tatil-sepeti

HABER: ADEM ORHUN

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sigortacılık Meslek Komitesi, yaptığı zümre toplantısında, zorunlu trafik sigortasında yaşanan problemleri üyelerle masaya yatırdı. İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Levent Korkut’un yönetiminde gerçekleştirilen ‘Trafik Sigortası Poliçelerinde Yaşanan Sorunlar ve Gelinen Son Durum’ konulu toplantıya, yüzlerce acente sahibi katıldı. Meclis ve komite üyelerinin de katıldığı toplantıda, sektördeki derneklerin yöneticileri de sorunlarını ve çözüm önerilerini açıkladı.

KOMİSYON VE SÖZLEŞMELER

Zorunlu trafik sigortasında prim artışı ve komisyonların düşürülmesinin acenteleri olumsuz etkilediği belirtilen toplantıda, acente sahipleri, yeni sözleşmelerin kendilerini çok zor duruma soktuğunu ifade ettiler.

Komite Başkanı Levent Korkut, yaşanan sorunlar sebebiyle şubat ayında İstanbul il delegeleri toplantısında belirledikleri talepleri, Ankara’da Hazine Müsteşarlığı yetkililerine bizzat ilettiklerini söyledi.

Korkut, “Müşteri bulan, zor gününde bizzat yanında olan, yaptığı poliçelerin primiyle sigorta şirketlerinin büyümesini sağlayan acentelerin sorunlarının çözümünde siyasi iradenin harekete geçmesi şart görünüyor. Taleplerimize karşılık bulmamız için de acenteler olarak birlik içinde hareket etmekten başka çaremiz yok” dedi.

Çoğu acentenin gelirinin büyük bölümünün zorunlu trafik sigortaları poliçelerinden geldiği belirtilen toplantıda, Komite Üyesi Mehmet Özgür Yılmaz, zorunlu trafik sigortalarındaki sorunlara yönelik çözüm önerilerini açıkladı.

ACENTELERİN TALEPLERİ

  • Trafik sigortalarında levhaya kayıtlı (ruhsatlı) sigorta acenteleri sistemden uygun olan her şirketin poliçesini düzenleyebilmeli. Bu olmuyorsa acilen Hazine Müsteşarlığı’nın yaptığı hazırlık çerçevesinde sabit tarifeye geçilmeli.
  • Asgari komisyon belirlenmeli, komisyon iadesi yasaklanmalı.
  • Tüketiciye uygun primi bulmak için SBM sistemini kullanan sigorta aracılarının girdiği bilgilere istinaden sigorta şirketlerinin teklif göndermesi önlenmeli.
  • Sigorta şirketlerinin verdiği primler, tüm aracılar, tüm satış kaynakları gibi tüketiciye ulaşan son noktada aynı olmalı.
  • Trafik poliçelerinde iptal düzenlemeleri, diğer hizmet ve mal alımlarında olan düzeye getirilmeli.
  • Zorunlu trafik sigortalarında denge sağlayacaksa ve piyasa şartlarına yararlı olacaksa doğrudan tazmin sistemine geçilmeli.

16 Mart 2017 Perşembe

Etiketler : Gündem