Sigorta acenteleri birliğe odaklanacak

Giriş: 09.05.2016 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ADEM ORHUN

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) için Deloitte Türkiye tarafından hazırlanan ‘Sigorta Acenteleri Dünya Uygulamaları Araştırma ve 2023 Vizyonu Belirleme’ raporu açıklandı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, “Sigorta acentelerimiz işbirliği yapsın, güçlerini birleştirsin istiyoruz. Burada da KOSGEB desteklerine ihtiyaç duyuyoruz” dedi. Hisarcıklıoğlu, raporun sigortacılık sektörü ve sigorta acenteliği mesleğinin yol haritasını çizeceğini söyledi.

RİSKİNİZE ORTAK OLUYOR

Modern dünyada ekonomik büyümenin ve ticareti artırmanın temel unsurlarından birinin de sigorta sistemi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Çünkü ekonomi ve ticaret risk demek. Ekonomiler büyüdükçe, rakamlar büyüdükçe risk alma isteği azalır. İşte tam burada, herkes kâra ortak olurken, sigortacılık sistemi riske ortak olur, iş yapmanın önünü açar. Sigortacılık işte bunun için çok önemli. Sigortacılık sektörü makinenin yağıdır. Yani ekonominin çarkının dönmesini sağlayan sigortacılık sektörüdür. Bu sektörü ne kadar büyütebilirsek, ne kadar sağlıklı hale getirirsek ekonomiye katkısı da o kadar büyük olur.”

Sigorta primi içerinde acentelerin payının 2006’da yüzde 70 iken, yüzde 66’ya gerilediğini belirten Hisarcıklıoğlu, “En hızlı büyüyen işlerden biri hayat sigortası. Orada da acentelerin payı yüzde 33’ten yüzde 7’lere gerilemiş. Yani biz acenteler olarak trafik ve kasko sigortasına sıkışıp kaldık. Bu yetmezmiş gibi trafik sigortalarında da acentelerin komisyonu yüzde 1’e kadar düşürüldü” dedi.

ETKİN DENETİM

TOBB-Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Hüseyin Kasap da konuşmasında ‘denetim’ ve ‘birleşme’ üzerinde durdu. Dünyanın her yerinde sigorta acentelerini denetleyen mekanizmalar bulunduğunu bildiren Kasap, “Acente olmayanların denetimleri konusunda istediğimiz noktada değiliz. Etkin bir denetim mekanizması kuracağız” dedi.

GÜÇLENMENİN YOLU

Acentelerin güç kazanmak için birleşmesi gerektiğinin altını çizen Hüseyin Kasap, “Gelir kaynaklarının da çeşitlendirilmesi lazım” dedi. Kasap, “Birleşme ve güçlenme önemli. Sayın Başkanın da vurguladığı gibi birlikte rahmet ayrılıkta azap vardır. KOSGEB’in işbirliği güç birliği projesi var. 5 firma birleşme kararı aldığında KOSGEB onlara finans desteği sağlıyor. Bunların değerlendirilmesi gerekir” diye konuştu.

Taşradaki acentelerin trafik sigortası dışında üretim yapamadığına işaret eden Kasap, “Başka bir iş yapmaları da mümkün değil. Önlem alınmazsa çok sayıda acente kapanacak. Gerekli düzenlemeler yapıldı. Artık hak ettiğimiz komisyonları verin” dedi.

BU SEKTÖRDE DE İNOVASYON OLMALI

Hazine Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, yapılan yasal düzenlemeleri değerlendirdi. İnovasyon, Ar-Ge, teknoloji gibi kavramların yalnızca imalat sanayinde olmadığını, sigorta sektöründe de inovasyona kafa yorulması gerektiğini ifade eden Genç, “Sigortada inovasyonu daha fazla konuşmalıyız. Belki yeni fikirler için yarışmalar yapmalıyız. Ar-Ge’nin payı arttı ama sonuç da almamız lazım. TOBB’un desteğiyle yapılan bu çalışmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sayılar eskiden hep muhte-lifti. Ölçemezseniz hiçbir şey yapamazsınız” diye konuştu.

ÖNCELİKLİ ADIMLAR

Sigorta Acenteleri Dünya Uygulamaları Araştırma ve 2023 Vizyonu Belirleme Raporu’nda atılması gereken öncelikli adımlar şöyle sıralandı:

  • Acenteler için etkin bir denetim mekanizması kurulmalı.
  • Acentelerin birleşmesi özendirilmeli ve bunun için finansman desteği sağlanmalı.
  • Acentelerin kapasitelerini geliştirmeye yönelik bir akademi kurulmalı.
  • Sigorta acenteleri dijital bilgi ve veri akış platformu oluşturulmalı.
  • Acentelerin teknolojik altyapı yatırımları yapmaları özendirilmeli ve desteklenmeli.
  • Sigortacılık konusunda bilinçlendirme ve tanıtım faaliyetleri desteklenmeli.

ACENTELERLE İLGİLİ TESPİTLER

  • Acentelerde ortalama 3 kişi çalışıyor.
  • Acentelerin aylık maliyeti ortalama 7.010 TL.
  • Acenteler ortalama aylık 984 TL kira ödüyor. Ortalama bir çalışanın maliyeti aylık 1.980 TL.
  • Acente maliyetlerinin en yüksek olduğu iller İstanbul, Ankara ve İzmir.
  • Acente maliyetlerinin en düşük olduğu iller Tunceli, Muş ve Hakkari.
  • Uygulanan farklı fiyat politikaları ankete katılan acentelerin yüzde 80’i tarafından sorun olarak görülüyor.
  • En büyük rekabet banka kaynaklı.

STRATEJİ İÇİN ÖNEMLİ ADIM

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sigortacılık Meslek Komitesi’nin aylık olağan toplantısında, sigorta acenteleri raporu hakkında inceleme yapılması ve sonuçlarının SAİK ile paylaşılması hususunda karar alındı. Rapor hakkında ilk değerlendirmelerini yapan Komite Başkanı ve Meclis Üyesi Levent Korkut, şunları söyledi: “Rapor, acentelerin yol haritası ve strateji oluşturmasında önemli katkılar yapacak. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun da komisyonlarla ilgili konuşması ve sigorta acentelerini sahiplenmesi oldukça önemli. SAİK Başkanı ve Yönetim Kurulu’na da yapılan çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz. Raporda ilk tespitlerimizde acentelerin özlük, portföy mülkiyeti, emeklilik hakları konusunda bazı noktalar dikkatimizi çekti. Aslında toplantı öncesi sektöre yön verenler olarak STK’lar ve Ticaret Odaları Meslek Komiteleri ile söz konusu rapor paylaşılmış olsaydı çok daha verimli olurdu. Acentelik faaliyetleriyle ilgili olarak, AB Sigorta Komisyonu’nun Şubat 2016’da aldığı karar gereği yayımlanan ‘Avrupa Sigorta Dağıtım Kanalları Direktifi’nin incelenmesi sonucunda farklı düşünceler de ortaya çıkabilirdi.

İTO Sigortacılık Meslek Komitesi olarak, bu AB Direktifi ve son rapor komitemiz tarafından karşılaştırılarak görüşlerimizi SAİK’e bildirecek ve gerekli katkıları sunacağız.”

ARAMA KONFERANSI YAPILMALI

“Türkiye çapındaki acentelerin katılacağı, genişletilmiş bir toplantı düzenlenmeli” diyen Levent Korkut, şunları söyledi: “Bu toplantıda da bir ‘arama konferansı’ yapılmalı. Böylece ortaya çıkacak rapor-da ‘nasıl bir acente modeli istiyoruz’ sorusuna cevap bulunabilir. Aynı çalışma eksperler, sigorta şirketleri ve brokerlar üzerinde de ayrı ayrı yapılmalı. Çıkan sonuca göre de gerekli yasal düzenlemeler yapılabilir. Böylece uzun soluklu bir bakış oluşur. Buna göre ikincil bir çalışma yapılacaktır diye tahmin ediyoruz.”