HABER: ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Ticaret Odası Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Komitesi’nin bu ayki sektörel toplantısına, İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Metin Özaydın katıldı. Komite Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Ali Tatlıdil’in yönetiminde gerçekleştirilen toplantıda, en çok üzerinde durulan konu, 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’un uygulanmasındaki ‘kapalı ve açık alan’ tanımı oldu.
İKİ GENELGE FARKLI
Hangi alanların kapalı alan kabul edileceğinin genelgede açıklandığını belirten Dr. Metin Özaydın, şu bilgiyi verdi: “Genelgede, sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı olan kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerler şeklinde tanımlandı.”
Komite üyeleri ise 2009’daki genelgeye göre seyyar tavanlı alanların, açık alan kabul edildiğini, işletmecilerin bu nedenle önemli yatırımlar yaptığını, fakat 2011’deki genelgeyle seyyar tavanlı alanların da kapalı alan kabul edildiğini ve zarara uğradıklarını söyledi.
Açılır kapanır tavan ve yan yüzey uygulamasının bazı işletmecilerde kafa karışıklığına sebep olduğunu aktaran Dr. Özaydın, uygulamaların mekâna açık alan vasfı kazandırmadığını dile getirdi. Özaydın, yürürlükteki genelgeye göre, mekânın açık alan olarak kabul edilebilmesi için tavanın tamamen açık veya yan yüzeylerin yarısından fazlasının tamamen açık olması gerektiğini de belirtti. Toplantıda sigara yasağını ihlal durumunda işletmelere uygulanan cezalar konusunda da bilgi veren Özaydın, 2017’de İstanbul’da işletmelere toplam 25 milyon TL ceza verildiğini söyledi.
SİGARA VE NARGİLE AYRIMI YOK
Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mahmut Özcan ve Komite Üyesi Ferat Katmer, kapalı alan tanımı konusunda özellikle nargilecilerin sorun yaşadığını aktardı. İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Metin Özaydın, kanuna göre sigara ile nargile arasında da bir ayrımın olmadığını, her ikisinin de aynı kapsamda değerlendirildiğini belirtti.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SUNACAĞIZ
Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Fatih Güner, sektör olarak sorunlarını Sağlık Bakanlığı’nın ilgili teknik kurullarına bir üye ile katılarak aktarmak istediklerinin altını çizdi. Güner, “Sorunlarla beraber çözüm önerilerimizi de sunacağız” dedi.