek, “Aksi takdirde yaklaşık 5 bin sigorta acentesi kısa sürede, yaklaşık 3 bin sigorta acentesi ise orta vadede kapanacak. Bu acentelerin 50 bin kişiyi istihdam ettikleri ve geçimini sağladıkları aileleri de işin içine kattığımızda mağdur olacak kişi sayısı en az 100 bini bulacak” diye konuştu.

SİGORTASIZ ARAÇ TEHLİKESİ

Vatandaşların büyük oranda artan fiyatlar nedeniyle trafik sigortası yaptırmaktan kaçındığına işaret eden Levent Korkut, bunun büyük sosyal ve ekonomik sorunlar doğurma tehlikesine dikkat çekti. Korkut, “Sigortasız araçlar nedeniyle kamunun ve vatandaşların mal ve canları tehlike altında. Tamamen milli ve yerli acentelerin yok olmaması için trafik branşında acilen desteklenmesi gerekiyor” dedi.

SEKTÖRÜN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

  • Her şekilde asgari komisyon mutlaka belirlenmeli, risturn (komisyon iadesi) yasaklanmalı.
  • Tüketiciye uygun primi bulmak için SBM sistemini kullanan sigorta aracılarının girdiği bilgilere istinaden, sigorta şirketlerinin teklif göndermesi önlenmeli, bilgi gizliliği esas alınmalı.
  • Sigorta şirketlerinin verdiği primler kısa sürede değişmemeli, değişim için yeterli süre konulmalı.
  • Sigorta şirketlerinin verdiği primler; aracılar ve satış kaynakları gibi tüketiciye ulaşan son noktada aynı olmalı. Aksi taktirde güven kaybolacak.
  • Trafik poliçelerinde iptal düzenlemeleri, ancak aracın satılması ve araç sahibinin değişmesi halinde uygulanmalı. Geriye dönük iptal işlemi yapılmamalı.
  • Hasar vukuunda doğrudan tazmin sistemine kısa sürede geçilmeli.
  • Hazine ve Hükümet nezdinde İTO’nun gereken desteği sağlaması için kararlar İTO Yönetim Kurulu’na aktarılmalı.
  • İstanbul Ticaret Gazetesi’nde, sektörel ve ulusal basında, kamu-oyunun bilgilendirilmesi ve farkındalık oluşturulması için çalışma yapılmalı.
  • TSB nezdinde acentelerin komisyonla yaşamlarını sürdürdüğü, aksi halde acenteler ve sektör açısından telafi edilemeyecek sonuçların yaşanmaması için gereken yapılmalı.
  • Paydaşlarla ilişki sağlanarak birlikte hareket edilmeli.

11 Nisan 2017 Salı

Etiketler : Sektörel