İklim değişikliği, tüm ülkelerin enerji, su ve gıda arz güvenliğini tehdit ediyor. Bu yüzden devletler de sıfır emisyon için yeni uygulamaları gündemlerine alıyor. Bu kapsamda, sıfır emisyon için her ülke, yeşil enerji ve yeşil sanayiyi önceliği olarak belirledi. Türkiye de 2053’te net sıfır emisyonu hedefliyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 2053 net sıfır emisyon hedefine yönelik çığır açıcı teknolojilerin yaygınlaşması gerektiğini söyledi.
GELECEĞE YÖNELİK PROJELER
Türkiye’nin konumu itibarıyla iklim değişikliğinin etkilerinden dünyadaki diğer bölgelere göre yüzde 20 daha fazla etkileneceğine işaret eden Mandal, şöyle konuştu: “Türkiye’nin iç ve dış tedarik zincirlerinin dayanıklılığını artırarak kendi kendine yeten konuma gelmesi ve bölgesel, küresel tedarik zincirlerindeki yeniden konumlanma fırsatlarını değerlendirmesi önemli. İklim değişikliğiyle mücadele ve uyuma yönelik çözüm bekleyen konuların büyük çoğunluğu bugünün teknolojileri yerine, geleceğin teknolojilerinde yapılacak çalışmalar ve yatırımlarla çözülebilecek konular.”
YATIRIM GRUPLARI
Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesi için sanayicilerin belli başlı teknolojileri geliştirmesi gerektiğini söyleyen Mandal, “Yeşil hidrojen ve amonyak, karbon yakalama, kullanma ve depolama, yeni nesil nükleer reaktörler, ileri enerji depolama, sentetik biyoloji, dijital tarım, düşük karbonlu çelik, alüminyum, çimento ve yeşil kimya dahil pek çok alanda çığır açıcı teknolojilerin geliştirilmesine ihtiyaç var” dedi.
27 KRİTİK TEKNOLOJİ ALANI
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Ar-Ge ve Yenilik Atılımı Projesi kapsamında geleceğin teknolojilerine yönelik atılımların hayata geçirilmesi için çalıştıklarını dile getirdi. Mandal, şöyle konuştu: “Türkiye’nin odaklanacağı öncelikli teknoloji alanlarının belirlenmesi sürecine katkı vermek amacıyla küresel eğilimler ve ulusal ihtiyaçlar açısından ön plana çıkan 27 kritik teknoloji alanını, etki ve yapılabilirlik olmak üzere iki temel boyutta kapsamlı analiz ettik.”