Salı, 05 Kasım, 2024
Türkiye, Avrupa Birliği’nin 2026’dan itibaren devreye alacağı sınırda karbon vergisi uygulamasına hazırlanıyor.
Demir-çelik, alüminyum, gübre, çimento, hidrojen ve elektrik üretimi sektörleri bu uygulama kapsamında yer alacak. AB, sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar en az yüzde 55 azaltmayı öngörüyor.
Türkiye, sıfır emisyon hedefine doğru ilerliyor. ‘Türkiye Sektörel Düşük Karbonlu Yol Haritaları Tanıtım Programı’nda 6 sektörün yeşil dönüşümünde temel oluşturacak düşük karbonlu yol haritaları ile yeşil büyüme teknolojisi yol haritalarını belirledi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, toplantıda yol haritasının, işletmelerin karbon ayak izlerini azaltacağını ve yeşil dönüşümlerinde önemli kilometre taşı olacağını belirtti.
Bakan Kacır, yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında büyüme politikası çerçevesinde sanayiyi sürdürülebilir ve çevreci üretim yöntemlerine yönlendirmeyi, bu anlayışla tercihten öte zorunluluk olarak gördüklerini dile getirdi.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın destekleri ve ilgili paydaşlarla bu 6 sektör arasındaki ihracatta ağırlığı fazla olan 4 öncelikli sektör için ‘Düşük Karbonlu Yol Haritaları’ hazırladıklarını anlatan Kacır, 2053 emisyon hedefleri doğrultusunda, alüminyumda yüzde 75, çelikte yüzde 99, çimentoda yüzde 93 oranında emisyon azaltımı, gübre sektöründe ise sıfır emisyon hedeflediklerini açıkladı.
750 MİLYON DOLARLIK DESTEK
Sanayiciler ve yatırımcılar için destek mekanizmaları oluşturduklarını aktaran Kacır, Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB), Yeşil OSB’lere dönüşümünü hızlandırmak amacıyla Dünya Bankası destekli ‘Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi’ni hayata geçirdiklerini kaydetti. Kacır, OSB’lerde yeşil ve teknolojik çözümler içeren altyapı, ileri atık su arıtma tesisi, su geri kazanımı, güneş enerjisi santralleri, sıfır atık, biyogaz tesisleri gibi projeler için çalışmaları başlattıklarını belirtti. Bakan Kacır, Dünya Bankası işbirliğinde yeşil dönüşüm alanında şimdiye kadar gerçekleştirdikleri en kapsamlı ve en yüksek bütçeli program olan ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ni geçen aylarda uygulamaya başladıklarını söyledi. Bu iki önemli proje için yaklaşık 750 milyon dolar finansman sağladıklarını bildiren Kacır, bu adımların yanında yeşil dönüşüm alanında uluslararası gelişmeleri yakından takip ederek, uluslararası düzenlemelerle uyumlu şekilde sanayinin rekabetçiliğini güçlendirecek adımları tespit ettiklerini vurguladı.
SERA GAZI SALIMINI AZALTACAK
Bakan Kacır, Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı Avrupa Birliği’nin (AB), ‘Yeşil Mutabakat’la sera gazı emisyonlarını 2030 yılına dek en az yüzde 55 azaltma taahhüdünde bulunarak ‘Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nı hayata geçirdiğini anımsatarak, “Düzenleme kapsamında 2026’dan itibaren karbon emisyonunda öne çıkan demir-çelik, alüminyum, gübre, çimento, hidrojen ve elektrik üretim sektörlerinde ithalatçı firmalara sınırda karbon mekanizması adım adım uygulanacak. Bu nedenle özellikle üretim zincirlerinin ilk aşamalarında lokomotif sektörlere temel girdi sağlayan ve Avrupa Birliği ile ihracatımızın yaklaşık yüzde 13’üne karşılık gelen alüminyum, çelik, gübre ve çimento sektörlerinin sera gazı salımının azaltılması için harekete geçtik” diye konuştu.
PAYIMIZ ARTACAK
Kacır, gelecek dönemde yol haritaları kapsamındaki eylemlerin uygulanmasını hızlandırmaya yardımcı olacak yatırım planını hayata geçireceklerini ifade ederek, şöyle konuştu: “Böylece bu 4 öncelikli sektörde ülkemizin küresel değer zincirlerine entegrasyonunu daha da güçlendireceğiz. Uluslararası yatırımlardan alacağımız payı artıracağız. Tabii sanayimizin yeşil dönüşümünü gerçekleştirirken, ‘teknoloji üreten, güçlü Türkiye’ yaklaşımımız doğrultusunda ihtiyaç duyduğumuz yeşil teknolojileri yerli ve milli imkanlarla geliştirecek ve ihraç edecek altyapıyı da birlikte inşa edeceğiz. Yeşil dönüşüm alanında teknoloji geliştirme altyapımızı güçlendirmek için 24 Ar-Ge merkezimizin ve teknoparklarımızdaki 13 teknoloji girişiminin projelerine 4 milyar lira Ar-Ge teşviki verdik. TÜBİTAK’la bugüne kadar yeşil dönüşüm ve iklim değişikliği alanında 2 bin 918 proje ve 2 bin 754 kişiye 14.9 milyar lira destek sağladık. TÜBİTAK ile Yeşil Mutabakata uyum kapsamındaki Ar-Ge ve yenilik konuları ile doğrudan ilişkili projeleri öncelikli olarak desteklemeyi sürdürüyoruz.”
YEŞİL DÖNÜŞÜM ODAKLI
Yeşil dönüşüm yol haritasından azami şekilde faydalanılmasını istediklerini dile getiren Kacır, hayata geçirecekleri yeni finansman mekanizmalarıyla da sanayicilerin, KOBİ’lerin yeşil dönüşüm odaklı projelerine desteğe devam edeceklerini vurguladı. Bakan Kacır, düşük karbonlu yol haritaları ve yeşil büyüme teknoloji yol haritalarının, 6 sektörün yeşil dönüşümünde temel oluşturacağını belirterek, şu bilgileri verdi: “Önümüzdeki dönemde sanayimizin 2053 net sıfır emisyon hedeflerimiz doğrultusunda bizler için rehber niteliği taşıyacak. Destek programlarımızı, politikalarımızı ve projelerimizi bu çalışmaların çıktılarıyla uyumlu şekilde kurgulayarak, yeşil ekonomiye geçişimizi hızlandırmayı ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeyi amaçlıyoruz. Güçlü Ar-Ge ve üretim altyapısı ile Türkiye, pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı, hammadde ve enerji krizi gibi küresel ekonominin karşı karşıya olduğu sınamaları başarıyla atlattı. Küresel tedarik zincirlerinde konumunu günden güne güçlendirerek, ihracatta yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. 2053 net sıfır emisyon hedeflerimize birlikte ulaşacağız.”
AR-GE İÇİN 237 GİRİŞİM
Bakan Mehmet Fatih Kacır, iklim değişikliğine adaptasyon ve uyuma hizmet eden Ar-Ge çalışmalarını planlamak ve koordine etmek üzere TÜBİTAK Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürüle-bilirlik Araştırma Enstitüsü’nü kurduklarını hatırlatarak, BiGG Yeşil Büyüme Çağrıları kapsamında yeşil büyümeye hizmet eden öncelikli Ar-Ge ve yenilik konularında 237 girişimin kurulmasını desteklediklerini kaydetti. Bakan Kacır, TÜBİTAK tarafından hazırlanan sektörel yeşil büyüme teknoloji yol haritalarıyla da demir, çelik, alüminyum, çimento, gübre, plastik ve kimya sektörlerinde sanayi kuruluşlarının teknolojik ihtiyaçlarını tespit ettiklerine değindi.
2.5 MİLYAR EURO’LUK YATIRIM
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye Ülke Başkan Vekili Hande Işlak, “Bankamız geçen sene 2.5 milyar Euro’yu aşan yatırımla Türkiye’de yıllık bazda tarihinin en yüksek yatırımını gerçekleştirdi. Bu seneki hedefimiz, başta yeşil dönüşüm olmak üzere Türkiye’yi aynı ivme ile desteklemek” dedi. Düşük karbon seçeneklerinin tanımlanmasını, benimsenmesini ve yaygınlaştırılmasını desteklemeyi amaçladıklarını belirten Işlak, “Çalışmalarımız, sektörlerin yeşil dönüşümü için önümüzdeki 30 sene boyunca 2053’e kadar 70 milyar dolar civarında yatırım ihtiyacı ortaya koydu” diye konuştu.
25 Mart 2024 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi