tatil-sepeti

Acenteler, sigortacılık alanında çalışmaya istekli teknik personel bulmakta zorlanıyor. Sektör temsilcileri, İstanbul’da bu alanda programı olan üniversitelerden öğretim görevlileriyle bir araya gelerek, eğitim kalitesi, sektör pratiklerine uyum ve staj problemlerini ve çözüm önerilerini görüştü.


 


 

HABER: ADEM ORHUN

 

Sigortacılık sektörünün temsilcileri, üniversitelerde bu alanla ilgili okulların öğretim görevlileriyle bir araya geldi. ‘Sigorta Sektörüyle Üniversiteler Arasında İşbirliği Toplantısı’nda yetişmiş insan kaynağı temini, okullardaki müfredat ile bölüm öğrencilerine staj yeri bulma konuları istişare edildi.  

 

YÜZDE 7’Sİ SEKTÖRDE

 

Toplantının açılışında konuşan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, bu sektörde de eğitimli insan kaynağı temini konusunda problem yaşandığına dikkat çekti. Salman, sektörde iş fırsatları ve müstakil çalışma imkanı olduğu halde acentelerin yeni personel bulmakta zorlandığını belirtti. Salman, üniversitelerin sigortacılık bölümünden mezun olanların sadece yüzde 7’sinin sektörde çalıştığını ifade etti. 

 

İKİ BÖLÜM TEK PROGRAMDA

 

Toplantının moderatörlüğünü yapan İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Özgür Yılmaz ise üniversitelerde bu alandaki okulların ‘bankacılık ve sigortacılık’ programı şeklinde faaliyet gösterdiğini hatırlattı. Komite Başkanı Yılmaz, “Mezunların çoğu bankada ya da sigorta şirketlerinin genel müdürlüklerinde çalışmak istiyor. Sigorta acentesinde çalışmak isteyenlerin sayısı çok az. Sektörde çoğunlukla işletme mezunları sigorta acenteliği yapıyor” dedi. Toplantıya katılan komite üyeleri de teknik personel açığı yaşandığını, ancak yeni mezunların da genelde konudan uzak olduğunu dile getirdi. 

 

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Levent Korkut ise konuşmasında, önceki yıllarda sigortacılık eğitimi konusunda faydalı çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, “Sektörümüz, iş sorunu olmayan bir sektör. Ancak eğitimli işgücü açığımız var. Görülüyor ki, üniversitelerde müfredatı sektör pratiklerine uygun hale getirmemiz ve okullarda uygulama birliğini yakalamamız lazım” diye konuştu. 

 

TAM YIL STAJ ÖNERİSİ

 

Toplantıda, öğrencilere birkaç hafta değil, 1 yıl boyunca haftada 5 gün staj yaptırılması, stajyerlere kamu kaynaklarından harçlık/ücret verilmesi, belli büyüklükteki acentelerin zorunlu stajyer almaları gibi düzenlemeler önerildi. 

 

DERS SÜRESİ YETERSİZ

 

Üniversitelerden gelen öğretim görevlilerinden bazıları da tespit ve görüşlerini şu şekilde ifade etti: “Bu programın iki sektörü içinde barındırması bazı zorluklara sebep oluyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), iki alanın derslerinin dengeli olmasını, ortak dersleri ve zorunlu genel kültür derslerini de istiyor. Dolayısıyla sigortacılık dersi için pek süre kalmıyor. Ayrıca öğrenciler sigortacılık sektöründe staj yeri bulmakta zorlanıyor. Acentelerin çoğu, yaklaşık bir ay gelecek öğrenciye meslek öğretmek için istekli davranmıyor. Öğrencilerin çoğu da staj süresini doldurayım gideyim havasında. Dolayısıyla hem acente tarafında bir düzenlemeye hem öğrencilerin algısına yönelik bazı çalışmalara ihtiyaç var.”

04 Aralık 2023 Pazartesi