‘Sıfırdan başlamayın, ortak bulun’

Giriş: 12.02.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK), faaliyet ve hizmetlerinin tanıtılması amacıyla İstanbul Ticaret Odası’nda seminer düzenledi. Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ilk beş ülke arasında Almanya’nın ilk sırada olduğunu hatırlattı. Almanya’nın Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı üçüncü ülke olduğuna dikkat çeken Taş, şöyle konuştu: “Almanya ile toplam dış ticaret hacmimiz, 2018’de 36.4 milyar dolara ulaştı. Bu rakam ise toplam dış ticaretimizin yaklaşık yüzde 10’una tekabül ediyor.”

İHRACATA İLK ADIM

İhracatın sürdürülebilir bir biçimde büyümesinin yegâne yollarından birinin de ihracat pazarlarındaki güç olduğunun altını çizen Levent Taş, Oda’nın ihracat çalışmaları konusunda, katılımcılara şu duyuruyu yaptı: “İhracata İlk Adım Projesi kapsamında Yönetim Kurulumuz yeni bir faaliyete başlıyor. Bugüne kadar hiç ihracat yapmamış firmalara önemli oranda destek olacak bir program bu. Konuyu çevrenizdeki firmalara da iletmenizi rica ediyoruz.”

YERLEŞİKLE İŞBİRLİĞİ

Almanya’da ve Türkiye’de faaliyet göstermek isteyen firmalara tavsiyelerde bulunan DEinternational-AHK Genel Müdürü Frank Kaiser, “İlk kurtulmanız gereken konu, şirketinizi organik olarak başka bir ülkede devam ettirmek” dedi. Kaiser, bunun yerine yerleşik şirketlerle işbirliği modelini önerdiğini belirterek, şöyle konuştu: “Örneğin, Türkiye’de mevcut bir şirketle iş yaparsanız öğrenme aşamasını atlarsınız, hazır müşteriler bulursunuz. Ancak şirketinizi organik olarak yeni bir ülkeye taşıdığınızda sıfırdan başlıyorsunuz, markanızın da tanınması gerekiyor.”

ALMANYA’DA TİCARET KOBİ AĞIRLIKLI

Almanya ve Türkiye ilişkilerinin temelinde, sağlam bir işbirliği olduğunu belirten DEinternational-AHK Genel Müdürü Frank Kaiser, ülkesinin ticari yapısı hakkında şu bilgiyi verdi: “Almanya ticaretinin yüzde 99’unu küçük ve orta boy işletmeler oluşturuyor. Bu yönüyle yapısı Türkiye’den çok farklı değil. Ayda 13 bin patent başvurusu yapılıyor.

Ar-Ge’ye ayrılan yatırımlar, Almanya’nın stratejisini oluşturuyor.” Türk firmalarının yurtdışında marka satın almasına da değinen Kaiser, bunu tavsiye ettiklerini ve doğru bir strateji olduğunu söyledi.

VİZE İÇİN BRÜKSEL’DE LOBİ

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın hizmetleri hakkında bilgi veren Frank Kaiser, Türk şirketlerine vizelerin kolaylaştırılmasından yana olduklarını belirtti. Kaiser, bu konunun Brüksel’deki lobi çalışmalarının da temelini oluşturduğunu söyledi. Kaiser, üyelerine vize sürecinde de yardımcı olduklarını sözlerine ekledi.